Γ. Πατούλης: Ο “Κλεισθένης” προσφέρει μόνο τη χειραγώγηση της Αυτοδιοίκησης

“Αν ισχύσει ο “Κλεισθένης” οι αυτοδιοικητικοί να ασχοληθούν με τη νομοθετική εξουσία, αλλάζοντας τη χώρα και τα δεδομένα”
Θα φτάσουμε μέχρι το τέλος, δηλώνει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ
Ανυποχώρητος εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος Γ. Πατούλης μιλώντας στον ΑΕΡΑ FM 99,5 και το Δημήτρη Παπαδάκη, σχέση με τον “Κλεισθένη”, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία 24ωρα το Υπουργείο Εσωτερικών εμφανίζεται να κάνει πίσω, τουλάχιστον ως προς το χρόνο διαβούλευσης του νομοσχεδίου για την Αυτοδιοίκηση.

Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ για μία ακόμη φορά ήταν επικριτικός με τους χειρισμούς του Υπ. Εσωτερικών. “Ο κ. Σκουρλέτης δυστυχώς κάνει τερτίπια και κοινώς έχει χάσει την μπάλα. Αυτή τη στιγμή έφερε νομοσχέδιο, που δεν είναι μεταρρύθμιση και το ονόμασε μεταρρύθμιση, βλέπει ότι δεν του βγαίνει, λέει σε μία συνέντευξή του ότι “θα δώσω το δίμηνο διαβούλευσης”, ενώ πριν τρεις μέρες δεν έδινε καμία μέρα στο επίπεδο της διαβούλευσης. Από την άλλη πλευρά πετάει ότι θα κόψει τη Β’ Αθηνών. Στο επόμενο στάδιο, λέει, πάλι μέσω του τύπου το μάθαμε, ότι το φθινόπωρο θα διασπαστούν κάποιοι δήμοι” είπε χαρακτηριστικά ο Γ. Πατούλης και εκτίμησε ότι “αυτά δεν είναι σοβαρά. Αν νομίζει κανείς ότι μπορεί η χώρα να προχωρήσει μέσα από σπερματολογίες και αλλάζοντας γήπεδο κάθε φορά και ενημερώνοντας τους επίσημους φορείς μέσα από τον Τύπο και μέσα από μία διαδικασία “πετάω την μπάλα έξω από το γήπεδο”, είναι σαφές ότι εμείς δεν θα προσφύγουμε σε τέτοιο διάλογο”.

“Θα πιούν όλο το ποτήριον τούτο δίνοντας τη ματαρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα”
Ωστόσο ο Γ. Πατούλης επέμεινε αναφορικά με τη στάση της Αυτοδιοίκησης. “Εάν συνεχίσουν αυτό τον τρόπο τότε η αυτοδιοίκηση θα μπει ακόμα πιο μπροστά, θα κάνει το βήμα, το οποίο έχει συμβεί σε πολλές χώρες, όπου η αυτοδιοίκηση μπαίνει μπροστά διεκδικώντας την ανάπτυξη της χώρας. Δεν φέραμε εμείς την κρίση και την πτώχευση της χώρας, δεν φέρανε εμείς το ψέμα και την κλεψιά. Τη φέρανε εκείνοι που τόσα χρόνια έχουνε όλη τη δύναμη, το μαχαίρι και το πεπόνι, δημιουργούντας βουλευτικές ασυλίες, υπουργικές ασυλίες, καταρρακώνοντας τους θεσμούς και αυτή τη στιγμή θα πιούν όλο το ποτήριον τούτο δίνοντας τη ματαρρύθμιση που χρειάζεται η χώρα” είπε εμφατικά.

Η ΚΕΔΕ προγραμματίζει Γενική Συνέλευση για την Πέμπτη και κοινή συνεδρίαση με την ΕΝΠΕ και ο Γ. Πατούλης αναφέρει πως “το μήνυμα το οποίο θέλουμε να στείλουμε προς κάθε κατεύθυνση και προφανώς και προς την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να συμπορευτούμε σαν χώρα αυτό που λέμε να το εννοούμε, γιατί όταν εδώ και ενάμιση χρόνο μιλάμε ότι θα υπάρξει νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, να εννοούμε ότι αυτό δεν είναι απλώς ένας καπνός για να θολώσουμε την πραγματικότητα, που δεν είναι τίποτα άλλο από το πώς να εκλέγεται ο αιρετός στην αυτοδιοίκηση”. “Αυτό που έχει ανάγκη η χώρα”, πρόσθεσε ο Γ. Πατούλης, “είναι η αποκέντρωση και οι γρήγορες αποφάσεις, ώστε κάθε τοπική κοινωνία να αποφασίζει για τον τόπο της εκμεταλλευόμενη όλες τις ευκαιρίες, οι οποίες μπορούν να προτάσσονται χωρίς γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και προφανώς χωρίς συγκεντρωτισμό και εγωκεντρισμό του Κράτους. Έχουμε λοιπόν ένα νομοσχέδιο, το οποίο όχι μόνο δεν προσφέρει καμία μεταρρυθμιστική διαδικασία, που είναι απαραίτητη για τη χώρα και είναι εγκληματική οποιαδήποτε ολιγωρία πλέον, στο να αποκεντρώσει τις εξουσίες της, όπως έχει γίνει σε όλες οι χώρες της Ευρώπης, αλλά συγχρόνως δημιουργεί ένα συγκεντρωτισμό, μία δυσβάσταχτη θα λεγε κανείς κηδεμονία των τοπικών κοινωνιών”.

