Να γιατί “έπρεπε” το Νοσοκομείο “σώνει και καλά” να προμηθευτεί νέα έπιπλα για το γραφείο του διοικητή

Για πρώτη φορά τέσσερις μήνες μετά την αποκάλυψη του ΑγρίνιοCulture.gr πως για την ανακαίνιση που έγινε στο γραφείο του διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου δαπανήθηκε ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων, ο διοικήτης του Νοσοκομείου Δ. Μιχάλης τοποθετείται δημόσια μέσω των social media.

Αφήνουμε βεβαίως κατά μέρος τις ύβρεις που για πολλοστή φορά εξαπολύει ο διοικητής εναντίον της ιστοσελίδας μας και θα σταθούμε μόνο σε ό,τι αφορά το δημόσιο συμφέρον και για το οποίο ένας λειτουργός του Δημοσίου θα πρέπει να λογοδοτεί. Η δικαιολογία του διοικητή για την αγορά νέων επίπλων για το γραφείο του είναι πως “αυτά αγοράστηκαν γιατί τα προηγούμενα έπιπλα (γραφεία, καναπέδες, καρέκλες, βιβλιοθήκες) έπρεπε να πάνε στα νέα γραφεία του Κέντρου Ψυχικής Υγείας και στη Νοσηλευτική Σχολή”. Και φυσικά με μια τέτοια δικαιολογία η δαπάνη για τα νέα έπιπλα στο γραφείο του διοικητή δεν συνιστά για τον ίδιο σπατάλη…. Δεν ήταν εύκολο φυσικά να φανταστούμε μια τόσο κυνική απάντηση. Κι όμως υπήρξε. Κρίθηκε λοιπόν σκόπιμο ότι πρέπει ο διοικητής του Νοσοκομείου να είναι αυτός που θα έχει καινούργια έπιπλα και όχι το Κέντρο Ψυχικής Υγείας και η Νοσηλευτική Σχολή… Και μάλιστα αυτό κρίθηκε σκόπιμο να γίνει -γιατί πάντα έχει σημασία και το timing- λίγους μήνες από τότε ο νυν διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου ανέλαβε καθήκοντα.

Αν υπήρχαν ανάγκες σε εξοπλισμό γραφείου για τη Νοσηλευτική Σχολή και το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, που δεν έχουμε λόγο να αμφιβάλλουμε ότι υπήρχαν, υποθέτουμε ότι αυτές δεν προέκυψαν ως κεραυνός εν αιθρία… Απορεί λοιπόν κανείς, γιατί αυτές έπρεπε πάση θυσία να καλυφθούν από τα έπιπλα που υπήρχαν στο γραφείο του διοικητή και δεν καλύφθηκαν, για παράδειγμα, από τον εξοπλισμό του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου, που επί των ημερών του νυν διοικητή διαμοιράζονται ακόμη και σε ιδιωτικούς φορείς…! Επί της παρούσας διοικήσεως υπάρχει μια πλειάδα αποφάσεων παραχώρησης εξοπλισμού (μιλάμε πάντα για εξοπλισμό γραφείου) του παλιού νοσοκομείου Αγρινίου σε σχολεία, δήμους, κοινότητες ακόμη και ιδιωτικούς φορείς… Φυσικά κανείς δεν κακολογεί την παραχώρηση εξοπλισμού σε ένα σχολείο, σε ένα δήμο ή στην Αστυνομική Διεύθυνση που είναι φορείς του Δημοσίου, αλλά για ποιο λόγο και με τι κριτήρια παραχωρήθηκε εξοπλισμός γραφείου π.χ. στο Σωματείο Ράδιο Ταξί Αγρινίου (δείτε εδώ) ή στο Σύλλογο Φίλων Μυρτιάς “η Γουρίτσα” (δείτε εδώ); Εδώ χρειάζεται μια πειστική απάντηση, αν υπάρχει φυσικά… Επίσης αν κανείς συνυπολογίσει τον αριθμό του εξοπλισμού γραφείου που παραχωρήθηκε σε φορείς του Δημοσίου (που δεν λέμε ότι κακώς παραχωρήθηκε, αλλά απορούμε πως είναι δυνατόν τίποτα από αυτό τον εξοπλισμό να μην ικανοποιεί τις ανάγκες του Νοσοκομείου), θα διαπιστώσει ότι μιλάμε για διψήφιο αριθμό (σε αρκετές περιπτώσεις πάνω από 30 και 40) σε γραφεία, καρέκλες, βιβλιοθήκες, τραπέζια, πολυθρόνες, καναπέδες, ραφιέρες, ντουλάπες κτλ… Τίποτα από αυτά δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες της Νοσηλευτικής Σχολής και του Κέντρου Ψυχικής Υγείας;;; Φυσικά δεν τολμάμε να ξεστομίσουμε ότι αυτός ο εξοπλισμός θα μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες του γραφείου ενός διοικητή. Αυτός ο εξοπλισμός του παλιού νοσοκομείου -άραγε αυτές οι “παλιατζούρες”;;;- είναι για το Γυμνάσιο και Λύκειο Ματαράγκας, για το 7ο δημοτικό σχολείο Αγρινίου, για το δημοτικό σχολείο Νεάπολης,για το Δήμο Θέρμου, για την Αστυνομική Διεύθυνση Ακαρνανίας, για τη Δημοτική Ενότητα Ματαράγκας. Είναι σαφές: ο εξοπλισμός του παλιού νοσοκομείου έπρεπε να διαμοιραστεί περίπου όπως τα ιμάτια του Χριστού και έπρεπε το Κεντρο Ψυχικής Υγείας και η Νοσηλευτική Σχολή “σώνει και καλά” να ζητήσουν τα έπιπλα του διοικητή, για να πρέπει το Νοσοκομείο “σώνει και καλά” να προμηθευτεί νέα έπιπλα για το διοικητή… Απλούστατο και σαφέστατο!

