Έκθεση ζωγραφικής της Μπαρμπαρέλας Σφήκα στη Δημοτική Αγορά Αγρινίου

“Ιστορίες” είναι ο τίτλος της έκθεση ζωγραφικής της Μπαρμπαρέλας Σφήκα που παρουσιάζεται στον πολυχώρο της παλαιάς Δημοτικής Αγοράς Αγρινίου (πλ. Δημάδη).
Εγκαίνια την Δευτέρα 14 Μαΐου 2018, ώρα 7,30 μμ
Διάρκεια έκθεσης: έως 31/05/2018
Ώρες επισκέψεων: Τρίτη-Σάββατο 10-1,30 & 6-9, Κυριακή 11-2
Δευτέρα & αργίες κλειστά

Κείμενο της καλλιτέχνιδας για την έκθεση:
Η Ζωγραφική ξεκινάει πάνω σε ένα άσπρο τελάρο, αφού προηγουμένως είναι τοποθετημένο σε ένα άδειο ψυχρό καβαλέτο. Από την στιγμή που το τελάρο γεμίσει χρώματα και κατέβει από το καβαλέτο εκτίθεται πλέον σε κοινή θέα. Είναι η στιγμή που παύει πια να ανήκει στον δημιουργό. Προηγουμένως όμως, μπροστά απ’ τον άσπρο καμβά, υπάρχουν φορές που ο ζωγράφος έχει περάσει ώρες, καμία φορά και μέρες περισυλλογής, με άπειρες χρωματιστές φωτεινές (προσωπικές ή όχι) ιστορίες μνήμης και αναζήτησης, μέχρι να ‘ρθει η στιγμή της έμπνευσης, που θα μείνει σταθερή στο μυαλό και θα παντρέψει όλες τις προηγούμενες διεργασίες, για να αρχίζει να μορφοποιείται και να εκφράζεται με την πρώτη πινελιά. Έτσι πάνω του, ο δημιουργός με εργαλείο το χέρι του, θα καταθέσει στην εικόνα τον προβληματισμό του και το όραμα του, αισθήματα που απαιτούν πνευματικό μόχθο, αφού τελικά στην πραγματικότητα καταθέτει την ψυχή του! Γιατί όπως λέει και ο Καντίνσκι: “Ότι δεν βγαίνει μέσα από την ψυχή του καλλιτέχνη, είναι νεκρό”! Και εγώ καταθέτω την ψυχή μου!

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ:
Μπαρμπαρέλα Σφήκα του Δημητρίου
Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε ζωγραφική στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας με καθηγητές τους κ. Ν. Κεσσανλή και κ. Δ. Κοκκινίδη απ’ όπου αποφοίτησε με άριστα. Συνέχισε τις σπουδές στο Εργαστήριο γλυπτικής του καθηγητή κ. Θ. Παπαγιάννη στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας. Είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος και της Ένωσης Καθηγητών Καλλιτεχνικών Μαθημάτων Μέσης Εκπαίδευσης.
Ομαδικές Εκθέσεις:
ΕΛΛΑΔΑ: Αθήνα, Γλυφάδα, Αιγάλεω, Νομαρχία Πειραιά, Πέραμα, Σαλαμίνα, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Κρήτη, Σάμο, Αμφιλοχία
EΞΩΤΕΡΙΚΟ: Βηρυτό, Κιέτι-Ιταλία (Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: Διεθνής Διαγωνισμός με συμμετοχή 70 καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, έλαβε το «Αργυρό Μετάλλιο της Προεδρίας της Ιταλικής Δημοκρατίας», Άγκυρα.
Ατομικές Εκθέσεις:
• Αθήνα, «CRASH», «Τεχνόπολις» Δήμου Αθηναίων, Μάιος 2001.
• Βηρυτός, Γκαλερί AIDA CHEFRAN, Ιανουάριος 2003.
• Σόφια, Ανοικτό Πάρκο «Αλέξανδρος Νιέφσκι», Ιούλιος 2005.
• Βρυξέλλες, Γκαλερί «Θεώρημα», Σεπτέμβριος 2008.
• Αμφιλοχία, Πινακοθήκη Μάργαρη, «Πανακαρνάνεια», Έκθεση φωτογραφίας, Ιούλιος 2011.
Από το 2013 μέχρι σήμερα ασχολείται με τη ζωγραφική – διακόσμηση εξωτερικών χώρων (δρόμους, τοίχους μεγάλων επιφανειών, πλατείες σε δήμους της Ελλάδας). Έχει εικονογραφήσει εκκλησίες και έχει ζωγραφίσει παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία και καταστήματα. Το έτος 2000, σχεδίασε το λογότυπο «Punto Rally Team» για τη βιομηχανία αυτοκινήτων FIAT Auto Hellas.
Έργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη του Δήμου Αθηναίων, στο Γυμνάσιο Αμφιλοχίας, στο Αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», στη Πινακοθήκη του πρώην Εθνικού Αερομεταφορέα «Ολυμπιακή Αεροπορία», στον Οργανισμό «Αθήνα 2004», στην Πινακοθήκη Πιερίδη, στην εταιρεία αυτοκινήτων FIAT Hellas, στην εταιρεία Διεθνών Αναπτυξιακών Έργων LDK, στη «Συλλογή 100 πορτραίτων Ελλήνων Καλλιτεχνών» στη ΣΤΟart (Κοραή) της Εθνικής Ασφαλιστικής και σε ιδιωτικές συλλογές.