“Αυτό το νομοσχέδιο” εξήγησε στη συνέχεια ο Γ. Πατούλης, “δεν προσφέρει αυτοδιοικητικές αρετές, αλλά προσφέρει μάλλον την διαδικασία της χειραγώγησης της αυτοδιοίκησης, δηλαδή της ετεροδιοίκησης μέσα από τη διαδικασία να μην μπορεί κανείς να παίρνει αποφάσεις και προφανώς να μην αποφασίζουν τα δημοτικά συμβούλια και από κει και πέρα μαζί με τους διορισμένους του εσωτερικού ελέγχου από το Υπουργείο Σσωτερικών, αλλά και τη δυνατότητα να έχουν έννομο συμφέρον άπαντες να κάνουν ένστασεις στην οποιαδήποτε απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, αντιλαμβάνεστε, ότι θα γίνει πιο ασφυκτικός ο τρόπος λειτουργίας των δήμων και άρα πιο αντιπαραγωγική η χώρα μας”.

“Είναι δολία αυτή η αναλογική”
Αναφορικά με το ζήτημα της απλής αναλογικής ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ εκτίμησε ότι στο νομοσχέδιο “έχουμε πολλές μορφές αναλογικής, αυτή την οποία θα έλεγε κανείς, αν πρεσβεύει τη δημοκρατία, τη λεγόμενη άδολη, αλλά αυτή είναι και δολία. Με την έννοια του ότι εφόσον δίνεις τη δύναμη της πρώτης Κυριακής, τι δουλειά έχεις να δώσεις και τη δεύτερη Κυριακή για να δει ο δήμαρχος. Από τη στιγμή την οποία θεωρεί κάποιος ότι πρέπει να ισχύσει απλή αναλογική, που προφανώς αυτό θέλει μία ένα άλλο κράτος, μία άλλη ωριμότητα και πολιτική και κοινωνική, τότε για ποιο λόγο οδηγείς τις ίδιες δυνάμεις, έχοντας δηλαδή τις ίδιες δυνάμεις του δημοτικού συμβουλίου για να βγάλεις τελικά ποιος θα είναι ο δήμαρχος. Είναι σαφές ότι αυτό εμπεριέχει μέσα τις διαδικασίες της ενδιάμεσης εβδομάδος, όπου μάλλον θα γίνονται συζητήσεις και συναλλαγές, οι οποίες στόχο θα έχουν τελικά μέσα από τον “Κλεισθένη 2″ να φέρει και τον μετακλητό γενικό γραμματέα, ο οποίος ουσιαστικά θα δημιουργήσει την απόφαση της καθημερινότητας με τις προσταγές του Υπουργού Εσωτερικών”.

“Έαν ένα τέτοιο σχέδιο” συμπέρανε ο Γ. Πατούλης “προταχθεί ότι δεν θα υπάρχει κανένα ενδιαφέρον να είναι κανείς αυτοδιοικητικός. Νομίζω κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα ασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση και προφανώς θα είναι καλύτερο να διορίσει, αν υπάρχει αυτή η κυβέρνηση ή παραμείνει αυτό το νομοσχέδιο, υπηρεσιακούς παράγοντες για να διοικούνται οι δήμοι και εμείς να ασχοληθούμε με άλλα πράγματα και ενδεχομένως με την ίδια την κεντρική εξουσία. Γιατί, αν τελικά αυτό ευοδωθεί, νομίζω ότι ο κάθε αυτοδιοικητικός ένα πρέπει να κάνει: να μην ξανασχοληθεί με την αυτοδιοίκηση και να πάει να καταλάβει τη νομοθετική εξουσία, αλλάζοντας τη χώρα αλλάζοντας τα δεδομένα και αλλάζοντας προφανώς την εποχή της ύφεσης σε ανάπτυξη”.

Αναφορικά με τις αιτιάσεις για το αν η ΚΕΔΕ επικεντρώθηκε περισσότερο στο ζήτημα της απλής αναλογικής και λιγότερο σε άλλα θέματα της Αυτοδιοίκησης, όπως οι πόροι και οι αρμοδιότητες, ο Γ. Πατούλης πέταξε το μπαλάκι στην πλευρά του Υπ. Εσωτερικών. “Τουναντίον, ενάμιση χρόνο ο κύριος υπουργός μιλάει για μεταρρύθμιση και επί ενάμιση χρόνο το μόνο που λέει σαν μεταρρύθμιση είναι η απλή αναλογική” είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως “εμείς επί ένα χρόνο περιμένουμε έχοντας στη διάθεσή μας -προφανώς και στον Σκουρλέτη διαθέτοντας- τις δυνατότητές της διαβούλευσης, έχουμε ήδη από τις γενικές μας συνελεύσεις και τις θεματικές όπως της θεσμικού χαρακτήρα στο Βόλο αλλά και των Ιωαννίνων και της Θεσσαλονίκης, όπου έχουμε καταθέσει τις απόψεις μέσα από το τι πρέπει να κάνουμε σαν χώρα μέσα από την εμπειρία και τα προβλήματα τοπικών κοινωνιών, αλλά και το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, το έχουν ήδη εδώ και δύο χρόνια στο υπουργείο”.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Γ. Πατούλη στον Δ. Παπαδάκη και τον ΑΕΡΑΣ FM 99,5: