O νυν διοικητής “χρεώνει” στον πρώην πρόταση για ανάθεση της μελέτης ενεργειακής αναβάθμισης

Η ενεργειακή αναβάθμιση των δημόσιων κτιρίων είναι ένας από τους στόχους του τρέχοντος ΕΣΠΑ και ένας από τους επιμέρους στόχους του προγράμματος είναι η ενεργειακή αναβάθμιση των ενεργοβόρων δομών υγείας, δηλαδή των νοσοκομείων.

Λίγο πριν “ανοίξει” το ΕΣΠΑ, η ενεργειακή αναβάθμιση για το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι μάλλον στον “αέρα” και ο διοικητής δηλώνει πως η πρόταση του πρώην διοικητή ήταν να αναλάβει (με ανάθεση) ένα συγκεκριμένο γραφείο τη μελέτη

Μάλιστα το προσεχές διάστημα -και αυτό είναι γνωστό εδώ και πολλούς μήνες- αναμένεται να υπάρξει σχετική πρόσκληση από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας για ένταξη έργων ενεργειακής αναβάθμισης στο ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος.

Ωστόσο το Νοσοκομείο Αγρινίου είναι ως φαίνεται απροετοίμαστο -τουλάχιστον επί του παρόντος- απέναντι σε αυτή την ευκαιρία, σε αντίθεση με το Νοσοκομείο Μεσολογγίου, καθώς σύμφωνα με τον διοικητή των Νοσοκομείων Αγρινίου – Μεσολογγίου Π. Παπαδόπουλο, “το επόμενο χρονικό διάστημα θα έχουμε έγκριση σκοπιμότητας της μελέτης στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Μεσολογγίου ύψους 490.000 ευρώ για την αλλαγή όλων των πορτοπαράθυρων Α και Β πτέγυρας”.

ΠαπαδόπουλοςΤο ΑγρίνιοCulture.gr γνωρίζοντας ότι προ μηνών -επί διοικήσεως Δ. Μιχάλη- το θέμα συζητήθηκε στο ΔΣ του Νοσοκομείου, ρώτησε τον νυν διοικητή Π. Παπαδόπουλο, αν έχει προχωρήσει κάποια αντίστοιχη διαδικασία για την ενεργειακή αναβάθμιση του Νοσοκομείου Αγρινίου και αν τελικά θα κατατεθεί κάποια μελέτη/πρόταση. Η απάντησή του στην κάμερα του ΑγρίνιοCulture.gr ξαφνιάζει. “Η πρόταση του προηγούμενου διοικητή ήταν να αναλάβει ένα συγκεκριμένο γραφείο να κάνει μία προεργασία” δήλωνει ο Π. Παπαδόπουλος. Διαδικασία που τελικά δεν προχώρησε μετά την αλλαγή σκυτάλης διοίκηση του Νοσοκομείου.

“Ο διοικητής έχει δικαίωμα να κάνει οποιαδήποτε ανάθεση έως τις 15.000 ευρώ. Εγώ διαφωνώ με αυτές τις απόψεις, μόνο στα κατεπείγοντα θέματα θα πρέπει να γίνονται αναθέσεις, αλλά όταν έχεις μία διαδικασία που δεν ξέρεις πότε θα ανοίξει, γιατί;” διερωτάται ο Π. Παπαδόπουλος και προσθέτει πως “δεν μπορείς να κάνεις οποιαδήποτε ανάθεση, υπάρχει κόσμος που έχει την τεχνογνωσία και θα έπρεπε τουλάχιστον να γίνει μία δημόσια διακήρυξη, που θα λέμε τι θέλουμε”. Σε κάθε περίπτωση ο Π. Παπαδόπουλος αναφέρει ότι ανοίγοντας το πρόγραμμα ενεργειακής αναβάθμισης θα γίνει προσπάθεια για ένταξη και των δύο νοσοκομείων, ωστόσο προσθέτει με νόημα πως “το θέμα είναι τι όριο προϋπολογισμού θα έχει το πρόγραμμα και ποιες θα είναι οι “πολιτικές” αποφάσεις που θα πάρει η Περιφέρεια για να εντάξει κάποιο έργο”.

Μόλαταυτα ο πρώην διοικητής του Νοσοκομείου Αγρινίου έσπευσε αύτες τις μέρες να κάνει λόγο μέσω facebook για “κάποιες μελέτες για αυτονομία που ποτέ δεν προχώρησαν”… Με όσα βέβαια δηλώνει σήμερα ο νυν διοικητής Π. Παπαδόπουλος, θα περίμενε κανείς ο πρώην διοικητής να εξηγήσει τι τον εμπόδισε στον ενάμιση σχεδόν χρόνο της θητείας του στο Νοσοκομείο Αγρινίου να προχωρήσει σε ένα διαγωνισμό/διακήρυξη για τη μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης του Νοσοκομείου και γιατί πρότεινε -σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα Παπαδόπουλου- να προχωρήσει η διαδικασία μέσω ανάθεσης και μάλιστα σε ένα συγκεκριμένο γραφείο.