Ξεκινάει το πραγματικό τεστ των πλειστηριασμών

Η ώρα του πραγματικού τεστ των πλειστηριασμών – αυτού που θα κρίνει και το τεστ αντοχής των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ -, ξεκινά από αύριο και θέτει σε εγρήγορση τράπεζες, κυβέρνηση και SSM.

Μετά την αναστολή των πλειστηριασμών εκ μέρους του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου από τις 20 Δεκεμβρίου 2017 έως τις 3 Ιανουαρίου 2018, οι πλειστηριασμοί μπαίνουν σε συνεχή τροχιά από αύριο 10 Ιανουαρίου, οπότε είναι προγραμματισμένοι 240 φυσικοί πλειστηριασμοί στα ειρηνοδικεία και 26 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί. Μεταξύ άλλων, είναι προγραμματισμένα να βγουν σε ηλεκτρονικό πλειστηριασμό το πλοίο «Αίολος Κεντέρης Ι» από την Τράπεζα Πειραιώς έναντι του ποσού των 6,5 εκατ. ευρώ, διαμέρισμα συνολικής επιφάνειας 380 τ.μ. στη διασταύρωση των οδών Φιλελλήνων και Αμαλίας στο κέντρο της Αθήνας, έναντι του ποσού του 1.310.000 ευρώ, οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, που βρίσκεται στη Δημοτική Ενότητα Βούλας του Δήμου Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης Ανατολικής Αττικής, εντός του εγκεκριμένου σχεδίου πόλεως, έκτασης 628 τ.μ., έναντι του ποσού των 423.000 ευρώ, καθώς και αγροτεμάχιο 5.156 τ.μ., εκτός σχεδίου μετά διώροφης αυτοτελούς κατοικίας στην περιφέρεια του Δήμου Μαρκόπουλου, έναντι του ποσού των 375.000 ευρώ από τη Eurobank, αγροτεμάχιο 13.510 τ.μ. στον Δήμο Ασπρόπυργου Δυτικής Αττικής, έναντι του ποσού των 541.221 ευρώ και μεζονέτα στη Βούλα με τιμή πρώτης προσφοράς 439.169 ευρώ από την Alpha Bank.

Σημειώνεται ότι από τις 17 Ιανουαρίου θα ξεκινήσουν οι πλειστηριασμοί και για χρέη προς το Δημόσιο. Η αρχή θα γίνει με πολυτελές συγκρότημα κατοικιών στην Τήνο, ενώ σύμφωνα με το πρόγραμμα των πλειστηριασμών που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ, θα ακολουθήσουν πλειστηριασμοί αγροτεμαχίων, διαμερισμάτων, αποθηκών και επαγγελματικών ψυγείων.Κατόπιν αυτού, το τοπίο για τους πλειστηριασμούς έναντι ανείσπρακτων οφειλών προς τράπεζες και Δημόσιο, μπαίνει σε νέες βάσεις από τον πρώτο μήνα του 2018. Η κρισιμότητα δε της ομαλής ροής των πλειστηριασμών βαραίνει στην παρούσα φάση ιδιαίτερα για τις τράπεζες ενόψει της έναρξης των stress tests της ΕΚΤ τον Φεβρουάριο.

Το στίγμα της κρισιμότητας αυτής αναμένεται να δώσει στους Έλληνες τραπεζίτες η επικεφαλής του SSM, Ντανιέλ Νουί, κατά την επίσκεψή τους στη Φρανκφούρτη στις 15 Ιανουαρίου. Η επικεφαλής του SSM αναμένεται κατόπιν στην Αθήνα στα τέλη Φεβρουαρίου. Αν και η επίσκεψή της αυτή είναι η ετήσια καθιερωμένη στις χώρες της ευρωζώνης (πριν από την Αθήνα, η κ. Νουί θα μεταβεί στην Κύπρο), εντούτοις, καθώς συμπίπτει χρονικά με την έναρξη των stress tests, δίνει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στους πλειστηριασμούς και στα δείγματα γραφής που θα έχουν μεσολαβήσει.

Όπως έχει γράψει το Capital.gr, ο SSM φέρεται να έχει ζητήσει από τις τράπεζες τη διενέργεια τουλάχιστον 2.000 – 3.000 ηλεκτρονικών πλειστηριασμών συνολικά μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2018, οι οποίοι θα είναι καθοριστικοί για τις εκτιμήσεις του επόπτη στο τελικό «πόρισμα» του stress test. Οι τράπεζες σχεδιάζουν 1.000 πλειστηριασμούς μηνιαίως από τον Μάρτιο μέχρι και τον Σεπτέμβριο και αύξησή τους στους 2.000 μηνιαίως στο τελευταίο τρίμηνο του 2018.

πηγή : capital.gr