Τρεις μετά τις πλημμύρες και μηδέν εις το πηλίκο για τις πληγείσες περιοχές

Η αποδελτίωση της σημερινής επίσκεψης του Γ.Γ. του Υπ. Υποδομών Γιώργου Δέδε στις πληγείσες περιοχές από τις πλημμύρες έγινε στην αποψινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου, παρουσία μάλιστα της Αντιπεριφερειάρχη Αιτωλοακαρνανίας Χρ. Σταρακά και του Αντιπεριφερειάρχη Υποδομών Γ. Λύτρα. Το γενικό συμπέρασμα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, όσον αφορά την αποκατάσταση των πληγέντων αλλά και την αντιμετώπιση του προβλήματος της αντιπλημμυρικής προστασίας, συμπυκνώνεται στο γεγονός ότι τρεις μήνες μετά το αρμόδιο Υπουργείο δεν έχει καν δώσει στους πλημμυροπαθείς τις αιτήσεις που πρέπει να κάνουν για να λάβουν τα βοηθήματα των 5.000 ευρώ για φυσικά πρόσωπα και των 8.000 ευρώ για τις επιχειρήσεις, που με τόση σπουδή επικοινωνιακή θεσμοθετήθηκαν.

Ο δήμαρχος Γ. Παπαναστασίου ενημέρωσε το Σώμα για τα όσα ειπώθηκαν από τον Γ. Δέδε, στάθηκε στη στενή συνεργασία με την Περιφέρεια και το γεγονός ότι ο δήμος έχει ετοιμάσει τεχνικά δελτία για να γίνουν έργα στην περιοχή και σταδιακά να αρχίσει η εκταμίευση από το Υπουργείο Υποδομών. Στάθηκε επίσης στην ένταση του προβλήματος σημειώνοντας ότι σε πολλά σημεία η γεωμορφολογία της περιοχής άλλαξε. Αποκάλυψε πως στην σύσκεψη με τον Γ. Δέδε ειπώθηκε πως πρόθεση του Υπουργείου είναι να ανατεθεί στον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού η διάνοιξη και εκβάθυνση του Δίμηκου, που θα λύσει τα πλημμυρικά φαινόμενα σε Τριχωνίδα και Λυσιμαχεία. Οι τοποθετήσεις των αντιπεριφερειαρχών δεν πρόσθεσαν κάτι ιδιαίτερο… Λύτρας Σταρακά Η Χρ. Σταρακά δήλωσε πως αυτή ήταν η δυσκολότερη επιχειρησιακή κρίση που αντιμετώπισε στη ζωή της… καθώς επίσης και ικανοποιημένη από τη σημερινή επίσκεψη Δέδε. Ακόμη διευκρίνισε πως “το Αγρίνιο δεν είναι στο ευνοϊκό καθεστώς των δήμων παρά την Ιόνια Οδό” για τους οποίους το Υπουργείο εξασφάλισε να γίνουν αντιπλημμυρικά από τον παραχωρησιούχο της Ιόνιας Οδού, έτσι εξήγησε η μόνη παρέμβαση που μπορεί να γίνει είναι αυτή στο Δίμηκο. Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως ο αντιπεριφερειάρχης Γ. Λύτρας κατόπιν ερωτήσεων που έγιναν από την αντιπολίτευση του δήμου είπε πως την αρμοδιότητα για τα ρέματα (θέμα που υπήρξε διχογνωμία σε προηγούμενες συνεδρίασεις του δημοτικού συμβουλίου) είναι στους δήμους κι αν δεν μπορούν οι Περιφέρειες μπορούν να συνδράμουν. Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι ο Γ. Λύτρας αργότερα ανασκεύασε, λέγοντας ότι επειδή δεν υπάρχει οριοθέτηση στα ρέματα ο δήμος δεν θα μπορούσε να πάρει περιβαλλοντικούς όρους και να δημοπρατήσει έργα, ενώ για την αρμοδιότητα των ρεμάτων την πολυνομία που υπάρχει ανέφερε πως πρέπει να λυθεί μέσα από παρεμβάσεις της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ.

