Τα παραγκωνισμένα πετρογέφυρα της Μυρτιάς

Γράφει ο Νίκος Κωστακόπουλος
Εκπαιδευτικός – Δημοτικός Σύμβουλος Θέρμου

Μεταξύ των άλλων δράσεων που θα υλοποιηθούν στην περιοχή του Δήμου Θέρμου αύριο, Κυριακή 29 Απριλίου 2018, στο πλαίσιο της πανελλήνιας Εθελοντικής Εκστρατείας “Let’s Do It Greece 2018” με πρωτοβουλία του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Θέρμου και με τη συμμετοχή Συλλόγων και εθελοντών, συμπεριλαμβάνεται και ο καθαρισμός πέτρινων γεφυριών στη Μυρτιά.
Η δράση αφορά τα τρία από τα έξι συνολικά πέτρινα γεφύρια που συναντάμε στην περιοχή της Μυρτιάς, τα οποία κατασκευάστηκαν στα τέλη του 19ου αιώνα, για να γεφυρώσουν τα ρέματα που βρίσκονται στην περιοχή της Μυρτιάς, στο πλαίσιο του έργου διάνοιξης του καρόδρομου μέσω του οποίου συνδέθηκε εκείνη την εποχή το Θέρμο με το Αγρίνιο.
Ένα από αυτά, το οποίο βρίσκεται σε σημείο όπου προοριζόταν να διέλθει αρχικά ο δρόμος, (αλλά τελικά τροποποιήθηκε η χάραξη και το γεφύρι έμεινε ανενεργό εξ’ αρχής), είναι ημιερειπωμένο σήμερα. Πολύ αργότερα από τον χρόνο κατασκευής των γεφυριών ο καρόδρομος μετασκευάστηκε σε δρόμο κατάλληλο για διέλευση αυτοκινήτων. Είναι η σημερινή εθνική οδός Αγρινίου – Θέρμου. Έτσι, τρία από αυτά στην περιοχή της Μυρτιάς, (και δεν είναι τα μοναδικά στον εν λόγω οδικό άξονα, καθώς το ίδιο έχει συμβεί αντίστοιχα και σε άλλα δύο γεφύρια στο τμήμα που ο δρόμος διέρχεται από Αγία Σοφία), ενσωματώθηκαν στον βελτιωμένο οδικό άξονα Αγρινίου – Θέρμου, με αλλοιωμένη μερικώς την αρχική μορφή τους, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες βελτίωσης των γεωμετρικών χαρακτηριστικών του δρόμου. Έτσι, διακρίνεται ακόμη στην αρχική της μορφή, την πέτρινη, η μία πλευρά, καθώς πραγματοποιήθηκαν τσιμεντένιες προσθήκες στη δεύτερη πλευρά, για να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου, με αποτέλεσμα να αλλοιωθεί μερικώς η φυσιογνωμία τους.
Στη θέση άλλων χειμάρρων από αυτούς που ήταν χτισμένα αντίστοιχα γεφύρια χρειάστηκε να γίνει η διέλευση του δρόμου μερικές δεκάδες μέτρα παραδίπλα, προκειμένου να βελτιωθούν τα γεωμετρικά χαρακτηριστικά του δρόμου, με αποτέλεσμα τρία από τα εν λόγω γεφύρια να καταστούν ανενεργά, μιας και εξέλιπε ο λόγος για τον οποίο είχαν κατασκευαστεί. Έτσι το πέτρινα αυτά κοσμήματα της αρχιτεκτονικής παράδοσης περιέπεσαν σε αχρησία, παροπλισμένα και αδιάφορα. Είναι τα τρία “παραγκωνισμένα” πέτρινα γεφύρια της Μυρτιάς, τα οποία έπεσαν θύμα της ανάγκης εκσυγχρονισμού του δρόμου και από τότε εγκαταλείφθηκαν, χωρίς να τους δίνεται η ανάλογη σημασία.
Οι χώροι, μάλιστα, περιμετρικά αυτών είχαν μετατραπεί για μεγάλο χρονικό διάστημα σε άτυπους σκουπιδότοπους, καθώς πολλοί βρήκαν βολικό για απόρριψη σ’ αυτούς προϊόντων εκσκαφής ή ακόμη και για εναπόθεση σκουπιδιών, πράγμα, δυστυχώς, που δεν αποτελεί “προνόμιο” της περιοχής αυτής αλλά ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας. Με μέριμνα του Δήμου Θέρμου, βέβαια, το πρόβλημα αυτό έχει λυθεί στο μεγαλύτερο μέρος του και η αλήθεια είναι πως και ο κόσμος σιγά σιγά συνειδητοποιεί την αναγκαιότητα να σέβεται τις παραδοσιακές κατασκευές και το φυσικό περιβάλλον κι αυτό προοιωνίζεται καλύτερες μέρες για τον τόπο.
Τα τρία αυτά γεφύρια αυτά, λοιπόν, βρίσκονται σε ισάριθμα ρέματα που αυλακώνουν το πολυσχιδές γεωμορφολογικό ανάγλυφο στην περιοχή της Μυρτιάς από τα οποία διέρχεται ο δρόμος, παραπλεύρως της εθνικής οδού Αγρινίου – Θέρμου.
