Επί ποδός ο ΕΛΓΑ για τις πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία

Σηµαντικές ζηµιές σε ζωικό, κατά κύριο λόγο, κεφάλαιο, σε σταβλικές εγκαταστάσεις και αποθηκευµένα προϊόντα έχουν υποστεί οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Αιτωλοακαρνανίας οι οποίοι λίγα 24ωρα µετά τις καταστροφικές πληµµύρες σπεύδουν να υποβάλλουν αιτήσεις προκειµένου να αποζηµιωθούν.

Όλο το προσωπικό του ΕΛΓΑ Αγρινίου εργάζεται πυρετωδώς για την εκτίµηση των νέων ζηµιών από τις πληµµύρες, ενώ ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη και η καταγραφή των καταστροφών που υπέστησαν οι αγρότες από την πρόσφατη χαλαζόπτωση.Όπως µας εξήγησε ο προϊστάµενος του ΕΛΓΑ Αγρινίου, Αλέξανδρος Κοντοσπύρος, προτεραιότητα έχουν όσοι επλήγησαν σε πάγιο κεφάλαιο και στάβλους, προκειµένου σύντοµα να µπορέσουν να επιστρέψουν στις δουλειές τους.

Σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο τα πράγµατα είναι πιο περίπλοκα, καθώς από τα ορµητικά νερά πολλά ζώα παρασύρθηκαν και δεν µπορούν να εντοπιστούν εύκολα. Για τον λόγο αυτό, θα σταλούν επιτροπές οι οποίες θα πραγµατοποιήσουν τους σχετικούς ελέγχους. Σύµφωνα µε τα µέχρι στιγµής στοιχεία (καθηµερινά προστίθενται και νέες αιτήσεις πληγέντων), έχουν καταστραφεί περί τις 500 κυψέλες µελισσών και έχουν χαθεί περισσότερα από 450 ζώα (αιγοπρόβατα, αρνιά και βοοειδή).

Στις καλλιέργειες δεν υπήρξαν µεγάλες ζηµιές, καθώς δεν υπάρχει έντονη καλλιεργητική δραστηριότητα λόγω εποχής. Εν τω µεταξύ, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, µε επιστολές στην υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Έφη Αχτσιόγλου και στην υφυπουργό Οικονοµικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ζήτησε τις παρεµβάσεις τους για διευκολύνσεις πληγέντων επαγγελµατιών και επιχειρήσεων.

Πηγή: ypaithros.gr