Ψήφισμα από το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για την αναμοριοδότηση των σχολείων

Ψήφισμα εξέδωσε στη χθεσινή του συνεδρίαση το δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου με αφορμή την αναμοριοδότηση των σχολείων που προωθεί νέες συγχωνεύσεις και καταργήσεις στα σχολεία της περιοχής. “Δεν αποδεχόμαστε την αναμοριοδότηση του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία του Δήμου, που είναι και σε αντίθεση με την πρόταση το ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας και της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή η αυστηρή κατάταξη των σχολείων, σε κάθε περιοχή να αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό φοιτούντων μαθητών ανά τάξη και τμήμα. Αποτέλεσμα τα περισσότερα περιφερειακά σχολεία του Δήμου μας και του νομού γενικότερα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και θα πρέπει να συγχωνευθούν όταν πρόκειται για γενικής παιδείας ή να μην εγκριθεί η λειτουργία τους όταν πρόκειται για τομείς ή ειδικότητες στα ΕΠΑΛ!” αναφέρεται μεταξύ άλλων στο ψήφισμα.

Αναλυτικά :
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου απορρίπτει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την προώθηση νέων συγχωνεύσεων-καταργήσεων σχολείων που προετοιμάζεται με βάση το άρθρο 246 του Ν.4512/2018, ΦΕΚ 5 / Α’/17.1.2018 (πολυνομοσχέδιο) που ψηφίστηκε πρόσφατα στη βουλή.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αν και έχει επωμιστεί με αρκετές αρμοδιότητες στα σχολεία, χωρίς τους ανάλογους πόρους, εντούτοις καταβάλει τεράστιες προσπάθειες για την αντιμετώπιση των καθημερινών λειτουργικών προβλημάτων. Για μια ακόμη φορά θα βρεθεί αντιμέτωπη με τις πολιτικές συρρίκνωσης των σχολικών μονάδων, παρά τις διαφωνίες μας, προφανώς για να καλυφθούν οι μνημονιακοί δείκτες των περικοπών των δημοσίων δαπανών για την εκπαίδευση.
Ο Δήμος Αγρινίου που είναι στους δέκα πρώτους σε πληθυσμό δήμους με μεγάλο γεωγραφικό εύρος, με σοβαρές ελλείψεις στο οδικό δίκτυο, με μεγάλες αποστάσεις από την πόλη πολλών περιοχών του, που λειτουργούν σχολεία της Δ/θμιας Εκπαίδευσης, θεωρεί ότι η συγχώνευση – κατάργηση συρρίκνωση των σχολικών μονάδων θα φέρει σοβαρό πλήγμα κυρίως στα περιφερειακά Γ/σια-Λύκεια και ΕΠΑΛ του Δήμου, την υποβάθμιση αυτών των περιοχών, ενώ τα σχολεία της πόλης θα μετατραπούν σε συγκροτήματα τύπου «Γκραβας», με σαφή υποβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης των μαθητών και με τους ανάλογους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγρινίου μπροστά σε αυτή την εξέλιξη εκφράζει τις ανησυχίες του στο γεγονός ότι αρκετοί μαθητές μας θα υποχρεωθούν να εγκαταλείψουν ακόμα και το Γυμνάσιο αφού οι περισσότεροι γονείς – αγρότες – άνεργοι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν για να μετοικίσουν στη πόλη προκειμένου τα παιδιά τους να φοιτήσουν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση (Γ/σιο-Λύκειο-ΕΠΑΛ), αφού η οικονομική κρίσει οδήγησε τους περισσότερους σε σοβαρή ανέχεια. Ούτε συμφωνούμε οι γονείς κάθε φορά να βάζουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη τους για να αποκτήσουν τα παιδιά τους το μορφωτικό αγαθό της γνώσης που πρέπει να είναι δωρεάν.
Δεν αποδεχόμαστε την αναμοριοδότηση του Υπουργείου Παιδείας για τα σχολεία του Δήμου, που είναι και σε αντίθεση με την πρόταση το ΠΥΣΔΕ Αιτωλ/νίας και της Β’ ΕΛΜΕ Αιτωλ/νίας, διότι θα έχει ως αποτέλεσμα αυτή η αυστηρή κατάταξη των σχολείων, σε κάθε περιοχή να αυξάνει τον ελάχιστο αριθμό φοιτούντων μαθητών ανά τάξη και τμήμα. Αποτέλεσμα τα περισσότερα περιφερειακά σχολεία του Δήμου μας και του νομού γενικότερα να μην μπορούν να λειτουργήσουν και θα πρέπει να συγχωνευθούν όταν πρόκειται για γενικής παιδείας ή να μην εγκριθεί η λειτουργία τους όταν πρόκειται για τομείς ή ειδικότητες στα ΕΠΑΛ!
Τέλος δηλώνουμε ότι συμμεριζόμαστε τις αγωνίες και τους αγώνες των εκπαιδευτικών των γονέων και μαθητών στο θέμα της παραμονής των σχολείων σε κάθε περιοχή του Δήμου, όπου λειτουργούν σήμερα, ενώ απαιτούμε να μην γίνει καμία συγχώνευση σχολικής μονάδας του Δήμου Αγρινίου, αντίθετα ζητάμε την στήριξη και αναβάθμιση των υπαρχουσών και ίδρυση νέων ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ στα πλαίσια της περιφερειακής ανασυγκρότησης και των τοπικών αναγκών.