“MετΑμφιέσεις”: Έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Μαστραντώνη στο Αγρίνιο

????????????????????????????????????

“MετΑμφιέσεις” είναι ο τίτλος της έκθεσης ζωγραφικής του Γιάννη Μαστραντώνη που παρουσιάζεται στον πολυχώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου (πλ. Δημάδη).

Εγκαίνια την Τρίτη 8 Μαϊου 2018, ώρα 7,30 μμ
Διάρκεια έκθεσης: έως 23/05/2018
Ώρες επισκέψεων: Τρίτη-Σάββατο 10-1,30& 6-9, Κυριακή 11-2
Δευτέρα & αργίες κλειστά

Κείμενο του καλλιτέχνη για την έκθεση:
“ΜετΑμφιέσεις”
Ο χώρος που ζω και ο χρόνος είναι τα δύο συστατικά της ζωγραφικής μου πορείας που άλλαξαν και τις πρώτες ζωγραφικές μου αναζητήσεις.
Κυρίαρχα στοιχεία της ζωγραφικής μου γίνονται τα ανθρώπινα κεφάλια που αιωρούνται σε ουράνια και θαλάσσια πελάγη. Ανακάλυπτα γύρω μου ότι δεν είμαι μόνος σ’αυτή τη μοναχική πορεία. Τα ανθρώπινα κεφάλια μετουσιώνονται σε προσωπεία,σμικρύνονται,γίνονται μάζα, κατευθύνονται. Και όσο ο χρόνος κυλούσε διαπίστωνα ότι η ζωή κάνει τους κύκλους της με τους ίδιους πάντα πρωταγωνιστές,και με διαφορετικά κάθε φορά προσωπεία.
ΜετΑμφιέσεις όλων μας και σε όλη την πορεία της ζωής μας, όπου τα πρόσωπα- προσωπεία μας αλλάζουν μορφή,αλλοιώνονται ανάλογα με τον χρόνο,τις περιστάσεις και τους ρόλους που καλούνται κάθε φορά να παίξουν.
Και δεν είναι μόνο τα δικά μας προσωπεία αλλά και της κάθε μορφής εξουσίας, που όταν αυτή αποκτηθεί και αναλόγως των γεγονότων, καταστάσεων, απρόσωπη,αθέατη, παρακολουθεί και παίζει τον σκοπό, για να κατευθύνει τη μάζα που καρτερικά περιμένει εκεί που επιθυμεί.
Μια μάζα που ανήμπορη να βρει τον βηματισμό της ακολουθεί τα κελεύσματα που της προτείνουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη μοιραία της πορεία.
Ακολουθώ μια ιδιαίτερη κριτική στάση στα κοινωνικοπολιτικά συμβαίνοντα και δεν αποτυπώνω αποσπασματικά τις σκέψεις μου στο τελάρο. Αυτές τις συγκεντρώνω, τις διυλίζω και όταν φτάσει το πλήρωμα του εσωτερικού μου χρόνου, τις μετουσιώνω σε εικόνες.
Άλλωστε, στο πέρασμα του ο χρόνος που μας διαπερνά όλους μας ωριμάζει, μας κάνει σοφότερουςκι έτσι με καθαρότητα και κριτική ματιά μπορούμε να βλέπουμε τα πράγματα καλύτερα.
Η χρωματική μου γκάμα προσδίδει στο θεατή – αναγνώστη μια ευχάριστη όψη. Ίσως η ενασχόληση μου σαν παιδί με την υφαντουργία, μια και η οικογένειά μου είχε βαθιές ρίζες με αυτή, να μου έδωσε την ικανότητα να χειρίζομαι το χρώμα.
Έτσι με τα χρώματα αρμονικών αντιπαραθέσεων ή συμπληρωματικών τόνων παρουσιάζω την ευχάριστη διάθεση που προκαλεί στο βλέμμα αυτός ο διάλογος εντάσεων και ρυθμικών εναλλαγών ενός συστήματος που λειτουργεί με βάση την ανθρώπινη θυσία.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
