Κατατέθηκαν οι συμβάσεις για τους υδρογονάνθρακες σε Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο και Ήπειρο

«Οδηγό για μελλοντικές συμφωνίες στον τομέα της έρευνας και αξιοποίησης υδρογονανθράκων στην Ελλάδα θα αποτελέσουν οι συμβάσεις, που κατατέθηκαν, σήμερα, προς κύρωση στη Βουλή, σχετικά με τέσσερις περιοχές στη Δυτική Ελλάδα, την Ήπειρο και το Ιόνιο». Αυτό υπογράμμισε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο Athens Energy Forum 2018.

Ο Υπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα πλησιάζει τον στόχο που έχει θέσει η ΕΕ για τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κατανάλωση ενέργειας μέχρι το 2030 (27%), θέτοντας μάλιστα ως πιο φιλόδοξο στόχο η αύξηση να φθάσει ακόμα και το 50%. Αναφέρθηκε, παράλληλα, στο μείζον θέμα της βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης κατά 30%. Η αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα, παράλληλα με τη σταδιακή αποεπένδυση από τον λιγνίτη, αναμένεται να προσελκύσει σημαντικές επενδύσεις. Μόνο την προσεχή διετία, επεσήμανε ο κ. Σταθάκης, θα γίνουν, βάση του νέου θεσμικού πλαισίου, δημοπρασίες για φωτοβολταϊκές και αιολικές εγκαταστάσεις ισχύος 2,6 GW που αφορούν επενδύσεις 2,5-3 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, μέχρι τον Ιούνιο του 2018 θα κατατεθεί το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, όπου θα περιγράφεται η διαδικασία μετάβασης στο νέο ενεργειακό μείγμα. Σε αυτό κεντρικό ρόλο καλείται να παίξει, ως «καύσιμο γέφυρα», το φυσικό αέριο. Μάλιστα, ο κ. Σταθάκης περιέγραψε τα 4 βήματα της ενεργειακής στρατηγικής, που θα αξιοποιήσουν την συγκυρία αυτή, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ενεργειακός κόμβος:
-Το άνοιγμα της εγχώριας αγοράς φυσικού αερίου, που ολοκληρώθηκε τον Ιανουάριο και η ομαλή ενσωμάτωση της ελληνικής στην ευρωπαϊκή αγορά.
-Η αναβάθμιση της χώρας σε βασικό παράγοντα μεταφοράς φυσικού αερίου.
-Η δημιουργία πολλαπλών πυλών εισόδου προς Βαλκάνια και ευρωπαϊκή αγορά.
-Τον δυνητικό ρόλο της Ελλάδας ως χώρα-παραγωγός ενέργειας.

Αναφερόμενος στις τέσσερις συμβάσεις που κατατέθηκαν σήμερα στη Βουλή σχετικά με έρευνες για υδρογονάνθρακες (στη θαλάσσια περιοχή 2 του Ιονίου και σε χερσαίες περιοχές σε Αιτωλοακαρνανία, Βορειοδυτική Πελοπόννησο και Άρτα-Πρέβεζα), ο Υπουργός επισήμανε ότι αυτές «χρειάστηκαν αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθούν, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως πρότυπο μελλοντικών συμφωνιών, καθώς γνωρίζετε ότι θα διεξαχθεί μια διαδικασία υποβολής προσφορών μέχρι τον Μάρτιο, για πολύ φιλόδοξες εξερευνήσεις σε περιοχές της νοτιοδυτικής Κρήτης».

Όπως υπογράμμισε η ΕΔΕΥ έχει ήδη αναπτύξει όλη τη διαδικασία των διαγωνισμών, ενώ νομοθετικά μέτρα θα έρθουν στο εγγύς μέλλον. «Η Ελλάδα κινείται γρήγορα σε αυτόν τον τομέα, βαδίζοντας χέρι-χέρι τόσο με την Κύπρο όσο και με το Ισραήλ. Είμαστε ένα βήμα προς τα εμπρός», επισήμανε. Και πρόσθεσε: «Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να γίνει ενεργειακός κόμβος στην περιοχή. Η ιστορία καταδεικνύει ότι η συνεργασία και η δημιουργία συνεργιών είναι ο μόνος τρόπος να μεγιστοποιηθούν τα δυνητικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία».