Η Αποκεντρώμενη δικαίωσε το δήμο απορρίπτοντας την προσφυγή Ρόκου

Μία ενδιαφέρουσα εξέλιξη στα δημοτικά δρώμενα του Αγρινίου προκύπτει από την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και συγκεκριμένα της Ειδικής Επιτροπής του άρθρου 152 του Ν.3463/06 -που παρουσιάζει σήμερα το ΑγρίνιoCulture.gr- να απορρίψει την προσφυγή του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Κ. Ρόκου, με την οποία ζητούσε την ακύρωση της υπ’ αρ. 417/2017 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου και της απόφασης του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία κρίθηκε νόμιμη η εν λόγω απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι η προσφυγή του Κ. Ρόκου αφορούσε την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου (δείτε την εδώ) για απαλλαγή και μειώσεις ειδικών κατηγοριών δημοτών από τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού, απόφαση που επεκτάθηκε και για τους πληγέντες από τις πλημμύρες του Δεκεμβρίου του 2017. Το αξιοπρόσεκτο σε κάθε περίπτωση είναι πως ένας από τους λόγους της προσφυγής -σύμφωνα με την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης- που εν τέλει κρίθηκε αβάσιμος, δεν αφορούσε τη νομιμότητα της απόφασης του δήμου για τα δημοτικά τέλη, αλλά τη νομιμότητα του προϋπολογισμού του δήμου Αγρινίου. Από αυτό καταλαβαίνει κανείς ότι μια τέτοια προσφυγή, αν γίνονταν δεκτή, ενδεχομένως να έφερνε ακόμη και την ακύρωση του προϋπολογισμού του δήμου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη λειτουργία του. Η απόφαση πάντως της Ειδικής Επιτροπής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης -σημειωτέον ομόφωνη- δικαιώνει τη δημοτική αρχή Αγρινίου έναντι του Κ. Ρόκου.

Μια προσφυγή που αξίζει τέλος να παρατηρήσει κανείς ότι μάλλον δεν ήταν καλά προετοιμασμένη, αφού όπως αναφέρεται και στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης “προσβάλλεται απαραδέκτως η υπ’ αρ. 417/2017 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αγρινίου, καθόσον στις αρμοδιότητες της παρούσας Επιτροπής ανήκει μόνον ο έλεγχος νομιμότητας των αποφάσεων του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης”. Εξίσου απαραδέκτως -σύμφωνα με την απόφαση- προσβάλλεται και η απόφαση του Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης, με την οποία κρίθηκε νόμιμη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγρινίου, διότι η απόφαση “στερείται εκτελεστού χαρακτήρα, αφού περιορίζεται στη διαπίστωση ότι είναι νόμιμη η απόφαση” του δημοτικού συμβουλίου Αγρινίου. Τελευταίο αλλά όχι ασήμαντο το γεγονός ότι σύμφωνα με το πρακτικό της απόφασης ο προσφεύγων Κ. Ρόκος εκπροσωπήθηκε στη συνεδρίαση της Επιτροπής με πληρεξούσιο δικηγόρο τον έτερο ανεξάρτητο δημοτικό σύμβουλο Ν.Καζαντζή…