Το “κοινωνικό μέρισμα” από το “πλεόνασμα” μιας καταχρεωμένης χώρας

Του Δημήτρη Παπαδάκη

Η σουρεαλιστική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα αποτυπώνεται ανάγλυγα στο “κοινωνικό μέρισμα”!

Μια χώρα καταχρεωμένη, που τα τελευταία οκτώ χρόνια το χρέος της αυξάνεται και το ΑΕΠ της μειώνεται, μοιράζει στους αδυνάμους μέρισμα από το δημοσιονομικό πλεόνεσμα. Και το πλεόνασμα αυτό δεν είναι απλά “ματωμένο”, αλλά προήλθε αλλά από τη φορο-λεηλασία της μεσαίας τάξης. Το προγκρόμ -για τη περί αυτού πρόκειται- που υφίσταται η κοινωνία έχει κάνει την 4αμελή οικογένεια με εισόδημα 12.000 – 18.000 ευρώ να θεωρείται μεσαία τάξη, κατά τον Τσακαλώτο, αυτόν τον πολύ αριστερό που κατα δήλωσή του το 2012 πούλησε μερίδια αμοιβαίων κεφαλαίων ύψους 294.000 ευρώ της JPMorgan και της BlackRock. Και ο σουρεαλισμός ολοκληρώνεται με το γεγονός ότι 360 εκατ. ευρώ από το πλεόνασμα θα πάνε στη σχεδόν χρεοκοπημένη ΔΕΗ για να την αυξηθούν περαιτέρω τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος λόγω Υπηρεσιών Κοινής Ωφελείας (ΥΚΩ).

Την επομένη των ανακοινώσεων σχετικά με το “κοινωνικό μέρισμα”, ο Πρωθυπουργός επισκέπτεται τη Θράκη και εκεί σύμφωνα με το κρατικό ΑΠΕ στο χωριό Εράσμιο οι κάτοικοι κάνουν μπλόκο στην αυτοκινητοπομπή του Πρωθυπουργού για να τον σταματήσουν, να τον αγκαλιάσουν, να του μιλήσουν. Αλλά όσο και να “χτυπιέται” το ΑΠΕ μοίρασμα επιδομάτων στο παρελθόν δεν έσωσε καμιά κυβέρνηση που βρισκόταν σε αποδρομή.

ΥΓ: Όπως συνέβη και το 2010 με το επίδομα αλληλεγγύης του ΓΑΠ, ας μην έχουμε καμία αμφιβολία πως το 1,4 δισ. ευρώ που μοίρασε ο κ. Τσίπρας θα τον πληρώσουμε πολλαπλάσιο στο μέλλον!