Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας ενόψει της χειμερινής περιόδου

Η διεκδίκηση περισσότερων πόρων για δράσεις προστασίας από φυσικές καταστροφές κυριάρχησαν κατά τη σημερινή (14.11.2017) συνεδρίαση του Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας στην Ι. Π. Μεσολογγίου (Διοικητήριο). Στο επίκεντρο της συνεδρίασης βρέθηκε ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου του τρέχοντος έτους, ο σχεδιασμός και οι δράσεις Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από πλημμυρικά φαινόμενα, τις χιονοπτώσεις και τον παγετό, κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.

«Ο απολογισμός της αντιπυρικής περιόδου 2017 είχε εξαιρετικά αποτελέσματα για την Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία, στη φετινή αντιπυρική περίοδο, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, οι καμένες εκτάσεις ήταν λιγότερες και αυτό οφείλεται κυρίως στη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων και τη συντονισμένη δράση τους είτε αφορά στην πρόληψη είτε στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών», επεσήμανε η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, η οποία ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, που επανειλημμένα εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες για να σωθούν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και ιδιαίτερα τις εθελοντικές ομάδες για τη συνεισφορά τους. Όσον αφορά στη χειμερινή περίοδο, πρόσθεσε, παρά την έλλειψη πόρων η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας έχει εργαστεί με το δικό της μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου να προληφθούν πλημμυρικά φαινόμενα σε υδατορέματα και βρίσκεται σε ετοιμότητα με μέσα και υλικά για να περιοριστούν τα προβλήματα από τις χιονοπτώσεις και τον παγετό.
«Η αντιπλημμυρική θωράκιση της ΠΔΕ μετά και τα τελευταία ακραία καιρικά φαινόμενα έχει τεθεί ως προτεραιότητα από τον Περιφερειάρχη μας κ. Απόστολο Κατσιφάρα και για πρώτη φορά εντάχθηκε και χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων ένα εκτεταμένο πρόγραμμα συντήρησης και αποκατάστασης των υφιστάμενων αντιπλημμυρικών έργων. Όσον αφορά στην Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας έχουν εγκριθεί και βρίσκονται σε διάφορα στάδια δημοπράτησης έργα ύψους 3.200.000 € στα μεγάλα ποτάμια και έργα ύψους 3.400.000 € σε ρέματα και χείμαρρους. Ως Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεχίζουμε να διεκδικούμε ακόμα μεγαλύτερους πόρους ώστε να μπορέσουμε να προστατεύσουμε τις υποδομές και τις περιουσίες των συμπολιτών μας από τις φυσικές καταστροφές», κατέληξε η Αντιπεριφερειάρχης. Τέλος μετά τις τοποθετήσεις όλων των παριστάμενων αποφασίστηκαν τα έργα και οι δράσεις που απαιτούνται για να αντιμετωπιστούν προβλήματα από τις έκτακτες ανάγκες λόγω πλημμυρών, χιονοπτώσεων, παγετού και γενικώς έντονων καιρικών φαινομένων κατά τη χειμερινή περίοδο 2017-2018.

Στη συνεδρίαση προήδρευσε η Αντιπεριφερειάρχης κ. Χριστίνα Σταρακά και συμμετείχαν: οι Δήμοι της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου, Εκπρόσωπος του Νοσοκομείου Μεσολογγίου, οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες της Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Διεύθυνση Αστυνομίας Αιτωλίας και Διεύθυνση Αστυνομίας Ακαρνανίας, η ΔΕΔΔΗΕ Μεσολογγίου η Διεύθυνση Πολιτικής Προστασίας Αποκεντρωμένης Διοίκησης, ο Προϊστάμενος Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ, ο Προϊστάμενος Τμήματος Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, η Προϊσταμένη Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Υπεύθυνος Μηχανημάτων Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, ο Προϊστάμενος Διεύθυνσης Δασών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, οι Δασάρχες Αγρινίου, Ναυπάκτου, Αμφιλοχίας, εκπρόσωποι από το 2/39 Σύνταγμα Πεζικού και την 131 Σμηναρχία Μάχης, καθώς και εκπρόσωποι Εθελοντικών Οργανώσεων.