Λαπαροσκοπική κολεκτομή : Η καινοτόμος χειρουργική μέθοδος

Μια νέα μέθοδος, για την αποτελεσματική θεραπεία των ασθενειών του παχέος εντέρου ακούει στο όνομα λαπαροσκοπική κολεκτομή και υπόσχεται να κάνει την επέμβαση και τον χρόνο ανάρρωσης του ασθενή, πολύ πιο εύκολη και γρήγορη.

Κάθε χρόνο γίνονται περισσότερες από 600.000 επεμβάσεις για την θεραπεία ασθενειών του παχέος εντέρου, όπως είναι οι πολύποδες και ο καρκίνος εντέρου (δείτε περισσότερα). Στην κλασσική επέμβαση της κολεκτομής, ο χειρουργός αναγκάζεται να κάνει μεγάλη τομή και η μετεγχειρητική περίοδος ανάρρωσης είναι έξι εβδομάδες.

Με την νέα μέθοδο της λαπαροσκοπικής κολεκτομής, ο χειρουργός έχει την δυνατότητα να κάνει την επέμβαση με πολύ μικρές τομές και ο ασθενής, αναλόγως με το είδος της επέμβασης, να επιστρέψει σπίτι του εντός λίγων ημερών και πίσω στις δραστηριότητες του, πολύ πιο γρήγορα σε σχέση με τους ασθενείς που έχουν υποβληθεί σε ‘ανοιχτή’ επέμβαση.

Η επέμβαση της κολεκτομής θεωρείται από τις πιο σοβαρές και δύσκολες επεμβάσεις στην χειρουργική. Αυτό προκύπτει επειδή απαιτείται να γίνει τομή που ξεκινάει από το στέρνο του ασθενή και φτάνει μέχρι το εφηβαίο. Ο λόγος αυτής της μεγάλης τομής είναι πως πρέπει να απελευθερωθεί το τμήμα του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί από τους ανατομικούς συνδέσμους του, όπως ο σύνδεσμος με το ήπαρ, τον σπλήνα κλπ.

Αυτό μέχρι τώρα απαιτούσε την διενέργεια μεγάλης τομής στον ασθενή. Με την βοήθεια όμως υπερσύγχρονης τεχνολογίας, η λαπαροσκοπική κολεκτομή επιτρέπει την ασφαλή και αναίμακτη κινητοποίηση του τμήματος του παχέος εντέρου που θα αφαιρεθεί και με αυτό τον τρόπο δεν είναι απαραίτητη η διενέργεια μεγάλης τομής.

Στις περισσότερες περιπτώσεις λαπαροσκοπικής κολεκτομής, οι χειρουργοί κάνουν 4-5 τομές (1-2 εκατοστά περίπου η καθεμία) και παράλληλα παρακολουθούν την εικόνα των εσωτερικών οργάνων του ασθενή σε μια οθόνη τηλεόρασης. Σε κάποιες περιπτώσεις, μια από τις μικρές τομές μπορεί να μεγαλώσει 2-3 εκατοστά, προκειμένου να ολοκληρωθεί η επέμβαση.

Η μέθοδος της λαπαροσκοπικής κολεκτομής έχει τεράστια οφέλη για τον ασθενή και την ανάρρωσή του. Τα κυριότερα πλεονεκτήματα είναι:

  • Μικρότερος μετεγχειρητικός πόνος
  • Λιγότερος χρόνος παραμονής στο νοσοκομείο
  • Γρηγορότερη επιστροφή σε μία δίαιτα στερεής τροφής
  • Γρηγορότερη λειτουργία του εντέρου
  • Γρηγορότερη επιστροφή στις κανονικές δραστηριότητες
  • Καλύτερα αισθητικά αποτελέσματα

Για αναλυτικές πληροφορίες και ενημέρωση, σχετικά με την μέθοδο και τα αποτελέσματα της επέμβασης, απευθυνθείτε στον Γενικό Χειρουργό Λαπαροσκόπο και Διευθυντή της Ευρωκλινικής Αθηνών Γεώργιο Χ. Σάμπαλη.