Παπαναστασίου: Η απλή αναλογική θα δημιουργήσει παρατάξεις υποψηφίων αντιδημάρχων [HDvideo]

Ομαδικά πυρά δέχθηκε η κυβέρνηση από κόμματα, δημάρχους και περιφερειάρχες σχετικά με την πρόθεση της να εφαρμόσει την απλή αναλογική ως τον εκλογικό νόμο με τον οποίο θα διεξαχθούν οι δημοτικές και περιφερειακές εκλογές την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019.

Σε αυτό το κλίμα ήταν και η παρέμβαση του Δημάρχου Αγρινίου Γιώργου Παπαναστασίου στο κοινό Συνέδριο ΚΕΔΕ- ΕΝΠΕ. “Ήρθε η ώρα να μιλήσουμε αυτοδιοικητικά. Είναι ιστορική στιγμή για την αυτοδιοίκηση. Για 1η φορά, στην ίδια αίθουσα βρίσκεται ο Ά και Β΄ Βαθμός Τ.Α. Υπηρετούμε την αυτοδιοίκηση σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία, όχι μόνο εξαιτίας των μνημονίων αλλά και εξαιτίας της ασύλληπτης γραφειοκρατίας” ανέφερε αρχικά ο Γ. Παπαναστασίου και ζήτησε λύσεις στα ζητήματα που δημιουργούν γραφειοκρατία. “Κανείς δεν μιλά γι αυτά τα προβλήματα. Μιλάμε για την απλή αναλογική, λες και είναι πανάκεια. Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος Δήμαρχος που ενέταξε έργο στη ΒΑΑ. Ξέρετε πόσα γραφειοκρατικά εμπόδια έπρεπε να αντιμετωπίσω; Δυστυχώς πάμε σε λογική συγκέντρωσης και όχι αποκέντρωσης.Ζητάμε επιτέλους να σταματήσει ο δαίδαλος της γραφειοκρατίας. Λύσεις υπάρχουν και είναι απλές” ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε “σίγουρα δεν είναι η απλή αναλογική. Αντιθέτως θα δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Θα δημιουργήσει παρατάξεις υποψηφίων Αντιδημάρχων που θα λειτουργούν εκβιαστικά απέναντι στους δημάρχους και τους περιφερειάρχες. Δυστυχώς εκεί οδηγούμαστε. Όπως φάνηκε η κεντρική πολιτική σκηνή ενδιαφέρεται μόνο για τις εθνικές εκλογές. Πάντως αν θελήσουν να κάνουν μεταρρύθμιση εμείς είμαστε εδώ, έτοιμοι με τις προτάσεις μας”.

«Πυρά» κατά κυβέρνησης για την απλή αναλογική από Μητσοτάκη και Γεννηματά
Από το κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ σήμερα ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης εξέφρασε την δέσμευση του ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν οι εκλογές στην Τοπική Αυτοδιοίκηση με απλή αναλογική και ότι θα επαναφέρει το ισχύον σύστημα, λέγοντας ότι «με τις κάλπες και τα εκλογικά συστήματα παίζουν όσοι φοβούνται την ετυμηγορία του λαού».Την αντίρρησή της για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στην Αυτοδιοίκηση, με αιχμή την καθιέρωση της απλής αναλογικής, χωρίς ευρύτερες μεταρρυθμίσεις κι αρμοδιότητες, εξέφρασε και η Φώφη Γεννηματά.