Να αφήσει την πατροκεντρική στρατηγική καλεί τον Κατσιφάρα ο Εμπορικός Σύλλογος Μεσολογγίου

Με επιστολή του προς τον Περιφερειάρχη Απόστολο Κατσιφάρα ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου διαμαρτύρεται εντονότατα “για την –τουλάχιστον – αδιάφορη στάση που επιδεικνύετε απέναντι σε σοβαρά αναπτυξιακά θέματα του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου -πρωτεύουσας της περιφερειακής ενότητας Αιτωλοακαρνανίας αλλά και ολόκληρου του νομού”. Αφορμή τα λεγόμενα του Περιφερειάρχη στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο με τον Εμπορικό Σύλλογο Μεσολογγίου να καταγράψει θέματα της περιοχής στα οποία ο Περιφερειάρχης δεν αναφέρθηκε και να τον καλεί “άμεσα σε αλλαγή πλεύσης της πατροκεντρικής στρατηγικής της Περιφέρειας”.

Αναλυτικά η επιστολή:
Στην ομιλία σας στο Περιφερειακό Συνέδριο Ανάπτυξης, το οποίο πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα, δεν υπήρξε εκ μέρους σας καμία αναφορά σε ζητήματα τα οποία είναι θεμελιώδους σημασίας για την ανάπτυξη της πόλης μας. Συγκεκριμένα αναφέρουμε ενδεικτικά:
1) Την Σύνδεση, με κόμβο, της Ιόνιας Οδού με την πόλη και ιδιαίτερα το Λιμάνι Μεσολογγίου. Σας υπενθυμίζουμε ότι ήδη υπάρχει μελέτη του Τεχνικού Επιμελητηρίου και σας έχει κατατεθεί.
2) Την ανάγκη για αυτόνομο Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ίδρυμα στην Αιτωλοακαρνανία. Αναφερθήκατε μόνο για τμήματα του Πανεπιστημίου Πατρών, τα οποία –καλό θα ήταν να γνωρίζετε- είναι μετέωρα και δύνανται να φύγουν με απόφαση της συγκλήτου οποιαδήποτε στιγμή. Και αυτό παρά το γεγονός ότι έχουν δαπανηθεί εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ για τις εγκαταστάσεις και τις υποδομές του πρώην ΤΕΙ Μεσολογγίου. Εγκαταστάσεις υπερσύχρονες, πλήρως λειτουργικές, οι οποίες αυτή την στιγμή μαραζώνουν.
3) Την χαρακτηριστική αδιαφορία που επιδεικνύεται για ένα κτήριο κόσμημα στο Κέντρο του Μεσολογγίου , το Χρυσογιαλέικο, το οποίο έχοντας περάσει έξι χρόνια σε ανακατασκευή, ολοκληρώθηκε προ εξαμήνου και βρίσκεται ξανά στο έλεος της φθοράς του χρόνου χωρίς να μπορείτε να αποφασίσετε την χρήση του.

Επιπροσθέτως – για την ενημέρωσή σας – ο μεγαλύτερος νομός της χώρας βρίσκεται στις διόλου τιμητικές τελευταίες θέσεις αναφορικά με την ανάπτυξη και την οικονομική δραστηριότητα. Εκπεφρασμένη πολλές φορές θέση του συλλόγου μας αλλά και φορέων της περιοχής είναι η άμεση ανάγκη για την χωροθέτηση: Βιοτεχνικού – Επιχειρηματικού Πάρκου εντός των ορίων της Ιεράς Πόλεως του Μεσολογγίου. Σας επισημαίνουμε και εδώ ότι η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στις πρώτες θέσης παραγωγής πανελλαδικά σε : Ελιές, ελαιόλαδο, γάλακτος, τυροκομικά προϊόντα , προϊόντα ιχθυοκαλλιέργειας και αυγοτάραχο. Παράλληλα σας ενημερώνουμε ότι στον νομό μας καλλιεργούνται ακόμα αραβόσιτος, σκληρό σιτάρι, κριθάρι, ρύζι, όσπρια, πορτοκάλια, λεμόνια, σπαράγγια, τομάτες νωπές υπαίθρου, καρπούζια, πεπόνια, δαμάσκηνα, ακτινίδια, κτηνοτροφικά φυτά, και διάφορα άλλα φρούτα και ζαρζαβατικά. Επίσης σας ενημερώνουμε επίσης ότι εδώ παράγεται και το 80% της ελληνικής παραγωγής αλατιού. Είναι λοιπόν –εκτιμούμε- εύκολα κατανοητό ότι ο νομός χρειάζεται επενδύσεις στην δευτερογενή παραγωγή με μονάδες μεταποίησης οι οποίες ωστόσο δεν έχουν το απαραίτητο χωροταξικό πλαίσιο να εγκατασταθούν. Ο Δήμος της πόλης μας και οι αρμόδιοι φορείς μπορούν να σας υποδείξουν άμεσα συγκεκριμένες περιοχές για τον σκοπό αυτό .

Παράλληλα με όλα τα παραπάνω βλέπουμε –και είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι μ’ αυτό- ότι εσχάτως αναφέρεστε συχνά πυκνά και στην Τουριστική Ανάπτυξη της Αιτωλοακαρνανίας. Σας ενημερώνουμε λοιπόν ότι ο μοναδικός τουριστικός οδηγός για την Αιτωλοακαρνανία στο διαδίκτυο, είναι το visitmes.gr. Κατασκευάστηκε και λειτουργεί από το Εμποροβιομηχανικό μας σύλλογο και μάλιστα αποτελεί πρωτοπόρο και καινοτόμο υπηρεσία. Θα είναι ιδιαίτερη η χαρά μας να σας ενημερώσουμε για τις δράσεις μας σε αυτόν τον τομέα καθώς και να σας προτείνουμε άλλες που θα πρέπει να δρομολογήσετε εσείς ως περιφέρεια, είτε μόνοι σας είτε σε συνεργασία. Οι δυνατότητες που παρέχει το Μεσολόγγι για την ανάπτυξη του αθλητικού και του γαστρονομικού τουρισμού είναι πραγματικά μοναδικές. Γνωρίζετε ότι Εθνικές ομάδες από χώρες του εξωτερικού έρχονται για προετοιμασία στην πόλη μας εδώ και 3 χρόνια αδιάλειπτα; Γνωρίζετε ότι μόνο τα τελευταία 2 χρόνια το Βρετανικό BBC και το Γαλλογερμανικό Arte (που ειδικεύεται σε θέματα πολιτισμού, κουλτούρας και τεχνών) έχουν πραγματοποιήσει αφιερώματα στην πόλη μας και στην γευστική της μοναδικότητα;

Αγαπητέ κύριε Κατσιφάρα, στο πλαίσιο του θεσμικού μας ρόλου και με μοναδικό μας στόχο την ανάπτυξη του τόπου μας καλούμε -πρώτα εσάς- καθώς και την Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας κ. Χριστίνα Σταρακά και τον Αντιπεριφερειάρχη Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Νίκο Μπαλαμπάνη να αφουγκραστείται τα προβλήματα που υπάρχουν στον Δήμο Ι.Π. Μεσολογγίου και στον σύνολο του νομού μας και να προβείτε άμεσα σε αλλαγή πλεύσης της πατροκεντρικής στρατηγικής της Περιφέρειας. Η περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος περιλαμβάνει τους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας. Φέρει δε τον τίτλο της Περιφέρειας ακριβώς γι αυτό.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