Κινητοποίηση και για τη μονάδα βιορευστών στη περιοχή του Θυρρείου

Κινητοποίηση κατά της λειτουργίας μονάδας βιορευστών στην περιοχή Γουργουβλή Θυρρείου του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ύστερα από συνάντηση που είχε ο Δήμαρχος Ακτίου-Βόνιτσας με τα προεδρεία των τοπικών κοινοτήτων, Δρυμού, Θυρρείου και Παλιαμπέλων αποφασίστηκε στις 28/11/2017 ημέρα Τρίτη και ώρα 13:00π.μ να κλείσει ο δρόμος ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά στη θέση «Γουργουβλή» και καλούμε όλους τους φορείς και τους κατοίκους όπως συμμετέχουν.

Ιστορικό Υποθέσεως:
Σχετικά με την υπ’ αριθμ πρωτ.: 161950/24/07/2017 πράξη του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας – Ιονίου με θέμα: «Έγκριση Περιβαλλοντικών Όρων για το έργο: «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «ΧΡ. ΣΤΟΥΜΠΟΣ – ΚΛ. ΚΑΡΒΕΛΗ Ο.Ε.», στη θέση «Γουργουβλή», Δ.Ε Ανακτορίου, Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, Π.Ε. Αιτ/νίας» και την εκ μέρους του Δήμου Ακτίου Βόνιτσας κατατιθεμένη προσφυγή του άρθρου 1 παρ.2 ν. 2501/1007 σας γνωρίζουμε τα εξής :
Με την ως άνω πράξη η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας – Ιονίου ενέκρινε τους περιβαλλοντικούς όρους για την ίδρυση και την λειτουργία του έργου «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1 MW, ιδιοκτησίας «ΧΡ. ΣΤΟΥΜΠΟΣ – ΚΛ. ΚΑΡΒΕΛΗ Ο.Ε.».
Κατά της ως άνω απόφασης της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας κατέθεσε την από 16-8-2017 προσφυγή του άρθρου 1 παρ.2 ν. 2501/1007 ενώπιον του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας , η οποία εσφαλμένα με την με αριθμό πρωτ. Οικ. 41937/3-10-2017 απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κρίθηκε ως εκπρόθεσμη.
Η εν λόγω προσφυγή όπως προκύπτει από την με αριθμό 04114500292-1 απόδειξη ( συνοδευτικό δελτίο μεταφοράς ) της εταιρείας ταχυμεταφορών με την επωνυμία ‘’ SPEEDEX’’ ( είναι στην διάθεση οποιουδήποτε ενδιαφερομένου ) στάλθηκε εμπρόθεσμα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας , αφού φέρει ημερομηνία αποστολής 17-8-2017, ήτοι εντός της προθεσμίας των 30 ημερών από την δημοσίευση, κοινοποίηση ή γνώση της προσβαλλόμενης απόφασης. Το εμπρόθεσμο αποστολής της εν λόγω προσφυγής επιβεβαιώνεται επί πλέον και από το αναλυτικό ιστορικό αποστολής της ως άνω εταιρείας , ομοίως διαθέσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο.
Επιπρόσθετα , το κείμενο της προσφυγής στάλθηκε την 23η Αυγούστου 2017 , μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους Βουλευτές Αιτωλοακαρνανίας ενώ ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτης Φάμελλος ενημερώθηκε για την υπόθεση αυτή και το κείμενο της προσφυγής τηλεφωνικώς καθώς και μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου την 24η Αυγούστου 2017.
Μέτα τη απόρριψη της 16-8-2017 προσφυγής μας, ο Δήμος κατέθεσε αίτηση ακύρωσης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης κατά του Ελληνικού Δημοσίου εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό περιβάλλοντος και ενέργειας και από το Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας.
Τέλος την επόμενη Τετάρτη 29-11-2017 και ώρα: 10:00 ο Δήμος θα εκθέσει τις απόψεις του και θα συζητήσει με την Πάρεδρο κα Θεοδωρικάκου, η οποία είναι η Εισηγήτρια της υπόθεσης.
Σας γνωρίζουμε ότι η απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, η Απόφαση Τ.Κ. Θυρρείου, η Απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, η Απόφαση Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδος γνωμοδότησαν αρνητικά επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το έργο: «Μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1MW στη θέση Γουργουβλή ΔΕ Ανακτορίου, Δ. Ακτίου Βόνιτσας» σύμφωνα με το υπ ́αριθμ. 9509/31/12-1-2017 έγγραφο του Προέδρου Επιτροπής Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος.