€916 εκατ. ευρώ για έργα λυμάτων μετά τα πρόστιμα

Πόρους ύψους 916 εκατ. ευρώ εξασφάλισε η κυβέρνηση για την υλοποίηση έργων διαχείρισης λυμάτων σε 169 οικισμούς με πληθυσμό πάνω από 2.000 άτομα με στόχο την συμμόρφωση με την οδηγία 91/271. Αυτό ανακοίνωσαν, σήμερα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, και ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σωκράτης Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου για την υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης για τη μελέτη, την κατασκευή και τη λειτουργία των έργων διαχείρισης λυμάτων των οικισμών Γ΄ Προτεραιότητας.

Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Χαρίτσης, για μικρά και μεσαία έργα σε όλη τη χώρα, έργα ύδρευσης, αποχέτευσης, διαχείρισης απορριμμάτων και σχολικών υποδομών. Η υλοποίηση των έργων αυτών, όπως σημείωσε ο κ. Σκουρλέτης, είναι ευθύνη της Αυτοδιοίκησης, των δήμων και των 130 περίπου Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης-Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ).

Από που προέρχεται η χρηματοδότηση
Βασικός πυλώνας χρηματοδότησης είναι το νέο EΣΠΑ 2014-2020. Στο ποσό των 916 εκατ. ευρώ περιλαμβάνονται διαθέσιμοι πόροι ύψους 916 εκατ. ευρώ (από τα οποία 200 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ).Αναλυτικά, ποσό 872 εκατ. ευρώ εντάχθηκε στο τομεακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020”. Για το ποσό αυτό η διαχείρισή του εξειδικεύεται ως εξής: τα 262 εκατ. ευρώ είναι διαχείρισης ΕΥΔ ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τα 610 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύουν εκχώρηση διαχείρισης ΠΕΠ. Ακόμη ποσό 44 εκατ. ευρώ προέρχεται από Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα.

“Μετά από μια μακρά διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καταφέραμε η χώρα να λάβει επιπλέον πόρους από τη ρήτρα αναθεώρησης του ΕΣΠΑ ύψους 1 δις ευρώ. Από αυτά ένα σημαντικό μέρος (200 εκατομμύρια) πολύ σημαντικό ποσοστό αυτών των χρημάτων δεσμεύεται ακριβώς για να καλύψουμε ανάγκες σε έργα αστικών λυμάτων σε όλη τη χώρα. Μιλάμε βεβαίως για τους οικισμούς Γ προτεραιότητας” σημείωσε ο κ. Χαρίτσης. Από τα 916 εκατ. ευρώ, τα 610 εκατ. ευρώ έχουν εκχωρηθεί στις Περιφέρειες, οι οποίες θα διαχειριστούν το ποσό αυτό, βάσει των περιφερειακών σχεδιασμών διαχείρισης των λυμάτων.

Τα πρόστιμα
Όπως ανέφερε ο κ. Φάμελλος, για τις καθυστερήσεις με βάση την Οδηγία 91/271, όσον αφορά την ελλιπή διαχείριση λυμάτων και την ελλιπή ικανοποίηση των υποχρεώσεων της χώρας, ήδη έχουμε τρεις καταδικαστικές αποφάσεις. Η μία αφορά τη Ανατολική Αττική όπου πληρώσαμε εφάπαξ πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ τον Οκτώβριο του ’15 για το οποίο η χώρα πληρώνει 3,64 εκατομμύρια κάθε εξάμηνο και αφορά σε όλες τις περιοχές, Μαρκόπουλο, Νέα Μάκρη, Ραφήνα, Πικέρμι, Κορωπί, Παιανία, Σπάτα.

Το δεύτερο αφορά το Θριάσιο Πεδίο όπου υπάρχει ήδη εισήγηση πολύ υψηλού προστίμου για τη χώρα, που επίκειται ν’ ανακοινωθεί και επίσημα, που φτάνει στα 16 εκατομμύρια εφάπαξ και στα 35.000 ευρώ την ημέρα. Επίσης, υπάρχει ήδη καταδικαστική απόφαση και για Προσοτσάνη, Δοξάτο, Ελευθερούπολη, Βάγια, Γαλάτιστα, από το Σεπτέμβριο του ’17.Από το 1994 μέχρι σήμερα υπολογίσαμε ότι το Β’ ΚΠΣ έχουν διατεθεί στην επεξεργασία λυμάτων στη χώρα περίπου 2,8 δις ευρώ. Σήμερα από τους 385 οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας ικανοποιούν τις απαιτήσεις οι 148. Για τους 169, υπάρχουν προγραμματισμένα έργα με διαθεσίμους πόρους και συμβάσεις, είναι αυτά που παρουσίασε ο Αλέξης Χαρίτσης και αφορούν τις τρεις πηγές χρηματοδότησης, τα έργα του ΠΕΠ, τα έργα του ΥΜΕΠΕΡΑΑ και τα έργα των ΠΕΠ από πόρους ΕΤΠΑ, που ανέρχονται σε 916 εκατομμύρια ευρώ.

Για χρηματοδότηση, αλλά ταυτόχρονα και γι’ αξιολόγηση και ωρίμανση μελετών, παραμένουν 47 έργα στα οποία και θα επικεντρωθεί η κοινή ομάδα, εκ των οποίων τα 14 έχουν μελέτη, ενώ 21 οικισμοί είτε έχουν εγκατάσταση και δεν έχουμε στοιχεία για τη λειτουργία της, είτε έχουν εγκατάσταση και δεν έχουν επάρκεια είτε εξοπλισμού είτε δικτύου αποχέτευσης.

πηγή : capital.gr