“Τράμπες” τμημάτων και σχολών μεταξύ πόλεων και νομών

Εντάξει δεν είναι και τόσο τραγικά τα πράγματα… Θα δώσουμε το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτιστικής Περιβάλλοντων και Νέων Τεχνολογιών στην Αμαλιάδα και θα πάρουμε από την Αμαλιάδα το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων για να φτιάξουμε στο Αγρίνιο το γεωπονικό κλάδο της Σχολής Γεωπονικών και Θαλασσίων Επιστημών που εξήγγειλε η Κυβέρνηση. Επομένως το σκορ θα είναι 1-1 (σημειώσατε Χ).

Όμως κακά τα ψέματα, το ζήτημα δεν είναι τόσο οι τοπικοί ανταγωνισμοί. Το ζήτημα είναι ότι η Κυβέρνηση προχωρά γιαβάς – γιαβάς και ανά περιφέρεια σε ένα “σχέδιο Αθηνά 2” συνενώντας Πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μετατρέποντας το χουντικό πρόταγμα «κάθε πόλη και στάδιο, κάθε χωριό και γυμναστήριο» σε “κάθε περιφέρεια και πανεπιστήμιο, κάθε νομός και σχολή”. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι για τους ανά περιφέρεια σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν και πολλές ιδρύσεις νέων Τμημάτων, Κέντρων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Ερευνητικών Κέντρων και Ινστιτούτων, δεν έχουμε ακούσει το παραμικρό όσον αφορά το κόστος. Γιατί, είναι προφανές ότι οι νέες δομές θα χρειαστούν προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές. Ένα ακόμη ζήτημα είναι ότι δεν φαίνεται ο σχεδιασμός ανά περιφέρεια να υπακούει σε ένα εθνικό σχεδιασμό. Στον ορυμαγδό νέων Σχολών έχουμε : Νομική στην Πάτρα, Πολιτιστική στην Ηλεία, Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών για να “δέσει” η Πολυτεχνική Σχολή στα Γιάννενα με την Αρχιτεκτονική, Γεωπονική στην Άρτα, αλλά και Γεωπονική στην Αιτωλοακαρνανία… Γιατί λοιπόν δύο Γεωπονικές σε δύο όμορους νομούς;;; Βεβαίως η Άρτα, του Τσίπρα και της Γεροβασίλη, θα πάρει και μία Σχολή Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, από την οποία -θεωρητικά τουλάχιστον- θα ταίριαζε να απορροφηθεί το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής, που στέκει μοναχό του στο Αντίρριο, αλλά βρίσκεται τόσο κοντά στην Πάτρα, που κανείς δεν θα μπορούσε να αποτολμήσει κάτι διαφορετικό…

Είναι προφανές ότι το σχέδιο μπάζει νερά… Και το μόνο βέβαιο είναι οι “τράμπες” τμημάτων και σχολών μεταξύ πόλεων και νομών πόρρω απέχουν από την ακαδημαϊκότητα που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση.