Δήμος Θέρμου και ΤΕΕ: Επί τάπητος Σχέδιο Πόλεως και θέματα χωροταξίας – υποδομών

Συνάντηση και αμφίπλευρη ενημέρωση για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 8/2/2018 μεταξύ του Δήμου Θέρμου και του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, στο πλαίσιο της θεσμικής συνεργασίας και συνεννόησης μεταξύ των δυο φορέων.

Ο Δήμαρχος Θέρμου κ. Σπυρίδων Κωνσταντάρας εξήρε τον επιστημονικό και ουσιαστικό ρόλο του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας στα τεχνικά δρώμενα του Νομού, υπογραμμίζοντας, ότι είναι ο μόνος θεσμός, που μπορεί να προβληματίσει την Περιφέρεια και την Κεντρική Διοίκηση κομίζοντας απόλυτα στοιχειοθετημένες προτάσεις, με στόχο στην πρόκληση της ανάπτυξης στην περιοχή και στη συνέχεια σταχυολόγησε τα προβλήματα, που αντιμετωπίζει ο Δήμος Θέρμου σε επίπεδο χωροταξίας και υποδομών. Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στο απαρχαιωμένο Σχέδιο Πόλης του οικισμού Θέρμου και στα τελματωμένα έργα υποδομής λόγω απουσίας χρηματοδότησης, όπως η ανακατασκευή της Εθνικής οδού Θέρμου – Αγρινίου, η προοπτική νέας χάραξης όπως επιδιώκει η δημοτική αρχή, ο δρόμος Θέρμου – Ναυπάκτου, καθώς και τα έργα ορεινής οδοποιίας, παρά την ύπαρξη ώριμων σχετικών μελετών.Παράλληλα ο Δήμαρχος Θέρμου δήλωσε, ότι διάκειται θετικά στην προοπτική πιο εξειδικευμένης συνεργασίας με το ΤΕΕ μέσω προγραμματικών συμβάσεων και στάθηκε στην αναγκαιότητα συνεργασίας των δυο φορέων με την Πολυτεχνική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών και τα Πανεπιστημιακά Τμήματα Αγρινίου. Επίσης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους του ΤΕΕ, ότι εγκρίθηκε από τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σ. Φάμελλο η κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας αποβλήτων στη θέση «Βλαχομάνδρα», ενώ αναφέρθηκε στην προοπτική χρήσης της πίστας CanoeKayak στον ποταμό Εύηνο για τη διοργάνωση αγώνων, κατόπιν σχετικής συζήτησης, που είχε με το Υφυπουργό Αθλητισμού κ. Γ. Βασιλειάδη, για την ολοκλήρωση και παραλαβή του έργου.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ κ. Στυλιανός Μπλέτσας συνεχάρη το Δήμο και τους Μηχανικούς του για την τιτάνια προσπάθεια, που καταβάλλουν καθημερινά και το παραγόμενο αποτέλεσμα, παρά την έλλειψη τεχνικής υπηρεσίας και δεσμεύτηκε, ότι θα κατατεθούν σύντομα συγκεκριμένες προτάσεις από τη Μόνιμη Επιτροπή Χωροταξίας και Περιβάλλοντος για το θέμα του Σχεδίου Πόλεως Θέρμου. Επιπροσθέτως υπογράμμισε την αυτονόητη αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του οδικού δικτύου Αγρινίου – Θέρμου – Ναυπάκτου, που σε συνδυασμό με την κατασκευή κάθετης σύνδεσης Αγρινίου – Ιόνιας Οδού, θα δημιουργηθούν σημαντικές αναπτυξιακές προοπτικές για το Δήμο Θέρμου, ενώ αναφέρθηκε και στη δυνατότητα συνεργασίας των δύο πλευρών, ως προς τη χάραξη του στρατηγικού σχεδιασμού για την αξιοποίηση της Λίμνης Τριχωνίδας. Ο κ. Μπλέτσας έκανε επίσης ιδιαίτερη μνεία στα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα της περιοχής, που πρέπει να μελετηθούν και να κατασκευαστούν το συντομότερο δυνατόν και ενημέρωσε το Δήμαρχο για τη λειτουργία της Μόνιμης Επιτροπής Ανάπτυξης και Προγραμμάτων Ευρωπαϊκής Ένωσης του ΤΕΕ, η οποία θα ενσωματώσει στο έργο της τα συμπεράσματα της συγκεκριμένης συνάντησης και θα παράσχει την απαραίτητη πληροφόρηση στο Δήμο για αναπτυξιακά, ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στη συνέχεια, το λόγο έλαβαν όλοι οι συμμετέχοντες στη σύσκεψη, καταθέτοντας προβληματισμούς αλλά και συγκεκριμένες προτάσεις ως προς την άμβλυνση ή και υπέρβαση των δυσχερειών στην περιοχή, με κοινό συμπέρασμα την αναγκαιότητα της στενότερης και μόνιμης συνεργασίας των δύο φορέων προς την κατεύθυνση αυτή.
Στη συνάντηση συμμετείχαν από την πλευρά του ΤΕΕ ο Πρόεδρος κ. Σ. Μπλέτσας, ο Αντιπρόεδρος κ. Π. Ψυλλιάς και ο Γενικός Γραμματέας κ. Κ. Παπαθανασίου, ενώ από τον Δήμο Θέρμου ο Δήμαρχος κ. Σ.

Κωνσταντάρας, ο Αντιδήμαρχος κ. Κ. Κότσαλος, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Ι. Καλημέρη, ο κ. Κ. Αθανασίου, ο κ. Δ. Δάλλας, οι Πρόεδροι των Τ.Κ., κ. Κ. Παπαθανασόπουλος της Τ.Κ. Θέρμου, κ. Φ. Πυλαρινός της Τ.Κ. Σιταραλώνων , κ. Α. Αναγνώστου της Τ.Κ. Αμβρακιάς , κ. Α. Ζαρκάδας της Τ.Κ. Καλουδίου , κ. Δ. Μπαλαμάτσης της Τ.Κ. Αγίας Σοφίας και οι Μηχανικοί κ. Α. Τσινιάς, κα. Γ. Ζαχαράκη και κ. Σ. Καρασούλος.