Ο Γιάννης Μαστραντώνης γεννήθηκε στη Ν.Ιωνία Αττικής, σπούδασε σκηνοθεσία και εργάστηκε για πολλά χρόνια στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση ως Δ/ντής Παραγωγής.Παράλληλα ασχολήθηκε και με τη ζωγραφική. Οι πρώτες εικαστικές αναζητήσεις του, αποτυπώνουν τα παλιά σπίτια του συνοικισμού, τοπία της υπαίθρου κ.α.Με το πέρασμα των χρόνων οι προσανατολισμοί του άλλαξαν γιατί και τα δεδομένα της εποχής πήραν άλλη μορφή.Έτσι, η παραστατική ζωγραφική του, δίνει τη θέση της σε μια άλλη ανθρωποκεντρική, όπου τα έργα του διακρίνονται για την εξπρεσιονιστική τους διάθεση. Στη συνέχεια η γραφή του γίνεται πιο συμβολική και αφαιρετική. Οργανώνει τις συνθέσεις του με καθαρά γεωμετρικά σχήματα και αντιθετικούς χρωματικούς συνδυασμούς, εντάσσοντας ταυτόχρονα τα τυποποιημένα πρόσωπα μέσα σε ρόδες ποδηλάτων,σώματα ψαριών, πουλιών,σε μουσικές παρτιτούρες,σήματα οδικής κυκλοφορίας,χαρταετούς.
Η ιστορικός και κριτικός Τέχνης Αθηνά Σχινά είχε γράψει για τα έργα του ότι «δηλώνεται η τραγική μοίρα της ανθρώπινης υπόστασης μέσα στη πορεία περιπετειών που της επιφυλάσσει η σημερινή ζωή».Έχει παρουσιάσει το έργο του σε θεματικές ενότητες όπως οι «Συμβολικές ζωγραφιές», «Ισόπεδες διαβάσεις», «Ολυμπιακές στιγμές», «Περί…πατούσαν», «Νυν και αεί», «ΜετΑμφιέσειςεξ…Ουσίας», κ.α. σε ατομικές εκθέσεις Π.Κ. Δ. Αγ. Παρασκευής 1995, Δημαρχείο Σκύρου 1997, Π.Κ. Δ Αθηναίων 1998, Π.Κ. Δ. Σκιάθου (Μπούρτζι)1998, Παπαστράτειο Μέγαρο Αγρινίου 2000,Π.Κ. Δ. Καλαμάτας 2001, αίθουσα τέχνης ΠΕΡΙΤΕΧΝΩΝ 2004, Γκαλερί Χρυσόθεμις 2001, 2012, 2015, παλαιά Δημοτική Αγορά Αγρινίου 2018, και έχει πάρει μέρος σε ομαδικές: Ραδιομέγαρο ΕΡΤ 1983, Φ.Σ. Παρνασσός 1985, Π.Κ. Δ Αθηναίων 1997, Γκαλερί Χρυσόθεμις 1998, 2012, 2013, 2017, Π.Κ. Δ. Αθηναίων «Μελίνα Μερκούρη»1999, αίθουσα τέχνης Άνεμος 2000, Μήνας Εικαστικών Τεχνών Τεχνόπολις 2001, Έκθεση Εικαστικών Τεχνών 90 χρόνια Κ.Κ.Ε Τεχνόπολις 2008, Πανελλήνια Έκθεση Ε.Ε.Τ.Ε Τεχνόπολις 2009-2010, Στενά της Λαμίας Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε. 2014, Π.Κ. Δ. Αθηναίων «Μελίνα» «κέντρΟν» Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε, 2017.
Είναι μέλος του Ε.Ε.Τ.Ε (Εικαστικού Επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος) και του Σ.Κ.Ε.Τ.Κ.Ε (Συλλόγου Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Κεντρικής Ελλάδος).
Βιβλιογραφία: Κατ.α.ε. Π.Κ.Δ Αθηναίων, κείμενο Α. Σχινά, Αθήνα 1998
Λεξικό Ελλήνων Καλλιτεχνών, εκδόσεις Μέλισσα – Τόμος 3, σελ. 75-76.