Το μεγαλύτερο και πιο εντυπωσιακό από τα άλλα δύο είναι αυτό που βρίσκεται σε ένα πλατανόφυτο τοπίο εξαίσιου φυσικού κάλλους δίπλα από τις πηγές της Μυρτιάς, από τις οποίες υδρεύεται η Μυρτιά, στο ρέμα «Διχαλόρεμα».Το γεφύρι παραμένει το ίδιο αγέρωχο, πολύ καλά διατηρημένο και το ίδιο εντυπωσιακό όπως και παλιότερα, αν και σπάνια γίνεται αντιληπτό από τους περαστικούς που διέρχονται από τον δρόμο δίπλα. Το σπάνιας ομορφιάς φυσικό τοπίο που το περιβάλλει, το οποίο χαρακτηρίζεται από τα πυκνόφυτα πλατάνια και τα νερά που ρέουν άφθονα καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, συμπληρώνει το σκηνικό. Ένα σκηνικό που συνδυάζει την αριστοτεχνική μαστοριά της πέτρας στο γεφύρι με την αριστοτεχνική πένα της φύσης και γι’ αυτό μαγεύει τον επισκέπτη.
Το εν λόγω γεφύρι, το οποίο το συναντάμε αμέσως μετά τη Μυρτιά κατά τη διαδρομή από Αγρίνιο προς Θέρμο – την ύπαρξη του οποίου επισημαίνει σχετική πληροφοριακή πινακίδα στον δρόμο – αξίζει της προσοχής καθενός. Αν και είναι απαραίτητες κάποιες παρεμβάσεις για τον καλλωπισμό του χώρου των προσβάσεων στο γεφύρι όσο και του ίδιου του γεφυριού, αλλά και γενικότερες παρεμβάσεις ανάπλασης του χώρου ως τις πηγές παραδίπλα από το γεφύρι, εντούτοις το γεφύρι δεν παύει να εντυπωσιάζει μέσα σ’ αυτό το παραδεισένιο τοπίο. Γι’ αυτό, αξίζει καθένας που διέρχεται από την εν λόγω διαδρομή και δεν έχει επισκεφθεί το γεφύρι να κάνει μία σύντομη στάση, προκειμένου να το γνωρίσει και να αισθανθεί λίγη από τη μαγεία που ασκεί το γεφύρι και το τοπίο στη θέση αυτή.
Το δεύτερο γεφύρι, το οποίο συναντάμε πριν την είσοδο στη Μυρτιά κατά τη διαδρομή από Αγρίνιο προς Θέρμο – την ύπαρξη του οποίου επισημαίνει σχετική πληροφοριακή πινακίδα στον δρόμο – βρίσκεται λίγο πιο κάτω από το μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιώτισσας και σε οπτική επαφή με αυτό. Είναι μικρότερο από το προαναφερόμενο και λιγότερο εντυπωσιακό αλλά το ίδιο περίτεχνα κατασκευασμένο. Σαφώς δικαιούται κι αυτό την εκτίμηση καθενός περαστικού, που σήμερα δεν την έχει. Το ότι βέβαια δεν είναι ορατό από τον δρόμο λόγω της πυκνής βλάστησης και των ασυντήρητων ως σήμερα προσβάσεων σ’ αυτό, είναι κάτι που σίγουρα δεν ευνοεί την επίσκεψη σ’ αυτό. Ομοίως και τα σημάδια εγκατάλειψής του είναι εμφανή. Όλα αυτά, όμως, σε λίγο θα αποτελούν παρελθόν, καθώς η τοπική κοινωνία το πήρε απόφαση και δεν θα αφήσει κι αυτό το κόσμημα στην τύχη του.
Το τρίτο από τα εν λόγω γεφύρια, το μικρότερο και συνάμα το πιο άγνωστο, είναι αυτό που συναντάμε στο πρώτο από τα ρέματα που διασχίζει τον οικισμό της Μυρτιάς, δίπλα ακριβώς από τη διασταύρωση του δρόμου που οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας Μυρτιώτισσας. Είναι μικροσκοπικό αλλά περίτεχνα κατασκευασμένο, αν και παραμένει κυριολεκτικά θαμμένο μέσα στους θάμνους. Αυτό, βέβαια, για λίγο ακόμη, καθώς θα αποκαλυφθεί κι αυτό και θα μπορεί να το χαίρεται ο καθένας.
Τέλος, μετά την απαιτούμενη περιποίηση που θα δεχθούν αύριο και τις επόμενες ημέρες τα εν λόγω παραγκωνισμένα πέτρινα γεφύρια της Μυρτιάς, πρέπει να γίνουν γνωστά στο ευρύτερο κοινό. Γι’ αυτό, εξάλλου, κοινοποιούνται κι αυτές εδώ οι πληροφορίες. Δικαιούνται τα παραγκωνισμένα πετρογέφυρα της Μυρτιάς την εκτίμηση όλων μας. Αξίζει να τους διαθέσει ο καθένας μας λίγο από τον χρόνο του, προκειμένου να απολαύσει τόσο τη μαστορική τέχνη που είναι αποτυπωμένη στο ταλαιπωρημένο από τον χρόνο, αλλά ωστόσο αγέρωχο, σώμα τους όσο και τη σαγηνευτική φύση που τα περιβάλλει κι αυτά σε αντάλλαγμα θα μετατρέψουν τον λίγο αυτόν χρόνο σε αξέχαστες στιγμές χαλάρωσης και ψυχικής αγαλλίασης!!!

View post on imgur.com