Ελεγκτικό Συνέδριο: Μη νόμιμη την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών

Το «πείραμα» των επικουρικών γιατρών και οι αρρυθμίες στα νοσοκομεία
Σήμα κινδύνου για τα δημόσια νοσοκομεία μετά την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου να κρίνει μη νόμιμη την παράταση της θητείας των επικουρικών γιατρών, γεγονός που συνεπάγεται τη μη έγκριση από τους Επιτρόπους των πληρωμών τους πέραν του χρόνου θητείας τους.

Μετά τη νέα αυτή αρνητική εξέλιξη τα νοσοκομεία κινδυνεύουν από σοβαρή υποστελέχωση, δεδομένου ότι οι επικουρικοί γιατροί έβγαζαν μεγάλο όγκο δουλειάς, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους σε χιλιάδες ασθενείς. Η αποχώρησή τους από τα νοσοκομεία μετά τη λήξη της θητείας τους και μάλιστα στα μέσα του έτους, θα δημιουργήσει σίγουρα μεγάλες αρρυθμίες. Πρόκειται για 2.100 επικουρικούς ιατρούς, οι οποίοι μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να περάσουν σταδιακά την πόρτα εξόδου του ΕΣΥ. Μάλιστα με το που θα δημοσιευτεί η επίμαχη απόφαση, για επικουρικούς είναι ορατός ο κίνδυνος για άμεση απόλυση τους και όχι με την λήξη της θητείας τους το 2018.Θα πρέπει δε να επισημανθεί ότι και το λοιπό επικουρικό προσωπικό (περίπου χίλιους εργαζόμενους άλλων ειδικοτήτων – νοσηλευτές, κοινωνικοί λειτουργοί κτλ) είναι πολύ πιθανό να αντιμετωπίσει τα ίδια προβλήματα.

Είναι αδιαμφισβήτητο, ότι με τις απολύσεις των επικουρικών θα προκύψουν τους επόμενους μήνες σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των περισσότερων Νοσοκομείων. Οι προσλήψεις δε που έχουν εξαγγελθεί από τον υπουργό Υγείας όχι μόνο δεν καλύπτουν τα κενά που υπάρχουν, αλλά είναι σε πλήρη διάσταση με τις πραγματικές ανάγκες σε προσωπικό ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει αξιοπρεπώς το δημόσιο σύστημα Υγείας και ο λαός να απολαμβάνει τις υπηρεσίες Υγείας που δικαιούται.

Επίσης μείζον θέμα έχει προκύψει και με την πληρωμή των επικουρικών και αυτό γιατί οι επίτροποι του Ελεγκτικού Συνεδρίου, έχουν κρίνει ότι «η δαπάνη» για την πληρωμή των μισθών των Επικουρικών «δεν είναι σύννομη» επειδή «η συνολική διάρκεια απασχόλησης υπερβαίνει τους 12 μήνες». Μάλιστα θεωρούν ότι η ανανέωση της θητείας των επικουρικών που προσλήφθηκαν με ετήσια σύμβαση είναι νόμιμη μόνο εφόσον «το κόστος μισθοδοσίας ενταχθεί σε συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα».

Αντιμέτωποι με το πρόβλημα είναι περίπου 500 ιατροί από το σύνολο των 2100. Οι πιέσεις για λήψη θετικής απόφασης από κατά τόπους διασκέψεις κλιμακίων του Ελεγκτικού Συνεδρίου, οδήγησαν στην αποπληρωμή μέρους των οφειλομένων, αλλά είναι φανερό ότι η λύση είναι προσωρινή αφού το πρόβλημα μπορεί να ανακύψει εκ νέου στη μισθοδοσία των επομένων μηνών…

Παράλληλα, παραμένουν και επιδεινώνονται τα προβλήματα με την μισθοδοσία άλλων 700 επικουρικών ιατρών τους οποίους η κυβέρνηση έχει εντάξει σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ. Σε πολλά νοσοκομεία υπάρχουν σοβαρότατες καθυστερήσεις στη μισθοδοσία ενώ σε αρκετές περιπτώσεις έχει πληρωθεί μόνο ένα μέρος των δεδουλευμένων, παρά τις διαβεβαιώσεις της πολιτικής ηγεσίας μήνες πριν, ότι έχει δοθεί εντολή μέχρι να εκταμιευτεί το αντίστοιχο κονδύλι από το ΕΣΠΑ, να πληρώνονται από τις πιστώσεις των νοσοκομείων.

πηγή : healthweb.gr