«Στην Περιφέρεια η ευθύνη για τον παρ΄ολίγον αποκλεισμό της Δυτ. Ελλάδας για τον εξοπλισμό των σχολείων»

Με επίκαιρη ερώτησή της η Μαρία Τριανταφύλλου έθεσε το θέμα της χρηματοδότησης για ανανέωση εργαστηριακού εξοπλισμού των σχολικών μονάδων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας (Π.Δ.Ε).

Η βουλευτής ζήτησε διευκρινιστικές απαντήσεις για το γεγονός ότι η Π.Δ.Ε. ήταν η μόνη περιφέρεια, που έμεινε εκτός ΕΣΠΑ δηλαδή εκτός χρηματοδότησης, παρόλο που για δέκα ολόκληρα χρόνια δεν έχουν ανανεώσει τον εξοπλισμό τους οι σχολικές μονάδες.Η Μαρία Τριανταφύλλου τόνισε την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, που έχει δεχθεί αλλεπάλληλα πλήγματα και βεβαίως στήριξη της τεχνικής εκπαίδευσης, που θα διαδραματίσει πρωταρχικό ρόλο στην παραγωγική ανάταξη και ανασυγκρότηση της χώρας.

ΜπαξεβανάκηςΟ Υφυπουργός Παιδείας Δημήτρης Μπαξεβανάκης απαντώντας τόνισε πως την κύρια ευθύνη για τον αποκλεισμό της Π.Δ.Ε φέρει η Περιφέρεια. «Η ευθύνη –θέλω να είμαι σαφής- ανήκει στην Περιφέρεια» είπε χαρακτηριστικά ο Δ. Μπαξεβανάκης και διευκρίνισε πως «Η επιτελική δομή του Υπουργείου μας, και συγκεκριμένα η Διεύθυνση Υλικοτεχνικής Υποδομής, υπέβαλε την πρότασή της και για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, όπως υπέβαλε και για το σύνολο των περιφερειών της χώρας, την καταληκτική ημερομηνία που η Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας είχε ορίσει στη σχετική της πρόσκληση, δηλαδή στις 5 Σεπτεμβρίου 2016. Δυστυχώς, όμως το σύστημα είχε κλείσει, άγνωστο πότε».

Ωστόσο, υπήρξε εγρήγορση και εν τέλει θεραπεία του προβλήματος με πρωτοβουλία του Υπουργείου Παιδείας. Σε συνεργασία με την περιφέρεια, έστω και εκ των υστέρων η Π.Δ.Ε. δεν θα μείνει έξω από τη χρηματοδότηση. Για το σκοπό αυτό εξευρέθηκαν πρόσθετοι πόροι 4 εκατομμυρίων ευρώ για την κάλυψη των οξύτατων αναγκών των σχολικών μονάδων της Π.Δ.Ε. σε σχέση με τον εξοπλισμό.