Το “Διπλό Βιβλίο” της Τασούλας Βερβενιώτη παρουσιάζεται στο Αγρίνιο

Οι εκδόσεις Κουκκίδα σας προσκαλούν στην παρουσίαση βιβλίου της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΒΕΡΒΕΝΙΩΤΗ
ΔΙΠΛΟ ΒΙΒΛΙΟ
Η Αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση. Η Ιστορική Ανάγνωση

Σάββατο 10 Μαρτίου 2018, 8 μμ. στο ΒΙΒΛΙΟΤΡΟΠΙΟΝ Καζαντζή 25, Αγρίνιο.
Θα μιλήσουν οι:
Ρίκη Βαν Μπούσχοτεν, Ομότιμη καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
Χρυσούλα Σπυρέλη, Δρ. Νεοελληνικής Φιλολογίας, Σχολική Σύμβουλος Φιλολόγων

Το Διπλό Βιβλίο εκδόθηκε για πρώτη φορά το 2003 και τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Χρονικού-Μαρτυρίας 2004. Επανεκδόθηκε το 2017 από τις εκδόσεις Κουκκίδα.
Το Διπλό Βιβλίο είναι ένα καινοτόμο βιβλίο και είναι πράγματι διπλό: αποτελείται από δύο βιβλία και έχει δύο εξώφυλλα. Η Αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση περιλαμβάνει τη γραπτή και ένθετα την προφορική αφήγηση της ζωής της. Η Ιστορική Ανάγνωση αποτελεί μια πραγματεία πάνω στην προφορική ιστορία και τη διαμόρφωση της μνήμης της δεκαετίας του 1940 και κυρίως του ελληνικού εμφυλίου.
Η Σταματία γεννήθηκε το 1922 στο Περιβόλι Δομοκού, εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ, έγινε μαχήτρια του Δημοκρατικού Στρατού, τραυματίστηκε και έζησε στη φυλακή δέκα χρόνια. Δεν είναι ηρωίδα, δεν είναι μια ‘μεγάλη’ προσωπικότητα και δεν κατέλαβε ποτέ κανένα αξίωμα. Ακολούθησε το ρυθμό της εποχής της, του χωριού της, της οικογένειάς της, όπως οι περισσότεροι άνθρωποι που μέχρι τώρα η Ιστορία τους παρέλειπε. Τα βιώματά της αναδεικνύουν τον ενεργό ρόλο των ‘απλών’ ανθρώπων σε κρίσιμες φάσεις του ιστορικού γίγνεσθαι, όπως και η εποχή που διανύουμε. Διαβάζοντας την ιστορία μιας γυναίκας που δεν μπόρεσε να μορφωθεί γιατί ήταν φτωχή και το σχολείο βρισκόταν πέντε ώρες απόσταση από το χωριό της, ίσως οι αναγνώστες κατανοήσουν ότι όλοι είναι ενεργοί παίκτες στην Ιστορία.
Η Ιστορική Ανάγνωση των δύο λόγων (γραπτού και προφορικού) δίνει τη δυνατότητα της αναπαράστασης του κόσμου της προπολεμικής αλλά κυρίως της μεταπολεμικής Ελλάδας, όπου ο εμφύλιος αποτελεί κομβικό σημείο. Η ανάγνωση της εμπειρίας της φυλακής γίνεται συγκριτικά με 31 άλλες γραπτές μαρτυρίες∙ μέσα από αυτές αναδεικνύεται ο ρόλος των στελεχών και της υδροκέφαλης πρωτεύουσας, της Αθήνας, στη κατασκευή της μνήμης της δεκαετίας του 40, ενώ η ραχοκοκαλιά -τόσο του ΕΛΑΣ όσο και του Δημοκρατικού Στρατού- υπήρξαν οι αγρότες, οι επαρχιώτες. Μέσα από την ανάλυση των δεδομένων ανακύπτει η ιδεολογική ταυτότητα των ΕΑΜογενών κομμουνιστών που έζησαν την Αντίσταση και τον εμφύλιο σε όλη του την έκταση. Το τελευταίο μέρος αποτελεί μια προσπάθεια κειμενικής ανάλυσης της αφήγησης ζωής της Σταματίας.
Η Αφήγηση της Σταματίας Μπαρμπάτση Η Ιστορική Ανάγνωση δεν αναπαριστούν ένα νεκρό παρελθόν∙ απηχούν τη φωνή ενός ‘απλού’ ανθρώπου, μιας γυναίκας, που συμμετείχε σε έναν αγώνα για μια καλύτερη κοινωνία. Έτσι κι αλλιώς, η προφορική ιστορία χρησιμοποιεί το παρελθόν για να διαμορφώσει το παρόν και κατ’ επέκταση το μέλλον. Δημιουργεί την Ιστορία.