Η τελευταία, ως φαίνεται, ορκωμοσία νεοσυλλέκτων στο 2/39 Συντάγμα Ευζώνων στο Μεσολόγγι

«Πράξη σεβασμού» η διατήρηση της λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων
Στην ορκωμοσία των νεοσυλλέκτων οπλιτών της 2018 Α’ ΕΣΣΟ που πραγματοποιήθηκε παρουσία του Δ/τη ΑΣΔΥΣ Κωνσταντίνου Βασιλειάδη στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, παρευρέθηκε σήμερα ο Δήμαρχος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου Νίκος Καραπάνο, οι Αντιδήμαρχοι Α. Κότσαλος και Γ. Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Δημ. Μπουσμπουρέλης και ο Τοπικός Σύμβουλος Α. Σπανός.

Κατά τη διάρκεια της τελετής, παρουσία του Διοικητή του 2/39 Σ.Ε. Δημ. Σπύρου, ο Νίκος Καραπάνος παρέδωσε επιστολή προς τον κ. Βασιλειάδη όπου αναφέρεται ότι: «Σήμερα είναι μια ξεχωριστή ημέρα, την οποία όμως η Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και η Αιτωλοακαρνανία ενδέχεται να θυμάται με θλίψη.
Οι πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι οπλίτες ορκίζονται Πίστη στην πατρίδα για τελευταία φορά μέσα στο 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων, είναι πολλές και προκαλούν αισθήματα απογοήτευσης σε όλους μας.
Απογοήτευση γιατί οι υποσχέσεις για μια ακόμη φορά δεν τηρήθηκαν. Οι διαβεβαιώσεις ήταν «κενό γράμμα».
Θλίψη γιατί περνά στην απαξίωση μια κορυφαία στρατιωτική μονάδα που τιμήθηκε όσο λίγες στη χώρα μας, δόξασε το λαό μας και έγραψε σελίδες Ιστορίας, Ηρωισμού και Αυτοθυσίας. Μια Στρατιωτική μονάδα που συνέχισε ΑΞΙΑ την πολύτιμη παρακαταθήκη των Ελεύθερων Πολιορκημένων, διδάσκοντας ήθος και αρετή.
Το 2/39 Σύνταγμα Ευζώνων που πιθανόν να μην υποδεχθεί ξανά τους νέους μας, δεν μετράται ως εμπορική αξία για την πόλη του Μεσολογγίου. Είναι η προέκτασή της στη νεώτερη ιστορία των Ελλήνων. Η απώλειά του είναι εξαιρετικά κρίσιμη, καθώς σήμερα αποτελεί ένα δυναμικό και δημιουργικό στοιχείο της τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Ιερής Πόλης Μεσολογγίου ήδη έχει λάβει απόφαση και ζητά από την κυβέρνηση και τους υπεύθυνους να μην προχωρήσει η κατάργηση του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Στην απόφαση αυτή, συναινούν οι Δήμοι της Αιτωλοακαρνανίας, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων, οι παραγωγικοί – Κοινωνικοί φορείς, καθώς επίσης το σύνολο της κοινωνίας.
Ακόμη και την ύστατη ώρα, η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία της χώρας ας εξετάσει προσεκτικά το μέλλον του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. Η διατήρηση της λειτουργίας του δεν αφορά «παραχώρηση» τοπικού ενδιαφέροντος, αλλά πράξη ΣΕΒΑΣΜΟΥ στην στρατιωτική ιστορία της χώρας».

Κατά τη διάρκεια σύντομης συνομιλίας του Δημάρχου και των εκπροσώπων του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου με τον εκπρόσωπο του Α/ΓΕΣ, τονίσθηκε για μια ακόμη φορά πως κάθε μελλοντικός σχεδιασμός της πολιτείας θα πρέπει να λάβει υπόψη την συναίνεση της κοινωνίας, έτσι όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους θεσμούς.
Τις απόψεις περί διατήρησης λειτουργίας του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων υποστήριξαν ένθερμα προς τον κ. Βασιλειάδη, ο Δήμαρχος Θέρμου Σπ. Κωνσταντάρας που επίσης παρευρέθηκε στην τελετή, καθώς επίσης εκπρόσωποι φορέων και Συλλόγων.

View post on imgur.com