Θετική η Περιφέρεια για τρεις μονάδες βιορευστών στο δήμο Ξηρομέρου

Θετική γνωμοδότηση σε τρεις περιπτώσεις δημιουργίας μονάδων βιορευστών παρείχε η Επιτροπή Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος. Συγκεκριμένα πρόκειται για τρεις υπό ίδρυση μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά και οι τρεις στη Δημοτική Ενότητα Φυτειών του δήμου Ξηρομέρου. Για τις εν λόγω μονάδες η αρμόδια Επιτροπή της Περιφέρειας έκρινε ότι κατατάσσονται στα έργα χαμηλής όχλησης.

Στην πρώτη περίπτωση πρόκειται για ,ονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1 ΜW, στη θέση «Μέγας Κάμπος» Δ.Ε Φυτειών Δ. Ξηρομέρου Π.Ε. Αιτ/νίας. Το προτεινόμενο έργο θα εγκατασταθεί σε αγροτεμάχιο εμβαδού 11.084,70 m2, εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμού, το οποίο απέχει 2.290 m από τον οικισμό Φυτείες, 4.000 m από τον οικισμό Παπαδάτος, 4.200 m από τον οικισμό Κουβαράς και 2.050 m από την Λίμνη Οζερός. Σύμφωνα με τη ΜΠΕ το εν λόγω αγροτεμάχιο βρίσκεται εκτός προστατευόμενης ή δασικής περιοχής και σε μεγάλη απόσταση από θέσεις αρχαιολογικού και πολιτισμικού ενδιαφέροντος. Συνοπτικά, στη συγκεκριμένη μονάδα θα πραγματοποιείται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 8.160.000 KWh) από καύση βιομάζας (βιοέλαια, βιορευστά), η οποία προέρχεται από τη συλλογή – προμήθεια φυτικών ελαίων, με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης και ακολουθεί η αποκλειστική πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.

Ανάλογη είναι η δεύτερη περίπτωση, μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 1 MW στη θέση «Μαστοράκια», Δ.Ε. Φυτειών, Δ. Ξηρομέρου. Η εν λόγω μονάδα θα παράγει ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο θα διοχετεύει στο δίκτυο της ΔΕΗ. Η πρωτογενής μορφή ενέργειας που θα χρησιμοποιηθεί από την εγκατάσταση για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας είναι τα βιορευστά. Τα βιορευστά θα χρησιμοποιηθούν στην μονάδα παραγωγής ηλεκτρισμού και η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια θα τροφοδοτεί το δίκτυο μεταφοράς. Η μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι 8.160.000 kWh. Η μονάδα θα εγκατασταθεί σε οικόπεδο εμβαδού 6.583,98 m2, που βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλης και ορίων οικισμών, εκτός Γής Υψηλής παραγωγικότητας και εκτός προστατευόμενων περιοχών (Natura 2000 κλπ.). Ο πλησιέστερος οικισμός των Φυτείων βρίσκεται σε απόσταση ~2.200 μέτρα από το γήπεδο του έργου.

Τέλος η τρίτη περίπτωση αφορά μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από βιορευστά ισχύος 300 kW στη θέση “Παλιομπρούσκα” Δ.Ε Φυτειών Δ. Ξηρομέρου Π.Ε. Αιτ/νίας. Η θέση του έργου βρίσκεται σε αγροτεμάχιο εμβαδού 21.904,72 m2, το οποίο απέχει 2.000 μ. από τον οικισμό Φυτείες, 3.700 μ. από τον οικισμό Κουβαρά και 1.950 μ. από την Λίμνη Οζερός. Στη συγκεκριμένη μονάδα θα πραγματοποιείται παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας (Μέση ετήσια παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας: 8.160.000 KWh) από καύση βιομάζας (βιοέλαια, βιορευστά), η οποία προέρχεται από τη συλλογή-προμήθεια φυτικών ελαίων, με χρήση μηχανών εσωτερικής καύσης και ακολουθεί η αποκλειστική πώληση της ηλεκτρικής ενέργειας προς τη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού.