Ερώτηση για την καθυστέρηση των ενισχύσεων στους πλημμυροπαθείς της Αιτωλοακαρνανίας

Ερώτηση κατέθεσε, χθες 17 Ιανουαρίου 2018, ο κ. Δημήτρης Κωνσταντόπουλος προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτο σχετικά με τη στήριξη των πλημμυροπαθών της Αιτωλοακαρνανίας. Συγκεκριμένα ρωτά γιατί δεν έχουν καταβληθεί έως και σήμερα οι εφάπαξ ενισχύσεις ύψους 5.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
Την 1η και 2η Δεκεμβρίου 2017 καταστροφικές βροχοπτώσεις και πλημμύρες έπληξαν την Αιτωλοακαρνανία, προκαλώντας τεράστια προβλήματα. Οι ζημιές που καταγράφηκαν σε σπίτια, επιχειρήσεις και υποδομές ήταν σοβαρές και εκτεταμένες.

Οι κάτοικοι της Αιτωλοακαρνανίας που επλήγησαν από τις πλημμύρες χρειάζονται άμεση και ουσιαστική βοήθεια εκ μέρους της Πολιτείας με συνοπτικές διαδικασίες και χωρίς γραφειοκρατία. Πριν λίγες μέρες, η Υφυπουργός Οικονομικών κα Παπανάτσιου υπέγραψε σχετική Υπουργική Απόφαση με την οποία δόθηκε παράταση έως την 1/03/2018 της προθεσμίας καταβολής βεβαιωμένων στις ΔΟΥ οφειλών ή ρυθμίσεων των φυσικών και νομικών προσώπων και οντοτήτων, που έχουν την κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στους Δήμους Αγρινίου και Ι.Π. Μεσολογγίου που λήγουν ή έληξαν από την 1/12/2017 έως και την 1/03/2018, ενώ ταυτόχρονα ανεστάλη μέχρι την 1/03/2018 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων μέχρι την 1/12/2017 οφειλών.

Αντίστοιχη πρόβλεψη υπήρξε και για τους όσους έχουν κύρια κατοικία ή την κύρια εγκατάσταση (έδρα) στις Τοπικές Κοινότητες Αργυρού Πηγαδιού, Αμβρακίας, Χαλικιού, και Κοκκινοβρύσης της Δημοτικής Ενότητας Θέρμου του Δήμου Θέρμου και στις Δημοτικές Ενότητες Αμφιλοχίας και Ινάχου του Δήμου Αμφιλοχίας.Ταυτόχρονα, με το άρθρο 75 παρ. 2 του νόμου 4509/2017 τροποποιήθηκε η με αριθμό ΔΑΕΦΚΚΕ/οικ. 1720/Α32/28.11.2017 (Β’ 4155) κοινή υπουργική απόφαση και προβλέφθηκε η χορήγηση επιδόµατος, ως εφάπαξ ενίσχυση, προς πληγέντα φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις από τις πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία ύψους πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ ανά κατοικία και οκτώ χιλιάδων (8.000) ευρώ ανά επιχείρηση.

Ωστόσο, έως και σήμερα, αν και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία καταγραφής των ζημιών, δεν έχει υπάρξει καμία εξέλιξη στο ζήτημα της καταβολής των επιδομάτων στους πληγέντες από τις καταστροφές, που μέσα σε λίγες ώρες απώλεσαν την περιουσία τους και ανετράπη άρδην η ζωή τους. Κύριε Υπουργέ, σε μία εποχή βαθιάς οικονομικής κρίσης, τα επιδόματα αυτά έχουν τεράστια σημασία για τους δικαιούχους και για το λόγο αυτό θα πρέπει άμεσα να προωθηθεί η καταβολή τους, όπως ακριβώς συνέβη και στην αντίστοιχη περίπτωση της Δυτικής Αττικής.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός :
Γιατί δεν έχουν καταβληθεί έως και σήμερα οι εφάπαξ ενισχύσεις ύψους 5.000 και 8.000 ευρώ αντίστοιχα σε φυσικά πρόσωπα και επιχειρήσεις που επλήγησαν από τις πλημμύρες στην Αιτωλοακαρνανία ;
Ποιό είναι συγκεκριμένα το χρονοδιάγραμμα για την πληρωμή τους ;