“Πλημμύρα” ανευθυνότητας για τις πλημμύρες και τις αρμοδιότητες

Το ζήτημα των πλημμυρών και οι καταστροφές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία της 2ας Δεκεμβρίου τέθηκε στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου. Όπως ήταν αναμενόμενο υπήρξε η γνωστή αντιπαράθεση μεταξύ των παρατάξεων σχετικά με το ποιος έχει την αρμοδιότητα για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Ωστόσο η όλη συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των εκτός ημερησίας διάταξης θεμάτων, παρά το γεγονός ότι η καταστροφή που σημειώθηκε είναι πρωτοφανής τα τελευταία τουλάχιστον χρόνια και εξ΄αιτίας αυτής ο δήμος Αγρινίου κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Είναι χαρακτηριστικό της τροπής που πήρε η συζήτηση ότι φοιτητές που βρίσκονταν στην αίθουσα και περίμεναν να συζητηθεί το θέμα του Πανεπιστημίου, σχολίασαν τη συζήτηση λέγοντας προς το Σώμα ότι θυμίζει την αντιπαράθεση των φοιτητικών παρατάξεων στα αμφιθέατρα… Το όποιο κύρος του δημοτικού συμβουλίου, δεδομένο ότι και η εισήγηση από την πλευρά της δημοτικής αρχή περιλάμβανε μόνο ένα ευχολόγιο για το σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης που χρειάζεται η περιοχή, περιέσωσε η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για απαλλαγή των πλημμυροπαθών από τα δημοτικά τέλη, η οποία και έγινε ομόφωνα αποδεκτή.

Ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου στην ενημέρωση που έκανε στάθηκε στην ανυπολόγιστη καταστροφή που σημειώθηκε και τόνισε ότι “θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τις πλημμύρες”… Ανέφερε πως μέχρι σήμερα δεν υπάρχει δέσμευση για τις αποζημιώσεις των πληγέντων και αν θα είναι ίδιες με εκείνες που θα δοθούν στην Μάνδρα Αττικής. Ο δήμαρχος Αγρινίου τόνισε ότι χρειάζεται σχέδιο αντιπλημμυρικής θωράκισης της περιοχής με συντονισμό όλων των υπηρεσιών και έφερε ως παράδειγμα πλατάνια που βρίσκονται μέσα σε ρέμα στα Κλεισορρεύματα και δεν επιτρέπει να κοπούν το δασαρχείο. Τόνισε τέλος ότι πρέπει να γίνουν έργα αντιπλημμυρικής προστασίας με φράγματα ανάσχεσης στα ορεινά “για να πιαστούν τα ρέματα” και πως ακόμη πρέπει να υπάρξει ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων.

 ΤραπεζιώτηςΗ αντιπαράθεση των παρατάξεων άρχισε όταν από την πλευρά της αντιπολίτευσης και του Δ. Τραπεζιώτη τέθηκε η ερώτηση για ποιο λόγο ακυρώθηκε το έργο ύψους 100.000 ευρώ για τον καθαρισμό των ρεμάτων και τελικά τα χρήματα διατέθηκαν σε ασφαλτοστρώσεις. Όπως επίσης, αν η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια, για ποιο λόγο πάρθηκε αρχικά η απόφαση για το έργο. Ακολούθησε μια σφορδή αντιπαράθεση ανάμεσα στους δημοτικούς συμβούλους Γκρίζη, Τραπεζιώτη και Καζαντζή που τυγχάνουν και νομικοί στο επάγγελμα, αναφορικά με την νομοθεσία για τις αρμοδιότητες δήμων και περιφερειών. Το μάθημα… διοικητικού δικαιού που ακολούθησε σχετικά με εγκυκλίους, νόμους, κοινοτικές οδηγίες, αποφάσεις του ΣτΕ και γνωμοδοτήσεις του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, κατέληξε με την αντιπολίτευση να θεωρεί πως ο δήμος έχει αρμοδιότητα στα ρέματα, συγκεκριμένα ο Δ. Τραπεζιώτης έκανε λόγο για αποκλειστική υπαιτιότητα της δημοτικής αρχής και ευθύνη στα όρια του ποινικού αδικήματος και τη δημοτική αρχή να θεωρεί ότι η αρμοδιότητα ανήκει στην Περιφέρεια, αλλά παραδόξως να μην σχολιάζει τις ενέργειες που έκανε ή δεν έκανε η Περιφέρεια…

