“Λιμνοθάλλαζα” Ο ΣΥΡΙΖΑ ανάβει το πράσινο φως στις μονάδες βιορευστών!

Με μια ιδιαιτέρως «τσαμπουκαλεμένη» ανακοίνωση, η “Κοινωνία Μπροστά” μας ενημερώνει για το «κόψιμο της όρεξης» των επενδυτών που “εισβάλλουν” στον κάμπο του Ευηνοχωρίου προσπαθώντας να φτιάξουν μονάδες καύσης βιορευστών. Πρόκειται για μια ανακοίνωση που από την μία υποτιμά την νοημοσύνη μας και από την άλλη προσπαθεί να διαστρεβλώσει τελείως την πραγματικότητα, σε μια προσπάθεια να εμφανιστεί η παράταξη (και το κόμμα που αυτή στηρίζει και τα τοπικά στελέχη/βουλευτές του) ως «υπερασπιστές» της λιμνοθάλασσας που πέτυχαν μια συντριπτική νίκη ενάντια στους «κακούς» που επιβουλεύονται το περιβάλλον.

Ο νόμος για τον οποίον πανηγυρίζει η «Κοινωνία Μπροστά» δεν ήταν αποτέλεσμα της βούλησης του υπουργού ή της κυβέρνησης που ξύπνησαν ξαφνικά μια μέρα και αποφάσισαν να πάρουν μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος. Η νομοθετική αυτή ρύθμιση ήταν αποτέλεσμα του αγώνα των πολιτών της περιοχής μας και της πολιτικής πίεσης που αυτοί άσκησαν σε κάθε επίπεδο, ενός αγώνα στον οποίο η “Κοινωνία Μπροστά” (όπως και σχεδόν όλες οι άλλες δημοτικές παρατάξεις) στάθηκε ουσιαστικά αδιάφορη, πέραν κάποιων εθιμοτυπικών ανακοινώσεων.

Εμείς για άλλη μια φορά προειδοποιούμε ότι η περιβόητη νομοθετική ρύθμιση δεν είναι παρά ένας απαράδεκτος συμβιβασμός που θα οδηγήσει τελικά στην κατασκευή και λειτουργία των 4 μονάδων καύσης βορευστών. Θεωρούμε δε την επαναλαμβανόμενη επίκλησή της από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ ως μια ξεκάθαρη προσπάθεια να πετάξει την μπάλα στην εξέδρα και να αφήσει τελικά το έγκλημα να συμβεί, επικαλούμενος συνεχώς μια νομοθετική ρύθμιση που μέχρι τώρα, σε τίποτα δεν προστατεύει τον τόπο μας.

Οι πανηγυρισμοί όλων των στελεχών της Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, για την μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης να νομοθετήσει προστατεύοντας, από τούδε και στο εξής, τη γη υψηλής παραγωγικότητας και τις προστατευόμενες περιβαλλοντικά περιοχές, αποτελεί πολιτική σχιζοφρένεια. Αν πράγματι η κυβέρνηση θεωρεί επιβλαβείς για την υγεία των ανθρώπων και το περιβάλλον τέτοιου είδους “επενδύσεις”, θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει, με απόφαση του Υπουργού, σε άμεση παύση εργασιών εγκατάστασης των μονάδων αυτών και σε συνολική επανεξέταση της όλης διαδικασίας αδειοδότησης. Οι λόγοι που μπορεί να επικαλεστεί ο Υπουργός είναι πολλοί και στηρίζονται πλέον σε αδιαμφισβήτητα στοιχεία και αποδείξεις. Όσον αφορά στα τοπικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, μπορούμε να τους υπενθυμίσουμε ότι, το «λιβάνισμα» του κυβερνητικού έργου, τουλάχιστον στην συγκεκριμένη περίπτωση, ταυτίζεται με το τσαλαπάτημα των συμφερόντων του τόπου μας.

Αυτή την στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο πολιτών και φορέων που ζητά από τον Υπουργό να επανεξετάσει τις άδειες των συγκεκριμένων μονάδων που κατασκευάζονται. Στο μέτωπο αυτό η «Κοινωνία Μπροστά», η Τ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και η κ. Τριανταφύλλου αρνούνται πεισματικά να συμμετάσχουν. Ο λόγος είναι ότι προτιμούν να καλύψουν τον Υπουργό Φάμελλο (που ακύρωσε παρόμοιες μονάδες στην εκλογική του περιφέρεια!) να σκεπάσουν μία σκανδαλώδη και παράνομη αδειοδότηση, να προστατεύσουν κυκλώματα διαφθοράς και διαπλοκής, που λυμαίνονται τον δημόσιο τομέα, και μαζί με αυτά, τις πολύ συγκεκριμένες ευθύνες κρατικών στελεχών τους. Η προστασία του τόπου τους από τους «εισβολείς» επενδυτές, όπως οι ίδιοι τους ονομάζουν, είναι γι’ αυτούς, και δυστυχώς για τον τόπο μας, ήσσονος σημασίας.

Ο αγώνας θα συνεχιστεί, με ή χωρίς την συνδρομή τους. Να γνωρίζουν όμως ότι, εάν αυτές οι 4 μονάδες τελικά κατασκευαστούν και λειτουργήσουν, για τις συνέπειες τους θα είναι πλέον υπεύθυνοι αυτοί και η επιμονή τους να βάλουν το «καλό» του κόμματος πάνω από την προστασία της περιοχής.

Όχι στην Καύση Βιορευστών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού.
Κανένα κομματικό συμφέρον δεν είναι πάνω από την προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας!

Πρωτοβουλία Πολιτών Λιμνοθάλλαζα
limnothallaza.wordpress.com