«Ενέα, πήγαινε κάποια στιγμή και σπίτι σου…»

Ο Μιχάι είναι η φετινή αποκάλυψη του Παναιτωλικού και το gazzetta.gr σας παρουσιάζει τη ζωή του 19χρονου κεντρικού αμυντικού
Στη ζωή ποτέ δεν ξέρεις τι θα σου ξημερώσει. Ορισμένες φορές μπορεί μία κίνηση, κάποια απόφαση ή ένα παιχνίδι της μοίρας να φέρει τα πάνω-κάτω. Τόσο για καλό, όσο δυστυχώς και για κακό. Η μπάλα δεν δύναται να αποτελεί εξαίρεση. Για να πετύχεις χρειάζονται πολλά. Σκληρή δουλειά, ταλέντο και φυσικά τύχη. Οταν όμως είσαι αποφασισμένος να φτάσεις στον στόχο σου και θυσιάζεις τα πάντα, τότε είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα ανταμειφθείς. Αργά ή γρήγορα.

Πάρτε για παράδειγμα τον ήρωα της ιστορίας μας. Πριν από μερικούς μήνες, το όνομα «Ενέα Μιχάι» δεν έλεγε πολλά για τους περισσότερους που ασχολούνται με την μπάλα, πλην των μυημένων στα άδυτα του Παναιτωλικού. Στο Αγρίνιο υπήρχε ένα «διαμάντι», που σταδιακά σμιλεύεται και πλέον αποτελεί μία από τις πιο hot περιπτώσεις του εγχώριου football.
Και τι δεν πέρασε όμως το παλικάρι για να φτάσει ως εδώ. Που είναι μόνο η αρχή του βιβλίου του, που άρχισε να γράφει στις 16 Σεπτεμβρίου του 2017. Οταν σαν ένας «άγνωστος Χ», βρέθηκε στο αρχικό σχήμα της αναμέτρησης με τον ΠΑΟΚ.

Σε ηλικία μόλις 1 έτους, πέρασε με περιπετειώδη τρόπο τα σύνορα και ήρθε στην Ελλάδα για ένα καλύτερο αύριο. Οι γονείς του ήθελαν ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά τους. Αρχικά στη Θεσσαλονίκη και μετά βρέθηκε στη Ρόδο. Εκεί μεγάλωσε και σε ηλικία 13 ετών, πήγε στην ακαδημία με την επωνυμία «Ολυμπιακός Αρένα». Το παραμύθι ξεκινούσε. Ο πιτσιρικάς ξεχώριζε ως ανασταλτικός χαφ και μέσω ενός γνωστού, στον Παναιτωλικό έμαθαν για έναν μικρό που βγάζει μάτια. Τον έφεραν στο Αγρίνιο και μετά από λίγες προπονήσεις, διαμόρφωσαν ξεκάθαρη άποψη. «Ελα σε εμάς».

Στα 16 του αποχωρίστηκε την οικογένειά του και εγκαταστάθηκε μόνιμα στην πόλη της Αιτωλοακαρνανίας. Η ομάδα του παρείχε σπίτι, φρόντισε για να συνεχίσει το σχολείο και λόγω χαρακτήρα, «κέρδισε» τους πάντες. Η έλλειψη των γονιών του, δεν τον «λύγισε». Μπροστά του είχε μόνο έναν ξεκάθαρο στόχο. Να πετύχει στο ποδόσφαιρο. Αλλα παιδιά της ηλικίας του άρχισαν να κάνουν τις «τρέλες» της εφηβείας. Εκείνος όμως ήταν… αλλού. Πολλές φορές έμενε για ώρες στο Emileon και έκανε έξτρα προπόνηση. Σε βαθμό που γίνονταν αποδέκτης… παραπόνων όπως «αγόρι μου, πήγαινε σπίτι σου. Αύριο πάλι». Η ημέρα του ήταν… ξεκάθαρη. Σπίτι, σχολείο, γήπεδο, σπίτι. Ο μύθος λέει πως δεν έχει βάλει ποτέ αλκοόλ στο στόμα του. «Μια δυο φορές θα πιει ένα ποτήρι κρασί για την παρέα», λένε όσοι τον ξέρουν. Ακόμη και τώρα, άντε «βαριά» να τον δει κάποιος για καφέ στην πόλη, κυρίως με τους Παρρά ή Σταματόπουλο που λόγω ηλικίας, βρίσκεται πιο κοντά. Αλλά μέχρι εκεί.

Στο ποδοσφαιρικό μας γίγνεσθαι εισήλθε ως κεντρικός αμυντικός, αλλά «γύρισε» πίσω στα 16 του, ένα χρόνο πριν υπογράψει το πρώτο του επαγγελματικό συμβόλαιο. Εκείνος που τον έκανε στόπερ ήταν ο Γιώργος Ταράσης, αφού ο μικρός ξεχώριζε για τον σωματότυπό του (βλέπει τον κόσμο από τα 187 εκατοστά) και παράλληλα, ξέρει μπάλα. Ιδανικός συνδυασμός.

Ετσι άρχισε το story του και όλα δείχνουν πως το μέλλον διαγράφεται λαμπρό μπροστά του. Αλλωστε πλέον είναι και διεθνής, αφού «μονιμοποιείται» σταδιακά στην Under 21 της Αλβανίας. Μετρημένος, σεμνός, περνά σπίτι τον περισσότερο ελεύθερο χρόνο του. Του αρέσει να διαβάζει βιβλία ψυχολογίας, ενώ «κολλάει» με τις ώρες βλέποντας στο ιντερνετ βίντεο με προπονήσεις μεγάλων ομάδων. Γενικότερα ενημερώνεται συνεχώς για ότι συμβαίνει στον χώρο και κυρίως, για τις εξελίξεις στην αγαπημένη του Μπαρτσελόνα. Αν και στόπερ, θαυμάζει τον Πίρλο για το ταλέντο και την ποδοσφαιρική του οξυδέρκειά, ενώ έδειξε την ωριμότητά του – αν και πολύ μικρός – στο πρόσφατο ματς με τον Παναθηναϊκό. Οπου με μεσολάβησή του «έσβησε μία φωτιά», πριν εκείνη εξαπλωθεί. Το συγκεκριμένο στιγμιότυπο ήταν που έδειξε ότι ο Μιχάι διαθέτει ήδη το «καθαρό μυαλό» που απαιτείται. Κάτι πολύ σημαντικό.

Πλέον είναι εδώ. Στην πρώτη γραμμή. Ο «Ενε» για τους φίλους, λόγω συνθηκών, έμαθε να μένει μόνος από μικρός. Τον έριξαν στα βαθιά και κολύμπησε. Και επειδή οι…ανάγκες τελευταία μεγαλώνουν, το τελευταίο διάστημα «πειραματίζεται» και στην κουζίνα. Η σπεσιαλιτέ του; Φιλέτο κοτόπουλο με λαχανικά. Είπαμε, άκρως υγιεινή ζωή…

πηγή : gazzetta.gr