Ρεύμα σε τιμές Σουηδίας στην Ελλάδα

Τα στοιχεία της Eurostat για την τιμή της ενέργειας στην ΕΕ
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της Eurostat για την τιμή της ενέργειας στην Ελλάδα και την Κύπρο, και συγκεκριμένα του ηλεκτρικού ρεύματος και του φυσικού αερίου σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.

Σύμφωνα με αυτά, το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι Έλληνες πλήρωσαν σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2016 ακριβότερα κατά 12,8% την κιλοβατώρα, τη στιγμή που ο μέσος όρος της ΕΕ μειώθηκε κατά 05%. Ωστόσο, οι Έλληνες στην περίπτωση αυτή κατέλαβαν τη δεύτερη θέση καθώς στην πρώτη και με τη μεγαλύτερη αύξηση κατά 22% βρέθηκε η Κύπρος που αποτελεί όμως ένα απομονωμένο (χωρίς διασυνδέσεις) ηλεκτρικό σύστημα. Ειδικότερα οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα, το πρώτο εξάμηνο του έτους διαμορφώθηκαν στα 19,4 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες.

Σύμφωνα με την Καθημερινή, η Eurostat προχώρησε στις συγκρίσεις των τιμών της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος στα κράτη μέλη της ΕΕ παίρνοντας ως βάση την ετήσια κατανάλωση μιας λάμπας 10 Watt, η οποία καίει ρεύμα 3 ώρες ημερησίως. Έτσι, βάσει των παραπάνω οι Έλληνες πληρώνουν 1,94 ευρώ την κιλοβατώρα όπως οι Σουηδοί.
Το ακριβότερο ρεύμα πληρώνουν οι Δανοί και ακολουθούν οι Γερμανοί, οι Βέλγοι, οι Ιρλανδοί, οι Ισπανοί, οι Πορτογάλοι και οι Ιταλοί, ενώ το φθηνότερο ρεύμα πληρώνει η Βουλγαρία, η Λιθουανία, η Ουγγαρία, η Κροατία, η Ρουμανία και η Εσθονία. Όσον αφορά στις ρυθμιζόμενες χρεώσεις στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος αυτές έφτασαν στην Ελλάδα στο πρώτο εξάμηνο του 2017 το 41%.

Φυσικό αέριο
Ίδια εικόνα επικρατεί και όσον αφορά στο φυσικό αέριο με τους Έλληνες να το πληρώνουν ακριβά σε σχέση με τους καταναλωτές σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ. Ειδικότερα, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Eurostat, αν και στην ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2017 οι τιμές του φυσικού αερίου σημείωσαν πτώση κατά 6,3% στην Ελλάδα η υποχώρηση έφτασε μόλις στο 0,7%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις στην τιμή του φυσικού αερίου σημειώθηκαν στην Βοσνία- Ερζεγοβίνη κατά 21,4%, στην Κροατία κατά 17,5%, στη Σερβία κατά 14,2% και στη Βουλγαρία κατά 10,3%.Συνοψίζοντας, με βάση τα στοιχεία της Eurostat προκύπτει ότι οι Έλληνες καταναλωτές πληρώνουν μεταξύ των χωρών της ΕΕ την 9η υψηλότερη τιμή για ηλεκτρικό ρεύμα και την 11η για φυσικό αέριο.

πηγή: huffingtonpost.gr