Δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων μέσα σε περιοχές «Natura 2000»

Τη δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων εκτάσεων μέσα σε περιοχές «Natura 2000» δίνει στους πολίτες το υπουργείο Περιβάλλοντος. Πρόκειται για δασικές εκτάσεις που είχαν εκχερσωθεί και καλλιεργούνταν επί σειρά ετών, πριν συμπεριληφθούν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου «Natura 2000». Οι αγρότες αυτοί θα μπορούν να κάνουν χρήση των ευνοϊκών όρων που ισχύουν για την εξαγορά εκτάσεων στις περιοχές όπου αναρτήθηκαν ή θα αναρτηθούν δασικοί χάρτες. Οι εκχερσωμένες γεωργικές εκτάσεις θα εξαγοράζονται κατ’ εξαίρεση των αυστηρών κανόνων προστασίας που διέπουν τις περιοχές «Natura 2000» και στις οποίες απαγορεύεται ουσιαστικά οποιαδήποτε δραστηριότητα.

«H αξιοποίηση των αιτήσεων εξαγοράς που γίνονται εντός των περιοχών “Natura” ισχύει σε περίπτωση που δεν υπάρχει σχετικό Προεδρικό Διάταγμα και σε περίπτωση που η γεωργική εκμετάλλευση έχει ξεκινήσει πριν από την ένταξη της περιοχής στο δίκτυο “Νatura”» εξήγησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, παρουσιάζοντας το νομοσχέδιο για τους Φορείς Διαχείρισης και Προστατευόμενων Περιοχών.

Το σκεπτικό του υπουργείου είναι ότι, από τη στιγμή που σε όλη την υπόλοιπη χώρα οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν εκτάσεις και να συνεχίσουν να τις καλλιεργούν, θα πρέπει το συγκεκριμένο εργαλείο να παρασχεθεί και για εκτάσεις που καλλιεργούνταν επί σειρά ετών και μεταγενέστερα συμπεριελήφθησαν στις ευρύτερες περιοχές του δικτύου «Natura 2000».

πηγή : dimokratianews.gr