Αντιδράσεις στην Ηλεία με την Αιτωλοακαρνανία στο στόχαστρο

Οι διαφαινόμενες μετακινησείς τμημάτων ένθεν κακείθεν προκαλούν αντιδράσεις
“Όχι” από το δήμο Ήλιδας για την μεταφορά στην Αιτωλοακαρνανία του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων
Ωστόσο ο Ηλείος υφυπ. Παιδείας προαναγγέλλει τη μεταφορά του ΔΠΠΝΤ από το Αγρίνιο στη Αμαλιάδα

Το θολό τοπίο που δημιούργησε η εξαγγελία της Κυβέρνησης στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο για ίδρυση Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών στην Αιτωλοακαρνανία και Σχολής Πολιτιστικής Διαχείρισης στην Ηλεία, προκαλεί ήδη τις πρώτες αντιδράσεις στην Ηλεία, με τον δήμο Ήλιδας και τους τοπικούς φορείς προ ημερών να παίρνουν απόφαση για παραμονή του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα και ενάντια στην μεταφορά του στην Αιτωλοακαρνανία. Σημειωτέον ότι το συγκεκριμένο Τμήμα με το “σχέδιο Αθηνά” το 2013 είχε μεταφερθεί από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα.

Η κυβερνητική εξαγγελία για την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση στη Δυτική Ελλάδα έχει μεγάλη απόσταση από την υπάρχουσα πραγματικότητα στην Αιτωλοακαρνανία, αλλά και στην Ηλεία, κάτι που δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Για παράδειγμα, με τη Σχολή Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών που εξαγγέλθηκε για την Αιτωλοακαρνανία δεν ταιριάζει ένα Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών, σαν αυτό που υπάρχει στο Αγρίνιο, ούτε ένα Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων, σαν αυτό του ΤΕΙ που υπάρχει στο Μεσολόγγι. Αντίστοιχα το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων στην Αμαλιάδα στην συνάδει με την εξαγγελία για Σχολή Πολιτιστικής Διαχείρισης στην Ηλεία. Επομένως είναι εύλογες οι ανησυχίες για μεταφορά τμημάτων ένθεν κακείθεν, από τη στιγμή που δεν λεπτομέρειες των κυβερνητικών σχεδίων δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Και σίγουρα οι τοπικές κοινωνίες θα θέλουν μετά τις μεταφορές Τμημάτων ένθεν κακείθεν να κάνουν “ταμείο” σε αριθμό τμημάτων και φοιτητών. Ωστόσο ο Ηλείος υφυπουργός Παιδείας, Δημ. Μπαξεβανάκης, έσπευσε στον τοπικό Τύπο της Ηλείας να πει πως στην Αμαλιάδα προβλέπεται να λειτουργήσει τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος, εννοώντας προφανώς το Τμήμα που σήμερα λειτουργεί στο Αγρίνιο. Στην Αιτωλοακαρνανία, ωστόσο, οι αντιδράσεις είναι ακόμη χλιαρές και εντοπίζονται κυρίως στο Μεσολόγγι που ο δήμος και οι τοπικοί φορείς απογοητεύτηκαν από τη μη εκπλήρωση των υποσχέσεων του ΣΥΡΙΖΑ για αυτονόμηση του ΤΕΙ Μεσολογγίου, που ουσιαστικά διαλύθηκε με το “σχέδιο Αθηνά” και τα ιμάτιά του διαμοιράστηκαν στις τέσσερις γωνιές της Δυτικής Ελλάδας.

“Κόκκινα πανιά” Βαρεμένος και Καραπάνος στην Ηλεία
Στην Ηλεία βέβαια πιστεύουν πως από τη στιγμή που το ΤΕΙ (Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων) έφυγε από το Μεσολόγγι και μεταφέρθηκε στην Αμαλιάδα αναβαθμίστηκε… και στρέφουν τα πυρά τους στην Αιτωλοακαρνανία. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Δήμαρχος Ήλιδας Χρ. Χριστοδουλόπουλος για το βουλευτή Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Βαρεμένο και το δήμαρχο Μεσολογγίου Ν. Καραπάνο. Συγκεκριμένα απέδωσε στον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ τη δήλωση «θα σας το πάρουμε το ΤΕΙ και θα είναι μέρα μεσημέρι», που σύμφωνα με το δήμαρχο Ήλιδας έγινε σε σύσκεψη στο πλαίσιο του Περιφερειακού Συνεδρίου. Ενώ για τον Ν. Καραπάνο ο δήμαρχος Ήλιδας είπε πως «ο δήμαρχος Μεσολογγίου τάζει σπίτια σε τουλάχιστον 5 καθηγητές».

Σε κάθε περίπτωση τις κυβερνητικές εξαγγελίες για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση καλείται να αποσαφηνίσει η κοινή ομάδα εργασίας του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας, που όπως είπε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του στο Περιφερειακό Συνέδιο «επεξεργάζεται την ορθολογική κατανομή Τμημάτων και διαμορφώνει προτάσεις για ίδρυση νέων Τμημάτων που θα ανήκουν στο Πανεπιστήμιο Πατρών, με έδρες στο Αγρίνιο, στο Μεσολόγγι, στον Πύργο και στην Αμαλιάδα». Ο Πρωθυπουργός όμως είχε αναφέρει πως όλα αυτά γίνονται “για πρώτη φορά δίκαια, μέσα από διαβούλευση και συναινέσεις, ανάμεσα στα Ανώτατα ιδρύματα της περιοχής και τους φορείς, χωρίς την εμφύτευση τεχνητών τοπικών ανταγωνισμών”. Όσο όμως τα πράγματα δεν αποσαφηνίζονται δημιουργείται, ως φαίνεται, χώρος για τοπικούς ανταγωνισμούς, ενώ η διαβούλευση που ξεκινά και φαίνεται πως θα κρατήσει αρκετό καιρό θα δώσει σίγουρα χώρο για παρεμβάσεις από τους τοπικούς φορείς… Εξάλλου όταν ο υφυπουργός Παιδείας διαψεύδει τον Πρωθυπουργό προαναγγέλλοντας την κατανομή των Τμημάτων, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το τι θα φέρει στο τέλος σε κάθε πόλη και σε κάθε νομό η διαφαινόμενη συνένωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας.