Ας μην προσδοκούμε “ανάσταση”

Toυ Δημήτρη Παπαδάκη

Λίγο πριν αναχωρήσει για τις πασχαλινές του διακοπές στην Τήλο, ο Αλ. Τσίπρας έκανε μία δήλωση σχετικά με δύο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνται στην Αδριανούπολη. «Η ανθρώπινη ζωή και η ανθρώπινη ελευθερία δεν είναι και δεν πρέπει να είναι πιόνια σε παιγνίδια δύναμης και εκβιασμών κανενός» ανέφερε μεταξύ άλλων στο μήνυμά του και κάλεσε τους στρατιωτικούς “να οπλιστούν με υπομονή, δύναμη και πίστη ότι θα έρθει σύντομα και γι’ αυτούς η ανάσταση, και θα επιστρέψουν στην πατρίδα και στα σπίτια τους”.

Αυτά είπε ο Πρωθυπουργός και στη συνέχεια έφυγε για να κάνει Ανάσταση (βλέπεις η καρέκλα κάνει θαύματα κι ένας άθεος κάνει Ανάσταση) μη διστάζοντας μάλιστα να χρησιμοποιήσει και σκάφος του λιμενικού για τις προσωπικές του διακοπές. Η μοίρα τα έφερε έτσι, ώστε τώρα που η Τουρκία κάνει προβολή της ισχύος της να βρίσκονται στα ηνία της χώρας αυτοί που στο πάρτυ της μεταπολίτευσης αγρόν ηγόρασαν και υπερασπίζονταν τους αντιρρησίες συνείδησης.

Έχοντας ξοδέψει πακτωλούς δισεκατομμυρίων για να θωρακίσουμε την εθνική μας άμυνα, στη διάρκεια της μεταπολίτευσης, καταντήσαμε σήμερα ικέτες του Ερντογάν για την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Ενώ σε όλη αυτή την πορεία θρηνήσαμε τους Γιαλοψό, Καραθανάση και Βλαχάκο, τους ήρωες των Ιμίων, όπως θρηνήσαμε και τον ήρωα πιλότο Κώστα Ηλιάκη. Παράλληλα καταφέραμε οι Τούρκοι να μας γκριζάρουν το μισό Αιγαίο και να εγκαταλείψουμε επί της ουσίας το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδος – Κύπρου. Εκεί ακριβώς όπου οι Τούρκοι προσπαθούν να παρεμβληθούν ανάμεσα στην Ελληνική και την Κυπριακή ΑΟΖ. Το γιατί δεν έπιασαν τόπο τα ποσά που δαπάνησε η χώρα για εξοπλισμούς είναι γνωστό. Γιατί, εδώ κυριαρχεί δεκαετίες τώρα η μίζα. Γιατί, ένα παρακράτος κάποιων πολιτικών και ορισμένων επίορκων στρατιωτικών -που συμμετέχουν στις σχετικές επιτροπές των εξοπλιστικών- κοίταζαν όχι πως θα θωρακίσουν τη χώρα, αλλά ποιο όπλο θα τους δώσει τη μεγαλύτερη μίζα. Ενώ είχαν φροντίσει να απαξιώσουν την εγχώρια αμυντική βιομηχανία, σύν τοις άλλοις διορίζοντας εκεί τους κομματικούς τους φίλους. Την ίδια ώρα η μισή τουλάχιστον Ελλάδα ήθελε και ένα μεγάλο στρατόπεδο στην πόλη της για την κονόμα.

Πλέον δεν έχει αλλάξει τίποτα, απλώς λόγω της χρεοκοπίας σταμάτησε η χοντρή κονόμα των εξοπλιστικών. Και αφού φτάσαμε ως εδώ και δεν άλλαξε τίποτα, ας μην περιμένουμε να αλλάξει ποτέ τίποτα. Και ο Τούρκος που έχει μια φοβερή στρατηγική να προετοιμάζεται και να περιμένει την κατάλληλη ευκαιρία είναι πλέον έτοιμος…