Καπναποθήκες Ηλιού: Προσφυγή στην Επιτροπή Ετοιμόρροπων προτείνει το ΤΕΕ

Προσφυγή στην Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών Δυτικής Ελλάδος (ΕΕΟΔΕ), καταγγέλλοντας την σοβαρή κατάσταση από άποψη στατικότητας, στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο των Καπναποθηκών Ηλιού λόγω εγκατάλειψης, προτείνει το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας με γνωμοδότησή του, κατόπιν αιτήματος της Πρωτοβουλίας Πολιτών για την διάσωση των Καπναποθηκών Ηλιού στο Αγρίνιο.

ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΗΛΙΟΥ 2Το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας διαπιστώνει πως το διατηρητέο κτίριο παρουσιάζει εκτεταμένες βλάβες τόσο σε φέροντα όσο και σε μη φέροντα στοιχεία και είναι εγκαταλελειμμένο. Τμήμα της στέγης έχει καταρρεύσει με αποτέλεσμα η τυχαία επίσκεψη στο εσωτερικό του κτιρίου να εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για την σωματική ασφάλεια. Είναι γνωστό ότι το Ίδρυμα που προβλέπονταν από τη διαθήκη του Ηλία Ηλιού να αξιποιήσει το κτίριο για τη δημιουργία ορφανοτροφείου δεν συστάθηκε ποτέ και έτσι αφέθηκε στην τύχη του.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός πως πρόκειται για ένα ιστορικό κτίριο – διατηρητέο μνημείο το οποίο χρήζει άμεσης στερέωσης και συντήρησης, σε συνδυασμό με τις διατάξεις των άρθρων 11, 40 και 41 του Ν. 3028/2002, το ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας κρίνει πως πρέπει θα γίνουν οι παρακάτω ενέργειες:
ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΕΣ ΗΛΙΟΥ 3-Η «Πρωτοβουλία Πολιτών Αγρινίου» μπορεί να απευθυνθεί στην Επιτροπή Επικινδύνως Ετοιμόρροπων Οικοδομών Δυτικής Ελλάδος (ΕΕΟΔΕ), καταγγέλλοντας την σοβαρή κατάσταση από άποψη στατικότητας, στην οποία έχει περιέλθει το κτίριο λόγω εγκατάλειψης. Η τριμελής Επιτροπή, μετά από αυτοψία, θα συντάξει «Έκθεση Επικινδύνως Ετοιμορρόπου Οικοδομής» σύμφωνα με το άρθρο 7 του π.δ.13/22.04.1929, στην οποία θα περιγράφεται η κατάσταση του κτιρίου και τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας, σύμφωνα με την αντίστοιχη γνωμοδότηση. Η ΕΕΟΔΕ κατόπιν θα κοινοποιήσει την έκθεση της προς τις αρμόδιες Υπηρεσίες, ήτοι: Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Αγρινίου, Αστυνομικό Τμήμα Αγρινίου, και επειδή πρόκειται για διατηρητέο κτίριο, και την Εφορεία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Εργων Δυτικής Ελλάδος Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) με έδρα την Πάτρα. Στη συνέχεια κάθε μια Υπηρεσία ξεχωριστά, θα φροντίσει να ειδοποιήσει σχετικά τον φερόμενο ως ιδιοκτήτη του κτιρίου. Ο φερόμενος ως ιδιοκτήτης έχει υποχρέωση εντός συγκεκριμένου χρόνου, να προβεί στη λήψη μέτρων προς άρση της επικινδυνότητας. Σε περίπτωση κατά την οποία ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί προς τα συμπεριλαμβανόμενα στην «Έκθεση», τότε κινούνται εναντίον του οι νόμιμες διαδικασίες προς επιβολή κυρώσεων. Πιστεύουμε ότι είναι ευκαιρία, με την προσφυγή στην ΕΕΟΔΕ, να ενεργοποιηθεί η σύσταση του Διοικητικού Συμβουλίου διαχείρισης του ακίνητου.
-Παράλληλα με την προσφυγή των ενδιαφερομένων προς την ΕΕΟΔΕ, μπορεί να ενημερωθεί και η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (ΥΠΠΟΑ) –όπως ήδη προαναφέρθηκε, δηλαδή στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου (ΥΝΕΜΤΕΔΕΠΝΙ) για τις όποιες δικές της ενέργειες, ανεξάρτητα από εκείνες που εκπορεύονται από την κοινοποίηση σε αυτή της έκθεσης της ΕΕΟΔΕ.
-Ακόμη, προτείνουμε στην Δημοτική Αρχή να εξετάσει την δυνατότητα χρηματοδότησης του έργου διάσωσης και αποκατάστασης του κτιρίου, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ “Παλιά κτίρια σε νέα χρήση για την πόλη και τους πολίτες”.