Σύσκεψη στο ΥΠΕΣ για τα σκουπίδια του Αιγίου με συναίνεση και πολιτική λύση

Σχεδόν πέντε ώρες κράτησε, το μεσημέρι της Πέμπτης 12 Απριλίου, η προγραμματισμένη σύσκεψη στο Υπουργείο Εσωτερικών με θέμα τη μεταφορά των 12.000 τόνων απορριμμάτων από το δήμο Αιγιάλειας σε ΧΥΤΑ της Δυτικής Ελλάδας. Η συνάντηση έγινε παρουσία του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη, ύστερα από πρωτοβουλία που είχε πάρει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Μετά από σκληρή διαβούλευση αλλά μέσα σε συναινετικό κλίμα και τον υπουργό να είναι κάθετος ότι πρέπει να δοθεί λύση, αποφασίστηκε η πολιτική λύση, αφού η εισαγγελική παραγγελία της κ. Ξένης Δημητρίου δεν άφηνε και πολλά περιθώρια… Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΣ “ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε η οποιαδήποτε λύση οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας, ενώ υπενθύμισε επίσης, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συνδρομή των Δήμων της περιοχής στην επίλυση του προβλήματος. Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμφώνησαν – επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους – να καταβάλλουν τις επόμενες εβδομάδες τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα”.

Αναλυτικά :
Τα σοβαρά προβλήματα διαχείρισης των απορριμμάτων του Δήμου Αιγιάλειας συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ Βαθμού της Δυτικής Ελλάδας στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών σήμερα, Πέμπτη 12 Απριλίου 2018, υπό τον Υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Σκουρλέτη με τη συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Εσωτερικών,Ευάγγελος Καπετάνιος και της Γενικής Γραμματέα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Χριστίνας Μπαριτάκη.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν επίσης: Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Π.Δ.Ε. & Ι. Νικόλαος Παπαθεοδώρου. Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Απόστολος Κατσιφάρας. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νίκος Μπαλαμπάνης. Οι δήμαρχοι: Αγρινίου – και Πρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας – Γιώργος Παπαναστασίου. Ακτίου – Βόνιτσας, Γεώργιος Αποστολάκης. Ναυπακτίας, Παναγιώτης Λουκόπουλος. Αγιάλειας, Αθανάσιος Παναγόπουλος. Ερύμανθου, Θάνος Καρπής. Ο Αντιδήμαρχος Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Σπύρος Καρβέλης. Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Δυτικής Αχαΐας, Ηλίας Καραμπελιάς. Οι Πρόεδροι των ΦΟΔΣΑ: Ακτίου – Βόνιτσας, Γεώργιος Κατσαμπίρης. Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, Λάμπρος Σταθόπουλος. Δυτικής Αχαΐας, Σπυρίδων Τραχάνης, καθώς και άλλα αυτοδιοικητικά και υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης.

Ο Υπουργός Εσωτερικών ξεκαθάρισε αρχικώς, ότι σκοπός της σύσκεψης είναι να βρεθεί ένας αποτελεσματικός και άμεσος τρόπος ανταπόκρισης στο σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει. Πρόσθεσε ότι η αρμοδιότητα και η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων στον Δήμο Αιγιάλειας είναι δεδομένες, καθώς και ότι η οποιαδήποτε λύση οφείλει να κινηθεί στο πλαίσιο της υπάρχουσας νομοθεσίας. Υπενθύμισε επίσης, την απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης για τη συνδρομή των Δήμων της περιοχής στην επίλυση του προβλήματος.

Οι παριστάμενοι εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, μετά από την ενημέρωση του Δημάρχου Αιγιάλειας αναφορικά με τη συσσώρευση των απορριμμάτων στην περιοχή, αναγνώρισαν την κρισιμότητα της κατάστασης και συμφώνησαν – επιδεικνύοντας ταυτόχρονα την αλληλεγγύη τους προς τους κατοίκους – να καταβάλλουν τις επόμενες εβδομάδες τη μέγιστη δυνατή προσπάθεια ώστε να αντιμετωπισθεί το ζήτημα και να περιοριστούν οι κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων της περιοχής και για το Περιβάλλον.

Ο Δήμαρχος Αιγιάλειας, Αθανάσιος Παναγόπουλος δεσμεύθηκε ότι θα υποβάλλει τον οδικό χάρτη των ενεργειών του Δήμου και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για την άμεση αντιμετώπιση του προβλήματος. Παράλληλα, θα προωθήσει τα μέτρα που του αναλογούν στο πλαίσιο του Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης Απορριμμάτων για την μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του ζητήματος, κατανοώντας ότι η αλληλεγγύη είναι αλληλένδετη με την επίτευξη προόδου από την πλευρά του δήμου σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του.