Στη συνεδρίαση τοποθετήθηκαν πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων που επλήγησαν. Συγκεκριμένα από το Κάτω Κεράσοβο, τη Νερομάνα, την Κυρά Βγένα και φυσικά το Ζευγαράκι. Ο πρόεδρος του Ζευγαρακίου Θ. Παπαδόπουλος στάθηκε στο γεγονός ότι η κατάσταση επί τρεις μήνες παραμένει σχεδόν ίδια. Πολίτες που τοποθετήθηκαν στη συνέδριαση απηύθυναν το ερώτημα με εμφανή σκωπτική διάθεση “πως αντιλαμβάνεστε την έννοια της αμεσότητας;” και ζήτησαν την οριοθέτηση των πλημμυρόπληκτων περιοχών.

Από την πλευρά της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου ο Π. Μοσχολιός χαρακτήρισε γελοιποίηση του συστήματος να έρχεται τρεις μήνες μετά ο Γ.Γ. του Υπουργείου για να δοθεί παράταση στην εγκύλιο, ώστε να πάρουν οι πληγέντες τα βοηθήματα. Τόνισε ότι τουλάχιστον από τη συζήτηση θα πρέπει τουλάχιστον να ξεκαθαριστούν οι αρμοδιότητες. Ζήτησε να υπάρξει ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής. Και επιτέθηκε στον δήμαρχο Γ. Παπαναστασίου, σχολιάζοντας και τη στάση του στο πρόσφατο Περιφερειακό Συνέδριο, λέγοντας ότι τα πρόβληματα δεν λύνονται με δημόσιες σχέσεις και χαμόγελα… Ο επικεφαλής της “Ανατροπής Τώρα” Δ. Τραπεζιώτης σχολίασε ότι γίνεται μία προσπάθεια στρογγυλοποίησης των πάντων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τρεις μήνες δεν μπορούμε να περάσουμε αβρόχοις ποσί, αλλά να ξέρουμε ποιος έχει την αρμοδιότητα, ώστε να μπορούν οι πολίτες να διεκδικήσουν με αγωγές αποζημιώσεις. Επίσης ζήτησε να υπάρξει σχέδιο για την περιοχή, κάτι που όπως είπε δεν διέκρινε από τον δήμαρχο και τους αντιπεριφέρειαρχες.Παπαναστασίου Η αψιμαχία Τραπεζιώτη – Παπαναστασίου ήταν αναπόφευκτη με τον πρώτο να ρωτά ποιος καθάριζε τα ρέματα μετά τις πλημμύρες ο Δήμος ή η Περιφέρεια με τον Γ. Παπαναστασίου να απαντά “όποιος προλάβαινε”. Μάλιστα ο Γ. Παπαναστασίου πέρασε στην αντεπίθεση παρουσιάζοντας καταγγελία πολιτών στο Καινούργιο για ρέμα που μπαζώθηκε επί δημαρχίας Τραπεζιώτη στον δήμο Θεστιέων. Από τη Λαϊκή Συσπείρωση ο Τίμος Παπανικολάου διαπίστωσε δύο εκδοχές, αυτή του Δήμου, της Περιφέρειας και της Κυβέρνησης και αυτή των πολιτών που διαμαρτύρονται τρεις μήνες μετά. Σχολίασε μάλιστα την επίσκεψη Δέδε, λέγοντας ότι επί τόπου έρχονται όλοι και μετά “άντε γεια” και “θα”… “Τα προβλήματα είναι εδώ και σαπίζουν όπως λειτουργούν ο Δήμος, η Περιφέρεια και η Κυβέρνηση” είπε ο Τίμος Παπανικολάου υπογραμμίζοντας ότι οι αγρότες δεν θα μπορέσουν να καλλιεργήσουν φέτος τα χωράφια τους. Από το τάξιμο δεν έχασε κανένας, από το δόσιμο έχουμε πρόβλημα ήταν το σχόλιο του Στ. Μερμίγκη από το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” για το γεγονός ότι οι κάτοικοι διαμαρτύρονται για το γεγονός ότι δεν έχουν λάβει τρεις μήνες μετά καμία ουσιαστική βοήθεια. “Η πραγματική αγωνία είναι τι πρέπει να κάνετε χθες… για να μπορέσουν οι άνθρωποι να κοιμηθούν ήσυχοι” είπε απευθυνόμενος προς τον δήμαρχο και τους αντιπεριφερειάρχες και πρόσθεσε με νόημα “φανταστείτε να μην είχατε καλή συνεργασία”…