Η ελάφρυνση του χρέους στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ

Η προσοχή των Βρυξελλών και της Αθήνας στρέφεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον καθώς ξεκινά η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η προσοχή των Βρυξελλών και της Αθήνας στρέφεται από σήμερα στην Ουάσινγκτον, όπου ξεκινούν κρίσιμες συζητήσεις για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το περασμένο καλοκαίρι, το ΔΝΤ συμφώνησε «επί της αρχής» σε ένα πρόγραμμα για την Ελλάδα, του οποίου η πλήρης ενεργοποίηση εξαρτάται από τα μέτρα που προτίθενται να λάβουν οι Ευρωπαίοι για την ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να εξασφαλιστεί τη βιωσιμότητά του. Επιπρόσθετα, τους τελευταίους μήνες βρίσκεται σε εξέλιξη στο πλαίσιο του EuroWorking Group η τεχνική εργασία για την περαιτέρω εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, που θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος, αλλά και για τον λεγόμενο «γαλλικό μηχανισμό» σύνδεσης του ρυθμού ανάπτυξης με την αποπληρωμή του ελληνικού κρατικού χρέους.

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προχώρησε σε αναθεώρηση προς το χειρότερο της εκτίμησής του για την πορεία του ελληνικού χρέους –μετά και την πρόβλεψη για μικρότερη ανάπτυξη το 2018 και το 2019- ενώ κρατά σταθερή την πρόβλεψή του για την πορεία του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 3,5% παρά το γεγονός ότι αναγνωρίζει πλέον ότι για το 2017, το πρωτογενές πλεόνασμα θα είναι πολύ υψηλότερο σε σχέση με αυτό που προέβλεπε μέχρι σήμερα.Από τους αριθμούς που δόθηκαν στη δημοσιότητα προκύπτει ένα σαφές μήνυμα προς τους Ευρωπαίους ότι το χρέος της Ελλάδας παραμένει εξαιρετικά μή βιώσιμο. Επίσης, υπάρχει ένα μήνυμα και προς την ελληνική πλευρά καθώς παρά την αναθεώρηση της εκτίμησης για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2017, δεν γίνεται καμία βελτίωση την πρόβλεψη για το 2018 ή για τα επόμενα έτη.

Για πρώτη φορά δόθηκαν στη δημοσιότητα προβλέψεις για το 2023. Κατά το συγκεκριμένο έτος (κατά το οποίο έχει συμφωνηθεί με τους Ευρωπαίους να υπάρξει η πρώτη χαλάρωση των δημοσιονομικών στόχων) το ΔΝΤ προβλέπει πολύ μεγάλη μείωση του πρωτογενούς πλεονάσματος από το 3,5% του ΑΕΠ στο 1,5%.Οι βασικές προβλέψεις του ΔΝΤ για το χρέος και για το πρωτογενές πλεόνασμα έχουν ως εξής:

1. Το χρέος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 191,3% του ΑΕΠ για το 2018 όταν η αντίστοιχη πρόβλεψη που είχε γίνει τον Οκτώβριο του 2017 επίσης από το ΔΝΤ ήταν 184,5%. Για τα επόμενα χρόνια, το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ αναμένεται να αποκλιμακωθεί ως εξής: 181,8% για το 2019, 177% για το 2020, 172,2% για το 2021, 168,7% για το 2022 και 165,1% για το 2023.

2. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται ότι θα εκτοξευτεί στο 3,7% για το 2017 πρόβλεψη που είναι κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερη σε σχέση με την αντίστοιχη που είχε γίνει από το ΔΝΤ τον περασμένο Οκτώβριο. Το πρωτογενές πλεόνασμα προβλέπεται να φτάσει στο 2,9% για το 2018 και να αυξηθεί περαιτέρω στο 3,5% του ΑΕΠ για την περίοδο μέχρι το 2022. Για το 2023, προβλέπεται μείωσή του στο 1,5%.

Οι προθέσεις του ΔΝΤ θα φανούν στην πράξη τα επόμενα εικοσιτετράωρα και κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που θα γίνουν μεταξύ όλων των «παικτών» στην Ουάσινγκτον. Στην αμερικανική πρωτεύουσα θα βρίσκονται από σήμερα όλοι οι εμπλεκόμενοι στο ελληνικό πρόγραμμα, με στόχο να διερευνήσουν την πορεία προς την ολοκλήρωσή του, τον Αύγουστο.

Ιδιαίτερη σημασία προσλαμβάνει το λεγόμενο «Washington Group» -η συνάντηση μεταξύ των υπουργών Οικονομικών των μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) με τους αρμόδιους ιθύνοντες των ευρωπαϊκών θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και την επικεφαλής του ΔΝΤ.

πηγή: thetoc.gr