Επικαιροποιημένο μνημόνιο: Αυστηρή εποπτεία, «ψαλίδι» σε συντάξεις και αφορολόγητο

Την αυστηρή επιτήρηση της Αθήνας αλλά και τη χαριστική βολή που δίνεται σε συντάξεις και αφορολόγητο αποκαλύπτει το κείμενο του επικαιροποιημένου μνημονίου που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα της Κομισιόν μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης.

Πρόκειται για ένα κείμενο έκτασης 40 σελίδων που έχει ως ημερομηνία δημοσίευσης την 23η Μαϊου και στο οποίο περιγράφονται μεταξύ άλλων οι υποχρεώσεις της Ελλάδας σε τομείς όπως η δημοσιονομική πολιτική, η φορολογία, η φοροδιαφυγή, αλλά και η διαχείριση των δημοσίων οικονομικών. Ειδικότερα, οι πολιτικές που προβλέπονται στο μνημόνιο στηρίζονται σε τέσσερις πυλώνες, οι οποίοι είναι η αποκατάσταση της δημοσιονομικής σταθερότητας, η διατήρηση της οικονομικής σταθερότητας, η ανάπτυξη, ανταγωνιστικότητα και επενδύσεις, και ένα σύγχρονο κράτος.

Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα καλείται να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% μέχρι το 2022, ενώ δεσμεύεται για διαρκή εφαρμογή των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων για πολλά χρόνια με τη συνδρομή της τεχνικής βοήθειας από τους θεσμούς. Επίσης, διατηρείται η ρήτρα που δίνει στο ΔΝΤ το δικαίωμα να φέρει έναν χρόνο νωρίτερα, δηλαδή το 2019, τη μείωση του αφορολόγητου ως ένα μέτρο φιλικό για την ανάπτυξη.Σε ό,τι αφορά τις συντάξεις, η περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις καταβαλλόμενες συντάξεις θα ισχύσει από την 1.1.2019.«Η περικοπή θα αποφέρει καθαρή εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ (1,8 δισ. ευρώ ετησίως) το 2019-2022» γράφει το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο.

Ακόμη, η Αθήνα δεσμεύεται για πρόσθετες προσπάθειες ώστε να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, για σειρά μεταρρυθμίσεων στις αγορές, για την υλοποίηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων και για την εφαρμογή παρεμβάσεων ώστε να αυξηθεί η ποιότητα και η αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και για να ενισχυθεί η ανεξαρτησία των αρχών.

Στο κείμενο επισημαίνεται ότι «η επιτυχία της ανάκαμψης απαιτεί τη συνεχή εφαρμογή των συμφωνημένων πολιτικών για πολλά χρόνια, κάτι το οποίο καθιστά αναγκαία την πολιτική δέσμευση, αλλά και την διασφάλιση της τεχνικής επάρκειας του ελληνικού δημοσίου, ώστε να παρέχει αυτές τις μεταρρυθμίσεις. Και προς το σκοπό αυτό οι ελληνικές αρχές έχουν δεσμευτεί να κάνουν πλήρη χρήση της διαθέσιμης τεχνικής βοήθειας». Στα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται και αλλαγές στη φορολογική αντιμετώπιση της ναυτιλιακής βιομηχανίας, στη νομοθεσία περί ΦΠΑ και στον ΕΝΦΙΑ ενώ αναφέρεται ότι θα πρέπει έως το τέλος Ιουνίου να έχει καταργηθεί ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στα νησιά.

Η Ελλάδα δεσμεύεται επίσης «να συζητά και να συμφωνεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή με την ΕΚΤ αλλά και με το ΔΝΤ για όλες τις δράσεις που σχετίζονται με τους στόχους του μνημονίου πριν από την ολοκλήρωσή τους και υιοθέτησή τους». Επισημαίνεται εξάλλου «η ανάγκη για κοινωνική δικαιοσύνη και ανάμεσα στις γενιές». Το έγγραφο κάνει λόγο για δύσκολες αποφάσεις που είναι αναγκαίες ούτως ώστε το βάρος να διαχυθεί σε όλα τα μέρη της κοινωνίας που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν.

πηγή: kathimerini.gr