Βαρουφάκης: Ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από σύγκρουση με το κατεστημένο

Αρκετός κόσμος βρέθηκε απόψε στο Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου για να ακούσει τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και επικεφαλής του DIEM25.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης περιέγραψε το DIEM25 ως μία πρωτοβουλία που ζητά ευρωπαϊκές λύσεις μέσα από τη σύγκρουση με το ευρωπαϊκό κατεστημένο και τις Βρυξέλλες. Είμαστε ευρωπαϊστές είπε χαρακτηριστικά, ενώ δεν απέφυγε να σχολιάσει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου στη βουλή στηλιτεύοντας τη κομματική πειθαρχία που επιβάλλεται σε τέτοιες ψηφοφορίες.
“Τέλη του 2009 αρχές του 2010 το ελληνικό δημόσιο, το οποίο είχε δανειστεί υπέρογκα ποσά εκ μέρους των εργολάβων, εκ μέρους της διαπλοκής, πτώχευσε. Και τι έκανε η Ευρώπη και η ελληνική ολιγαρχία εν τη σοφία τους; Αποφάσισαν να συγκαλύψουν αυτή την πτώχευση με νέα δανεικά, μεταφέρονται τη χασούρα των ευρωπαϊκών τραπεζών στους πολίτες” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Βαρουφάκης. Και πρόσθεσε πως “το μόνο καλό που έχει η κρίσηείναι το γεγονός ότι όταν τα πράγματα είναι τόσο πολύ άσχημα, όταν έχεις πτωχευμένο κράτος, πτωχευμένες τράπεζες, πτωχευμένες επιχειρήσεις και πτωχευμένη νοικοκυριά ,όλοι χρωστάνε σε όλους και κανένας δεν μπορεί να πληρώσει, υπάρχει η βάση για μία μίνιμουμ συμφωνία συμφωνία μεταξύ σοβαρών ανθρώπων ανεξάρτητα πολιτικής και κομματικής τοποθέτησης”.

Ο Γ. Βαρουφάκης κάλεσε τους παρευρισκόμενους να συνταχθούν με το DiΕΜ25, που όπως είπε, έχει πετύχει κάτι που δεν έχει ξαναγίνει στην Ευρώπη : “Έχουμε δεκάδες χιλιάδες μέλη στην Γερμανία, στην Γαλλία, την Ολλανδία, την Βρετανία την Ισπανία και στην Ελλάδα. Το κίνημα αυτό ιδρύει κόμματα σε όλες τις χώρες. Ευελπιστούμε πως στις επόμενες ευρωεκλογές θα κατέβουμε σε 11 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα”.  Μάλιστα τον προσεχή Μάρτιο θα γίνει η ιδρυτική συνδιάσκεψη  του DIEM25 στην Αθήνα.

View post on imgur.com