Π. Μοσχολιός: Εγκαίνια… και προβληματισμοί…

Ανακοίνωση του πρώην δημάρχου Αγρινίου Π. Μοσχολιού

Εγκαίνια… και προβληματισμοί…
Με αφορμή τα εγκαίνια του νέου αθλητικού κέντρου στην αερογέφυρα Αγρινίου, ο πρώην Δήμαρχος και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Παύλος Μοσχολιός έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Εγκαινιάσθηκε σήμερα το κλειστό γυμναστήριο στην περιοχή της αερογέφυρας Αγρινίου, ένα έργο που καρκινοβατεί εδώ και 20 χρόνια και χαίρομαι ιδιαίτερα που συνέβαλα κι εγώ, μαζί με άλλους, ως Δήμαρχος Αγρινίου στην ολοκλήρωσή του.
Το συγκεκριμένο έργο εντάχθηκε στο Πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού το 1995, αφού παραχωρήθηκε οικόπεδο περίπου 3 στρεμμάτων από τον Δήμο Αγρινίου. Το έργο δημοπρατήθηκε στις 15-2-1997 με προϋπολογισμό 220.000.000 δρχ. και στις 18-2-1998 υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο. Τον Αύγουστο του 1999 ο ανάδοχος προέβη σε διακοπή εργασιών, στις 19-7-2000 κηρύχθηκε έκπτωτος και μετά από μακρά δικαστική διαμάχη στις 15-4-2003 έγινε οριστική διάλυση της εργολαβίας, ενώ είχε κατασκευασθεί ο μεταλλικός σκελετός του κτιρίου.
Όταν ανέλαβα Δήμαρχος Αγρινίου ξεκίνησα τις επαφές μου με τον τότε Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Ιωαννίδη και τον τότε Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Δουβή και μάλιστα πολλές φορές με την παρουσία αθλητικών παραγόντων της περιοχής, όπως ο Κώστας Νικάκης.
Συμφωνήθηκε προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το έργο, ο Δήμος να αναλάβει την επικαιροποίηση της στατικής μελέτης και της οικοδομικής άδειας, καθώς επίσης και την ανάληψη της ευθύνης για την λειτουργία του σταδίου όταν αυτό ολοκληρωθεί.
Η μελέτη ολοκληρώθηκε στις 13-4-2009 και περιελάμβανε την αποπεράτωση του κλειστού γυμναστηρίου, προϋπολογισμού 1.241.460 ευρώ, 500 θέσεων, με ξύλινο δάπεδο και αποδυτήρια για την φιλοξενία αθλητών.
Στις 30-1-2010 συναντήθηκα με τον νέο Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Μπιτσαξή και του υπερτόνισα την αναγκαιότητα της ολοκλήρωσης του έργου, που όσο παραμένει ημιτελές, δείχνει την αφερεγγυότητα της κεντρικής εξουσίας απέναντι σε μία περιοχή που έχει έλλειψη σε αθλητικές υποδομές.
Ο κ. Μπιτσαξής κατανόησε το πρόβλημα και έτσι το έργο δημοπρατήθηκε στις 20-4-2010. Σημειωτέον ότι ήταν το μοναδικό νέο έργο στην χώρα που δημοπρατήθηκε από την Γεν. Γραμματεία Αθλητισμού το 2010.
Δυστυχώς και ο νέος ανάδοχος δεν μπόρεσε να κατασκευάσει το έργο. Πάλι κατόπιν δικών μου προσπαθειών και προκειμένου να μην χαθεί το έργο η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού απεφάσισε να υποκαταστήσει τον ανάδοχο με την Κοινοπραξία Τζούρου- Γούναρη που ήταν οι επόμενοι μειοδότες και στις 14-2-2012 τους ανέθεσε το έργο, το οποίο με πολλά προβλήματα χρηματοδότησης και με διαρκή αγώνα για να μην διακοπεί, ολοκληρώθηκε και παραδίδεται σήμερα στην τοπική κοινωνία.
Οφείλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του έργου.
Ελπίζω η κεντρική εξουσία να κατανοήσει επιτέλους ότι τέτοια μικρά αθλητικά κέντρα, που έτσι κι αλλιώς λειτουργούν με ευθύνη των Δήμων, δεν κατασκευάζονται εκ του μακρόθεν και να δώσουν πόρους και αρμοδιότητες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ώστε τα έργα αυτά να κατασκευάζονται σύντομα και άρτια».