Ολοκληρώθηκε ο πέμπτος χρόνος λειτουργίας της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού της ΓΕΑ

Τη Δευτέρα 7 Μαΐου 2018 ολοκληρώθηκε ο πέμπτος χρόνος λειτουργίας της Σχολής Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας», που λειτουργεί το Τμήμα Πνευματικών και Καλλιτεχνικών Εκδηλώσεων της Γυμναστικής Εταιρείας Αγρινίου. Ήταν μια σειρά παρουσιάσεων-ομιλιών από καθηγητές Πανεπιστημίου, καλλιτέχνες και μελετητές της Τοπικής Ιστορίας, που ξεκίνησαν στις 15 Νοεμβρίου 2017 και σημείωσαν πολύ μεγάλη επιτυχία, τόσο από την πλευρά του κοινού, που τίμησε με την μαζική παρουσία του τους ομιλητές, όσο και από την πλευρά των προσκεκλημένων ομιλητών, που λάμπρυναν με την παρουσία και τις γνώσεις τους την Σχολή.
Στην αρχή της απερχομένης περιόδου η Οργανωτική Επιτροπή της Σχολής πήρε σημαντικές αποφάσεις, όπως την κατάργηση της συνδρομής που υπήρχε τα προηγούμενα χρόνια και την συνεργασία της Σχολής με το Πανεπιστήμιο Πατρών και συγκεκριμένα το Τμήμα Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος και Νέων Τεχνολογιών της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων. Μια συνεργασία για την οποία η Σχολή Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού «Αθανάσιος Παλιούρας» ευχαριστεί δημόσια την Γενική Συνέλευση του Τμήματος και ιδιαίτερα την Πρόεδρο του Τμήματος, κυρία Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά,για τη στήριξη και τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα.
Επίσης, ευχαριστούμε θερμά όλους τους ομιλητές της περιόδου. Συγκεκριμένα, ευχαριστούμε σύμφωνα με την σειρά των εισηγήσεών τους: τον συγγραφέα-ερευνητή Νικόλαο Τέλωνα, τον υποψήφιο διδάκτορα ιστορίας Γεώργιο Τσιάκαλο, τον ομότιμο Καθηγητή Κλασικής Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών Βασίλειο Λαμπρινουδάκη, τονεπίτιμο Γενικό Διευθυντή Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Υπουργείου πολιτισμού Λάζαρο Κολώνα, την αναπληρώτρια καθηγήτρια Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής του πανεπιστημίου Πατρών Θεοδώρα Μονιούδη-Γαβαλά, την ιστορικό τέχνης Μίρκα Παλιούρα, τον πολιτικό μηχανικό-ερευνητή Κώστα Πατρώνη και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της Δημοτικής Πινακοθήκης Αγρινίου, ζωγράφο Χρήστο Γαρουφαλή.
Η φετινή περίοδος έκλεισε μελωδικά με την παρουσίαση της μουσικής διαδρομής του Αγρινιώτη μουσικού Πάνου Μαμασούλα. Η εκδήλωση αυτή με τίτλο «Δρόμοι… που ταξίδεψα», συνδιοργανώθηκε από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, τον Δήμο Αγρινίου και την Γυμναστική Εταιρεία Αγρινίου. Παρουσιάστηκαν αποσπάσματα από το πολύπλευρο συνθετικό έργο του καλλιτέχνη με την σύμπραξη πολυμελούς ορχήστρας, τριών τραγουδιστών και μεγάλης χορωδίας του Μουσικού Σχολείου Αγρινίου.
Η Σχολή ευχαριστεί όλους όσοι στήριξαν τη διοργάνωση και παρακολούθησαν τις ομιλίες, υπόσχεται δε πως θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να συνεχίσει την επόμενη περίοδο, με εκδηλώσεις ίδιας ποιότητας και αντίστοιχα μεγάλης εμβέλειας, οι οποίες θα στοχεύουν στην ανάδειξη και προβολή του μοναδικού ιστορικού, πολιτιστικού και φυσικού πλούτου της Αιτωλοακαρνανίας.