Δράσεις από το πρόγραμμα Interreg στο δήμο Θέρμου

Από το πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V/A Ελλάδα – Ιταλία (EL-IT) 2014-2020 εγκρίθηκαν δράσεις προϋπολογισμού δαπάνης 496.587,00€ οι οποίες αφορούν τον Δήμο Θέρμου.

Στα πλαίσια της 1ης Πρόσκλησης του Προγράμματος Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg V/A Ελλάδα – Ιταλία (EL-IT) 2014-2020, ο Δήμος Θέρμου συμμετείχε ενεργά στην υποβολή πρότασης με τίτλο “CROSS THE GAP – ACCESSIBILITY FOR SOCIAL AND CULTURAL INCLUSION (CROSS THE GAP)» που εντάσσεται στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Ολοκληρωμένη Περιβαλλοντική Διαχείριση», Ειδικό στόχο 2.1: «Αξιοποίηση των πλεονεκτημάτων της πολιτιστικής κληρονομίας και των φυσικών πόρων στις περιοχές του Προγράμματος » εντάχθηκε ο Δήμος Θέρμου. Το εν λόγω Έργο εγκρίθηκε από αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης και θα ξεκινήσει να υλοποιείται από το Μάιο του 2018. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι ύψους 2.383.940,50 €, ενώ για τον Δήμο Θέρμου αυτός ανέρχεται στο ποσό των 496.587,00 €. Επικεφαλής Εταίρος του Έργου είναι ο Δήμος του Μπιτόντο (Bitonto) (Περιοχή Μπάρι) και εταίροι του Έργου είναι ο Δήμος Λέτσε, ο Δήμος Θέρμου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ηλείας.

Όσον αφορά τις δράσεις του έργου, πέραν του πακέτου εργασίας που αφορά τη διαχείριση του, ο Δήμος Θέρμου προβλέπεται να πραγματοποιήσει τις ακόλουθες:
α) Συμμετοχή σε δράσεις προβολής και διάχυσης των αποτελεσμάτων και διοργάνωση της τελικής εκδήλωσης του έργου
β) Δράσεις δημοσιότητας του Έργου (όπως ημερίδες, καταχωρήσεις στον τύπο, δημιουργία ιστοσελίδας κ.α.)
γ) Διεξαγωγή Συνεδρίου σχετικά με το Έργο.
δ) Τεχνικά Έργα σε διάφορα σημεία ιδιαίτερου φυσικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος του Δήμου (όπως γέφυρα Αρτοτίβας, καταρράκτης Μοκιστιάνου, Βρύση Πατροκοσμά, Πηγές Κεφαλοβρύσου). Ειδικότερα προβλέπονται τα παρακάτω:
1) Τοξωτή γέφυρα Αρτοτίβας: Προτείνεται η πλακόστρωση δρόμου 800μ και πλάτους 3μ για πρόσβαση ατόμων ΑμΕΑ.
2) Φαράγγι Μυρτιάς-Καταρράκτες Μοκιστιάνου: Προτείνεται η πλακόστρωση δρόμου και για πρόσβαση ατόμων ΑμΕΑ.
3) Πηγές Κεφαλοβρύσου-Κόφτρας: Προτείνεται η κατασκευή δύο ραμπών αριστερά και δεξιά για την πρόσβαση ΑμΕΑ
4) Ιστορική Βρύση Αγ. Κοσμά του Αιτωλού: Προτείνεται η κατασκευή δύο ραμπών αριστερά και δεξιά για την πρόσβαση ΑμΕΑ
ε) Δημιουργία θεματικών εργαστηρίων για ΑμΕΑ.
Το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να ενισχύσει τη σχέση ανάμεσα στις δύο χώρες όσον αφορά στην προσβασιμότητα των Αμ.Ε.Α. σε διάφορους ιστορικούς, πολιτιστικούς και ιδιαίτερους χώρους και ένταξή τους στην κοινωνία ισότιμα και φανερώνει επιπλέον την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής, αλλά και το σχέδιό της να προβάλλει τα μνημεία του τόπου μας σε όλους τους πολίτες.