Πολλαπλά έκθετος ο Περιφερειάρχης στο Θέρμο

Άμεση υπογραφή και εκτέλεση του έργου ζητά το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου
Την απόφαση για άμεση υπογραφή της σύμβασης του έργου για την αποκατάσταση του δρόμου «Θέρμο – Δρυμώνας – Νεροχώρι – Αργυρό Πηγάδι» προϋπολογισμού 1,1 εκατομμυρίου ευρώ έλαβε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου καθώς επίσης και την απαίτηση για συνάντηση αντιπροσωπείας του δήμου με τον Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα. Ο δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας ενημέρωσε το δημοτικό συμβούλιο Θέρμου πως σε συνάντηση που είχε με τον Περιφερειάρχη την περασμένη Παρασκευή στην Αθήνα στη σύσκεψη με τον Γ.Γ. Υποδομών για τα αντιπλημμυρικά έργα στην Αιτωλοακαρνανία, ο Απ. Κατσιφάρας του είπε σχετικά με το εν λόγω έργο πως δεν υπογράφει παράνομες συμβάσεις… Ο δήμαρχος Θέρμου τόνισε πως ο Περιφερειάρχης έχει από τον Μάρτιο του 2017 την εξουσιοδότηση να υπογράψει τη σύμβαση μετά από απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, αλλά και σχετική γνωμοδότηση – έγκριση του Ε’ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου από τα τέλη του 2016. “Από τότε δεν έπραξε ουδέν” είπε ο Σπ. Κωνσταντάρας. Εκτιμώντας πως ο Περιφερειάρχης δεν έχει οδό διαφυγής, ο δήμαρχος Θέρμου τόνισε πως “δεν έχουμε διάθεση σύγκρουσης, αλλά δεν θα απεμπολίσουμε τα δικαιώματά μας”.

Καταπέλτης για Κατσιφάρα ο Κωνσταντάρας
Ο δήμαρχος Θέρμου δεν δίστασε να σχολιάσει με σκωπτικό τρόπο την επιστολή – απάντηση του Περιφερειάρχη. “Λέει ότι δεν μετέχει σε φιέστες, ευχαριστούμε για την υποτίμηση…” είπε χαρακτηριστικά ο Σπ. Κωνσταντάρας και πρόσθεσε πως δεν είναι δυνατό μετά από τις πλημμύρες του 2015 να μην έχει εκτελεστεί το έργο. “Επί ενάμισι χρόνο καθυστερεί στην υπογραφή της σύμβασης, το γιατί δεν υπέγραψε, ας έρχονταν εδώ να το πει” είπε στη συνέχεια ο Σπ. Κωνσταντάρας και αναρωτήθηκε γιατί δεν κοινοποίησε ο Περιφερειάρχης το ερώτημα που έστειλε στην ΕΑΑΔΗΣΥ προσθέτοντας πως η ΕΑΑΔΗΣΥ δεν ελέγχει, αλλά καταρτίζει τα πρότυπα Τεύχη διακηρύξεων. Τέλος ο Σπ. Κωνσταντάρας απάντησε και σε προσωπικό τόνο στον Περιφερειάρχη λέγοντας χαρακτηριστικά “ούτε φιέστα, ούτε τσαμπουκά κάνω, προβληματίζομαι και απαιτώ την υπογραφή της σύμβασης και την εκτέλεση του έργου, αλλά μιας και δεν μας έκανε την τιμή, θα πάμε εμείς στην Περιφέρεια”.

“Αυτά είπε για την αφεντιά του το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Ηλεία”
Ο δήμαρχος Θέρμου προχώρησε και στην αντεπίθεση απέναντι στον Περιφερειάρχη με αφορμή την αναφορά Κατσιφάρα στην επιστολή του πως ο ίδιος σέβεται το δημόσιο χρήμα. Ο Σπ. Κωνσταντάρας αναφέρθηκε στην υπ’ αριθ. 529/18-12-2017 πράξη του Ε΄ Κλιμακίου του Ελεγκτικού Συνεδρίου σχετικά με τη νομιμότητα της διαδικασίας ανάδειξης αναδόχου και του σχεδίου σύμβασης του έργου «Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια Επαρχιακού Οδικού Δικτύου Ν. Ηλείας, Υποέργο: Συντήρηση – Οδική Ασφάλεια – Αποκατάσταση Κατολισθήσεων στο Ε.Ο. Δίκτυο του Βορείου του Ν. Ηλείας εκτός της Δ.Ε. Πηνείας Δήμου Ήλιδας» προϋπολογισμού 2.400.000 ευρώ και για την οποία έκρινε ότι ο όρος της διακήρυξης για προαπόδειξη της χρηματοοικονομικής επάρκειας των διαγωνιζομένων, με τον οποίο απαιτείται κύκλος εργασιών τριετίας ανά έτος, ύψους τουλάχιστον 1.200.000 ευρώ, είναι μη νόμιμος, επειδή πλήττει την ανάπτυξη του ελεύθερου ανταγωνισμού, ιδίως σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή σε αυτόν των μικρότερων σε οικονομική δύναμη εργοληπτικών επιχειρήσεων και ως εκ τούτου είναι ουσιώδης και καθιστά μη νόμιμη την υπογραφή του σχεδίου της σύμβασης! “Αυτά είπε για την αφεντιά του το Ελεγκτικό Συνέδριο στην Ηλεία” είπε εμφατικά ο Σπ. Κωνσταντάρας. Η συγκεκριμένη πράξη του Ε.Σ. ουσιαστικά κρίνει παράνομη τη διακήρυξη του έργου μιλώντας ουσιαστικά για φωτογραφικό όρο… και σε κάθε περίπτωση αφήνει πολλαπλά έκθετο τον Περιφερειάρχη…

Απόφαση Ελεγκτικού 1