15 εταιρείες στο διαγωνισμό για το πρώτο έργο του δήμου Αγρινίου από το πρόγραμμα ΒΑΑ

Ξεκίνησε σήμερα η διαδικασία δημοπράτησης του έργου «Λειτουργική αναβάθμιση επιχειρηματικού κέντρου στη νοτιοανατολική είσοδο της πόλης» προϋπολογισμού 4,8 εκατ. ευρώ που χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης του ΕΣΠΑ Δυτικής Ελλάδος. Σύμφωνα με το δήμαρχο Αγρινίου Γ. Παπαναστασίου, που μίλησε για το θέμα στον ΑΕΡΑ FM 99,5 και το Δημήτρη Παπαδάκη, στη διαδικασία συμμετείχαν 15 εργοληπτικές εταιρείες και την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να γίνει η αποσφράγγιση των προσφορών και να αναδειχθεί ο προσωρινός μειοδότης του έργου, ενώ εκτιμάται πως σε περίπου δύο – τρεις μήνες θα εγκατασταθεί ο ανάδοχος του κέντρου.

Παπαναστασίου Γ“Είμαστε πρωτοπόροι κι ας μην αρέσει σε κάποιους”
“Είναι το πρώτο έργο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης της Ελλάδος που εντάχθηκε και το πρώτο που δημοπρατείται και είναι ένα μεγάλο έργο των 4,8 εκατ. ευρώ σε μία περιοχή υποβαθμισμένη” ανέφερε ο Γ. Παπαναστασίου. “Πολλοί νόμιζαν ότι η Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη είναι οι πεζοδρομήσεις του κέντρου, όμως από τα 21 εκατ. ευρώ οι πεζοδρομήσεις είναι 4 εκατ. ευρώ, όλες οι υπόλοιπες δράσεις είναι στην περίμετρο της πόλης, είναι μια παρανόηση που γίνεται σκόπιμα από την αντιπολίτευση” ανέφερε στην συνέχεια ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόσθεσε πως “τα επόμενα έργα που εντάσσονται δεν αφορούν το κέντρο, καθώς εκτός από το αποχετευτικό στην περιοχή της Αγίας Βαρβάρας, για παράδειγμα με το επόμενο έργο θα γίνει ανάπλαση στην Αγία Βαρβάρα, στον Άγιο Κωνσταντίνο, στην Εθνική Οδό και στην Εργανής”.

Στις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης σχετικά με την εξέλιξη του προγράμματος Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης ο Γ. Παπαναστασίου απαντώντας υπογράμμισε ότι “στη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη ή τις ΟΧΕ στη χώρα, είμαστε πρωτοπόροι ο δήμος Αγρινίου κι ας μην αρέσει σε κάποιους. Πάρτε, παράδειγμα, τι έχει εντάξει η Πάτρα που είναι ένας μεγάλος δήμος ή τα Γιάννενα. Κάνουμε δουλειά, δεν ευλογούμε τα γένια μας, αλλά έχουμε σκύψει και δουλεύουμε από το πρωί μέχρι το βράδυ και δεν μπορεί να λέμε ότι δεν παράγεται έργο, όπως λένε κάποιοι της αντιπολίτευσης, όταν το έργο είναι απτό και είμαστε μπροστά από όλους”.  Παράλληλα ο δήμαρχος Αγρινίου σημειώσε ότι “ολοκληρώσαμε όλα τα έργα του προηγούμενου ΕΣΠΑ και μάλιστα χωρίς κάνουμε “γέφυρα” κανένα, με εξαίρεση τα αποχετευτικά που έγιναν “γέφυρες” σε όλη την Ελλάδα, μάλιστα ολοκληρώσαμε όλα τα έργα, ακόμα και με τα capital controls, ακόμα και με οκτάμηνες διακοπές των συμβάσεών τους από τους εργολάβους, όταν η χώρα βρίσκονταν μέσα στην κρίση”.

4412 και γραφειοκρατία
Ο Γ. Παπαναστασίου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει το γεγονός ότι παρατηρείται δυστοκία όσον αφορά τα νέα έργα του ΕΣΠΑ και κατηγόρησε για αυτό τις γραφειοκρατικές διαδικασίες του νέου ΕΣΠΑ, αλλά και το λεγόμενο “νόμο Σπίρτζη” για τα δημόσια έργα. “Άλλαξαν οι διαδικασίες στα δημόσια έργα με το νόμο 4412 τα τελευταία δύο χρόνια και αυτό δημιούργησε προβλήματα και μεγάλες καθυστερήσεις, γιατί άλλαξε εντελώς η διαδικασία δημοπράτησης των έργων. Μέχρι πριν λίγες μέρες είχαμε και το πρόβλημα ακόμα-ακόμα να στελεχώσουμε τις επιτροπές των διαγωνισμών. Γιατί, έπρεπε να κληρώνονται οι μηχανικοί που μπορούν να εκτελέσουν τους διαγωνισμούς σε επίπεδο νομού και μετά δεν μπορούσαν να ξαναμπούν σε επιτροπή για τρεις μήνες. Μετά την κατακραυγή των αυτοδιοικητικών, γιατί δεν μπορούσαμε να δημοπρατήσουμε τα έργα, αυτό ακυρώθηκε. Μέχρι τώρα έχουν γίνει από τον Αύγουστο του 2016 στο νόμο αυτό περίπου 200 τροποποιήσεις” είπε ο δήμαρχος Αγρινίου και πρόσθεσε στη συνέχεια πως “μέχρι το 2016 είχαμε μια ευελιξία για να μπορούμε να αναθέτουμε κάποιες μικρές συμπληρωματικές μελέτες που δεν μπορούσαν να γίνουν από τις υπηρεσίες μας, πλέον αυτό έχει γίνει απαγορευτικό και έχει δημιουργήσει τεράστιο πρόβλημα σε όλους τους δήμους της χώρας. Τώρα πρέπει να γίνει συνοπτικός διαγωνισμός με προϋπολογισμό μέχρι 60.000 ευρώ, δηλαδή αμέσως δημιουργήθηκε και αύξηση του κόστους και τεράστιο πρόβλημα στις καθυστερήσεις, στη διαδικασία. Πέραν αυτού το ΕΣΠΑ έγινε ακόμα πιο δύσκολο, έχει γίνει εντελώς γραφειοκρατικό το σύστημα και ήρθε ο ν.4412 να το επιτείνει”.

Ακούστε αναλυτικά όσα είπε ο Γ. Παπαναστασίου