Ισχυρίζεται επίσης ο διοικήτης ότι “φουσκώσαμε” το κόστος των επίπλων στο γραφείο του. Μα ποτέ δεν επικεντρωθήκαμε στην προμήθεια των επίπλων, αλλά από την πρώτη στιγμή μιλήσαμε για ανακαίνιση στο γραφείο του διοικητή και συμπεριλάβαμε στην ανακαίνιση την εσωτερική διάνοιξη στα δύο γραφεία του διοικητή και την τοποθέτηση υαλοτοιχείου. Κοινοποιώντας τις σχετικές αναρτημένες στη “Διαύγεια” αποφάσεις που αποδεικνύουν του λόγου το αληθές, μιλήσαμε για ανακαίνιση με κόστος ποσό της τάξης των 10.000 ευρώ εξηγώντας  ότι η εσωτερική διάνοιξη στα δύο γραφεία του διοικητή δεν ξέρουμε πόσο ακριβώς στοίχισε και αυτό γιατί η συγκεκριμένη εργασία ανατέθηκε μαζί με την τοποθέτηση πόρτας στον κεντρικό διάδρομο της Μονάδας Τεχνητού Νεφρού (οι δύο αυτές εργασίες κόστισαν 4.464€ και καταγράφονται ως συνολική δαπάνη και υπολογίσαμε ότι περίπου τα μισά από αυτά δόθηκαν για την ανακαίνιση). Το ζητούμενο όμως δεν είναι αν η ανακαίνιση στο γραφείο του διοικητή κόστισε 10.000 ή 9.400 ή 8.500, το ζητούμενο είναι ποιον χώρο προβλέπει η μελέτη της ΔΕΠΑΝΟΜ για γραφείο διοικητή στο Νοσοκομείο και ποιον χρησιμοποιεί σήμερα ο διοικητής για γραφείο… Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι ο διοικητής ισχυρίζεται στο facebook ότι η δαπανή αυτή έγινε από το προϋπολογισμό του 2016 και όχι από προϋπολογισμό του 2017 “με τις όποιες δυσκολίες είχε” όπως χαρακτηριστικά λέει. Ίσως το 2016 η χώρα να ήταν σε άλλη φάση, εκτός μνημονίων και να εισήλθε σε αυτά το 2017… Αλλά και στο μνημονιακό 2017 το Νοσοκομείο δεν δίστασε να μετατρέψει σε στέγαστρο αποκλειστικά για τα αυτοκίνητα του διοικητή και των διευθυντών του Νοσοκομείου τη χρηματική δωρεά 5.000 ευρώ από τραπεζικό ίδρυμα (δείτε εδώ).

Βεβαίως για το διοικητή του Νοσοκομείου Αγρινίου όλα μπορεί να συνιστούν παραποίηση της αλήθειας κιτρινισμό ή τρομολαγνική δημοσιογραφία… Αν είναι κιτρινισμός ή τρομολαγνική δημοσιογραφία να επικαλείσαι αναρτημένες αποφάσεις στη “Διαύγεια”, αν η επίκληση επίσημων αποφάσεων της δημόσιας διοίκησης συνιστά παραποίηση της αλήθειας, τότε μάλλον η συντριπτικότατη πλειοψηφία της κοινωνίας που θεωρεί η “Διαύγεια” ως μια από τις σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις των τελευταίων ετών θα πρέπει να αλλάξει χώρα…

Δ.Π