Rookie θεωρεί εαυτόν ο Παπαναστασίου

“Rookie” σημαίνει νεοσύλλεκτος, νεοφερμένος, άπειρος, πρωτάρης και φέρεται να προέρχεται από τις αγγλικές λέξεις “recruit” (επιστρατεύω, στρατολογώ, εγγράφομαι) και “rook” (είδος κορακιού, το οποίο κάθεται στις κορυφές των δέντρων). Η λέξη “rookie” αναφέρεται συχνότερα στους καινούργιους παίκτες μιας ομάδας.

Στην παρέμβασή του σήμερα στο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ – ΕΝΠΕ ο δήμαρχος Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου χαρακτήρισε εαυτόν rookie δήμαρχο, λέγοντας χαρακτηριστικά: “είμαι ένας rookie δήμαρχος, ένας νέος δήμαρχος, που μπήκα σε μια δύσκολη εποχή, που δεν έχω τρεις και τέσσερις θητείες στην πλάτη μου και έχω να αντιμετωπίσω τα χίλια μύρια προβλήματα που προέρχονται όχι μόνο από την μνημονιακή εποχή, αλλά και από μία ασύλληπτη γραφειοκρατία που υπάρχει…”

Πράγματι με τη στενή έννοια του όρου ο Παπαναστασίου είναι rookie. Όμως υπάρχει και η ευρεία έννοια… Υπ’ αυτήν ο Γιώργος Παπαναστασίου, αν και μικρός ακόμη ηλικιακά, έχει μπει από μικρός στα βάσανα και μετρά ήδη δύο δεκαετίες στην πολιτική, από το 1998 που εκλέχτηκε για πρώτη φορά Νομαρχιακός Σύμβουλος. Και έχει περάσει από πολλά και διαφορετικά στάδια. Διετέλεσε Αντινομάρχης Αιτωλοακαρνανίας, πρόεδρος του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας, διοικητής σε νοσοκομείο, υποψήφιος βουλευτής και υποψήφιος περιφερειάρχης. Επομένως rookie μεν, αλλά με αρκετά πολιτικά ένσημα. Και φυσικά θα αναγνωρίσει κανείς τα ελαφρυντικά της γραφειοκρατίας και εν γένει των παθογενειών της Δημόσιας Διοίκησης, αλλά πλέον οι εποχές έχουν αλλάξει… όπως και οι απαιτήσεις του κόσμου… Είναι βέβαιο πως και ο ίδιος γνωρίζει πολύ καλά, με την πολιτική πείρα που έχει αποκτήσει, πως πια ο κόσμος έχει διαφορετικές απαιτήσεις από τους rookies…