Λάβρος κατά των Μανδαρίνων των Υπουργείων ο Παπαναστασίου – Στο δημαρχείο τι γίνεται όμως;

To κενό της Ρένας Δούρου και του Κώστα Αγοραστού, που τελικά δεν παρέστησαν, κλήθηκε να καλύψει ο Γιώργος Παπαναστασίου στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα “Ελληνικές περιφέρειες, επιχειρηματικότητα και ανασυγκρότηση” που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή στο πλαίσιο του Διεθνούς Συνεδρίου “Συμμαχία Για Την Επιχειρηματικότητα Και Ανάπτυξη Στη Δυτική Ελλάδα” που διοργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα.

Ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδος βρέθηκε στο ίδιο τραπέζι με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη και φυσικά τον οικοδεσπότη Περιφερειάρχη. Στη συζήτησή τους κυριάρχησαν θέματα που έχουν να κάνουν με τη δομική μεταρρύθμιση που χρειάζεται στο κράτος, την πάταξη της γραφειοκρατίας, τα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης ακόμη και το ζήτημα της απλής αναλογικής της Αυτοδιοίκηση. Ο Γ. Παπαναστασίου έκανε ουσιαστικές παρεμβάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης -στην οποία αξίζει να σημειωθεί ότι συμμετείχε και ο Υπ. Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης- ενώ σε ορισμένα σημεία εντυπωσίασε με το μεστό του λόγο. Ένα από τα θέματα όμως, που ο δήμαρχος Αγρινίου δεν δίστασε να είναι οξύς στο λόγο του, ήταν το ζήτημα της δομής και της λειτουργίας των υπουργείων. “Δεν πιστεύω ότι φταίνε μόνο οι υπουργοί. Πιστεύω ότι κάθε υπουργός που πηγαίνει στο υπουργείο του, βρίσκει εκεί ένα επιτελείο διοικητικών παραγόντων, αυτούς που είπα Μανδαρίνους των υπουργείων, οι οποίοι τα ξέρουν όλα, οι οποίοι ενδεχομένως δεν έχουν αφήσει άλλους να τα μάθουνε και οι οποίοι θέλουν να καθοδηγούν τον εκάστοτε υπουργό απ’ την εκάστοτε κυβέρνηση” είπε ο Γ. Παπαναστασίου και πρόσθεσε: “τέτοιοι άνθρωποι υπάρχουν και στις περιφέρειες και στους δήμους. Εκεί βέβαια, επειδή οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες έχουν μεγαλύτερη θητεία έχουν και χρόνο να το δουν και να το διορθώσουν, οι υπουργοί αν αλλάζουν κάθε χρόνο, δεν μπορούν να διορθώσουν τίποτα”.

Θα έχει πολύ ενδιαφέρον όμως να μας πει ο Γ. Παπαναστασίου και για τους Μανδαρίνους στο δημαρχείο Αγρινίου. Υποθέτουμε πως δεν θα ισχυριστεί ότι αντιμετώπισε τους Μανδαρίνους του δήμου… Εξάλλου είναι πολύ πρόσφατη η αναφορά του αντιδημάρχου Σπ. Αδάμη σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για “παρκαρισμένους” υπαλλήλους του δήμου και για την ανάγκη να αλλάξει ο οργανισμός του δήμου και να αποκτήσει πιο αξιοκρατικά κριτήρια. Σχεδόν τριάμισι χρόνια ο οργανισμός του δήμου Αγρινίου υπό τη διοίκηση Παπαναστασίου παραμένει ο ίδιος. Πρόκειται να αλλάξει στα δύο τελευταία χρόνια της θητείας; Αυτό το γνωρίζει μόνο ο δήμαρχος! Σημασία έχει όμως, πως όταν ο Γ. Παπαναστασίου εκφράζεται έτσι για τους υπαλλήλους που κάνουν τα κουμάντα… με πενταετή θητεία, η οποία ως φαίνεται θα έχει μια παράταση 4μηνη παράταση, δεν θα υπάρχει καμία δικαιολογία, αν στο τέλος της θητείας δεν έχει αλλάξει ο οργανισμός του δήμου Αγρινίου…