ΜοσχολιόςΟ Π. Μοσχολιός εκτίμησε ότι οι καταστροφές δεν είναι τυχαίες και καταλόγισε στη δημοτική αρχή ανυπαρξία έργου λέγοντας ότι παρόμοια καιρικά φαινόμενα υπήρξαν και τα προηγούμενα χρόνια αλλά δεν υπήρξαν καταστροφές. Ο Π. Μοσχολιός τόνισε ότι υπάρχει διαφορά φιλοσοφίας στα θέματα της αντιπλημμυρικής προστασίας με τη δημοτική αρχή λέγοντας ότι επί θητείας του υπήρχε πρόληψη. Ο Δ. Τραπεζιώτης απευθυνόμενος προς τη δημοτική αρχή είπε “αν ήμουν στη θέση σας θα είχα παραιτηθεί. Παραιτηθείτε είστε επικίνδυνοι”. Στηλίτευσε το γεγονός ότι το θέμα δεν μπήκε στην ημερήσια διάταξη και τόνισε με νόημα πως ο δήμος έπρεπε να είχε καθαρίσει τα ρέματα στην Γκένοβα και στον Παναιτωλικό και να μην περιμένει την Περιφέρεια. Λαική ΣυσπείρωσηΟ Τίμος Παπανικολάου από τη Λαϊκή Συσπείρωση αναρωτήθηκε “τι περιμένουμε να γίνει για να υπάρξει έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για το θέμα και συζητάμε σήμερα 13 μέρες μετά και χωρίς να είναι το θέμα στην ημερήσια διάταξη”. Εκτίμησε πως η ευθύνη ανήκει συνολικά στο κράτος, όπως εκφράζεται από την Κυβέρνηση, την Περιφέρια, τον Δήμο. Ανέφερε ακόμη πως δεν πρέπει να ψάχνουμε τα χιλιοστά τις βροχής, αλλά τις χιλιάδες ευθύνες που υπάρχουν για την αντιπλημμυρική προστασία. “Στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο τσακωνόσασταν ποιος θωράκισε καλύτερα το δήμο και τελικά πνιγήκαμε” είπε απευθυνόμενος σε πρώην και νυν δήμαρχο. Ενώ τέλος σχολίασε την επίσκεψη Σκουρλέτη στην περιοχή λέγοντας πως η Κυβέρνηση δεν δεσμεύτηκε για τίποτα και πρότεινε ο ίδιος την απαλλαγή των πληγέντων από τα δημοτικά τέλη. Από το Ανυπότακτο Αγρίνιο ο Στ. Μερμίγκης χαρακτήρισε προσβλητική τη διαδικασία με την οποία συζητείται το θέμα. Υπογράμμισε πως η περιοχή είναι ανοχύρωτη αντιπλημμυρικά και η προτεραιότητα ήταν και είναι οι υπερδομές, εκτιμώντας ότι το ίδιο γίνεται τώρα και στο πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης. Στηλίτευσε τη στάση της Περιφέρειας λέγοντας πως “ο Κατσιφάρας τώρα διοργανώνει “λαμπερό” συνέδριο για την επιχειρηματικότητα, όταν το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της περιοχή είναι μόλις στο 50% του κοινοτικού μέσου όρου”. Ενώ σε οξύ τόνο είπε πως το βάρος από τη δημοτική αρχή και της παρατάξεις Μοσχολιού και Τραπεζιώτη είναι μόνο στην επικοινωνία γιατί “την ίδια στιγμή “σκοτωθήκατε” για το ποιος έκανε το Κλειστό στην αερογέφυρα”.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου κατηγόρησε την αντιπολίτευση πως και πάλι επιδόθηκε σε μια προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων πάνω στον πόνο των ανθρώπων, όπως χαρακτηριστικά είπε. Ενώ τόνισε ότι οι καθαρισμοί των ρεμάτων δεν συνιστούν αντιπλημμυρική θωράκιση. Στάθηκε στο γεγονός ότι τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν στην εθνική οδό στο ύψος της Κλεισούρας φανερώνουν την ένταση του καιρικού φαινομένου, γιατί “εκεί δεν ήταν κάποιο ρέμα που δεν καθαρίστηκε”… Τόνισε πως ο δήμος Αγρινίου προχώρησε πρόσφατα σε υδρολογική μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι διατομές των ρεμάτων είναι ανεπαρκείς. Ενώ επιτέθηκε στον Π. Μοσχολιό λέγοντας ότι όταν μπαζώθηκε στο ρέμα στην ΕΛΕΠΑΠ ήταν αντιδήμαρχος και στην συνέχεια επί θητείας του εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ το έργο για το κτίριο της ΕΛΕΠΑΠ χωρίς να γίνει διευθέτηση του ρέματος. Υπογράμμισε πως ο δήμος είναι έτοιμος να καταθέσει προτάσεις στην πρόσκληση που άνοιξε για αντιπλημμυρικά έργα από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος. Τέλος αναφορικά με την ακύρωση του έργου για τον καθαρισμό των ρεμάτων ο Γ. Παπαναστασίου απάντησε πως η Αποκεντρωμένη Διοίκηση ζήτησε για τέτοια έργα που γίνεται με αυτεπιστασία γνωμοδότηση από το Τεχνικό Συμβούλιο Δημοσίων Έργων με προσδιορισμό του φυσικού αντικειμένου, κάτι που δεν μπορούσε να γίνει από το Τμήμα Αυτεπιστασίας, έτσι το έργο ακυρώθηκε, επειδή επρόκειτο για ένα τρόπο δικαιολόγησης της μίσθωσης μηχανημάτων κάτι που άλλαξε και πλέον γίνεται ως ξεχωριστή δαπάνη – προμήθεια.