ΧΥΤΑ Στράτου: Συμμόρφωση με τις προδιαγραφές διαπιστώνει πόρισμα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος

«Σε πολύ καλή κατάσταση ο ΧΥΤΑ. Λύσαμε τα προβλήματα του παρελθόντος»
Σε αποκατάσταση των δυσλειτουργιών και των προβλημάτων που είχαν εντοπιστεί σε ελέγχους στον ΧΥΤΑ προχώρησε ο Αναγκαστικός Σύνδεσμος Δνσης Στερεών Αποβλήτων 2ης Διαχειριστικής Ενότητας. Όπως προκύπτει από το πόρισμα της Δ/νσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού της ΠΔΕ λειτουργεί πλέον σύμφωνα με τις προδιαγραφές του. Από την αυτοψία προέκυψε ενδεικτικά ότι: «έχει επέλθει συμμόρφωση αναφορικά με τα διαπιστωθέντα κατά τις προηγούμενες αυτοψίες και σύμφωνα με τα διαλαμβανόμενα ο ΧΥΤΑ λειτουργεί επαρκώς ως προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις».

Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Παναγιώτης Στούπας ανέφερε σχετικά: «Από το Νοέμβριο του 2014, όταν αναλάβαμε την διαχείριση του Φορέα, στόχος μας ήταν η εξυγίανση και η αποκατάσταση των δυσλειτουργιών που παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση. Ένα από τα πολλά προβλήματα που έπρεπε να διαχειριστούμε αφορούσε στην αντιμετώπιση του προστίμου για μη συμμόρφωση σε περιβαλλοντικούς όρους και κακή λειτουργία του ΧΥΤΑ. Με συνετή διοίκηση και ορθολογική διαχείριση καταφέραμε να αντιστρέψουμε το, εις βάρος μας, κλίμα και να λύσουμε τα προβλήματα του παρελθόντος. Η δικαίωση των προσπαθειών μας ήρθε με το πόρισμα των ελεγκτικών μηχανισμών. Η προσπάθεια δεν σταματά εδώ αφού προτεραιότητα μας παραμένει η ελαχιστοποίηση των κινδύνων που αφορούν την δημόσια υγεία σε ένα έργο που δέχεται καθημερινά απορρίμματα από τρεις διαφορετικούς δήμους».

Σύμφωνα με έλεγχο που διενεργήθηκε στις 01-08-2013 καθώς και επαναληπτικό στις 25-06-2014 & 30-06-2014 ο ΧΥΤΑ αντιμετώπιζε σωρεία προβλημάτων. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου αφού προχώρησε στην αποκατάσταση των προβλημάτων ζήτησε εκ νέου σύσταση κλιμακίου της (Κ.ΕΠ.ΠΠΕ) για αυτοψία στο χώρο του ΧΥΤΑ η οποία διαπίστωσε ότι: «έχει αποκατασταθεί το Κύτταρο Κ1 και έχει εγκατασταθεί μηχανισμός άρδευσης και τα στραγγίσματα επιστρέφουν στο σώμα του ΧΥΤΑ. Η περιμετρική ζώνη είναι καθαρή και δεν υπάρχουν διαρροές προς το παρακείμενο ρέμα. Έχει γίνει αντικατάσταση μεμβρανών και πραγματοποιείται επεξεργασία της λυματολάσπης καθώς και συντήρηση του μηχανολογικού εξοπλισμού. Η εγκατάσταση βιοαερίου και το σύστημα συλλογής λειτουργούν κανονικά. Το Κύτταρο Κ2 βρίσκεται σε αποκατάσταση και η εναπόθεση πραγματοποιείται στο Κύτταρο Κ3 και εκτελείται η σχετική επιχωμάτωση… Ο ΧΥΤΑ λειτουργεί επαρκώς ως προς τις περιβαλλοντικές απαιτήσεις».