Στ. Μερμίγκης: Αν αυτοί νιώθουν υπερήφανοι, εγώ νιώθω ντροπή!

Λάβρος εμφανίστηκε μετά τη χθεσινή συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο Αγρινίου για την τύχη της δωρεάς Παναγόπουλου στο δήμο ο επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτο Αγρίνιο” Στέλιος Μερμίγκης μιλώντας σήμερα στον ΑΕΡΑΣ FM και το Δημήτρη Παπαδάκη.

Μεταφέροντας τις εντυπώσεις του για τη συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο ο Στ. Μερμίγκης τόνισε μεταξύ άλλων: “Αυτό που με σόκαρε, παρόλο που έχω γνώση με ποιους μιλάω πολιτικά, είναι πως παρότι έχει συντελεστεί ένα έγκλημα, η απώλεια δηλαδή αυτού του υλικού, έστω και από αμέλεια ή αδιαφορία των όποιων είχαν την ευθύνη, είναι τα τσαλιμάκια, οι πιρουέτες και λεκτικές τοποθετήσεις τους, όπου ούτε λίγο ούτε πολύ έπρεπε να ζητήσω και συγνώμη που φέρνω τέτοια θέματα θέματα προς συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο. Δηλαδή καμία αίσθηση ντροπής ή καμία αίσθηση ευθύνης απέναντι στο δημόσιο συμφέρον αυτής της πόλης”.

“Αντίθετα είδαμε” πρόσθεσε ο Στ. Μερμίγκης “να αντιστρέφονται οι όροι και κάποιοι να λένε δεν είδα, δεν άκουσα, δεν κατάλαβα τίποτα. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση της τότε αντιδημάρχου κας Κατσαρή, που μας διάβασε μία σειρά από επιστολές που έκανε το 2003, που δεν έχουν καμία σχέση με το θέμα. Ούτε λίγο ούτε πολύ η κυρία Κατσαρή είπε ότι δεν έχω ιδέα για αυτά τα πράγματα, δεν με αφορά, δεν ξέρω τίποτα. Κάτι το οποίο διαψεύστηκε και από τον τότε δημοτικό σύμβουλο Δ. Λυμπουρίδη, που και αυτός με τη σειρά του στα χρόνια της θητείας του είχε κάνει συγκεκριμένο ερώτημα και εισέπραξε απάντηση “μην ανησυχείτε, είναι σε ασφαλή χέρια, τόπο, χώρο”. Αφ΄ετέρου το έγγραφο του Υπ. Γεωργίας που παραχωρεί το κτίριο του πρώην ΕΟΚ στο δήμο Αγρινίου αναφέρει ρητώς τις υποχρεώσεις του δήμου για τη φύλαξη του κτιρίου, αλλά και του περιεχομένου προκειμένου να αξιοποιηθεί για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού”.

Ωστόσο ο επικεφαλής της παράταξης “Ανυπότακτο Αγρίνιο” έστρεψε τα βέλη του και κατά της παρούσας δημοτικής αρχής. “Η νυν Δημοτική Αρχή όφειλε από την πρώτη στιγμή που αντιλήφθηκε το θέμα να πράξει τα δέοντα. Θα περίμενα τουλάχιστον να δω μια ΕΔΕ, είναι το πιο εύκολο και το πιο ανώδυνο, που δείχνει μια πρόθεση να φωτίσει το τοπίο. Δεν έγινε απολύτως τίποτα. 8 μήνες κλώθανε το θέμα και ήρθε μια εισήγηση με ένα τρόπο αρκετά επιπόλαιο και επιφανειακό” ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε στη συνέχεια πως “μπήκε το ζήτημα της έλλειψης περιουσιολογίου. Είναι κομβικό σημείο να καταλάβει ο κόσμος ότι ο δήμος Αγρινίου και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, δεν έχει καταφέρει να κάνει μία καταγραφή της ακίνητης και κινητής περιουσίας του. Και μόνο αυτό δείχνει για πόλλοστή φορά ότι ο βασιλιάς είναι γυμνός”.

Το συμπερασμα του Στ. Μερμίγκης από την εξέλιξη του θέματος και τη χθεσινή συζήτηση είναι πως “η αδιαφορία για το μέλλον αυτού του τόπου φαίνεται ότι διαπερνά εκείνο το πολιτικό σύστημα που διαφεντεύει τις τύχες μας. Αν βγήκε κάτι χθες, νομίζω ότι είναι η ντροπή που πρέπει να νιώθουμε όλοι μας για την τύχη περιουσιακών στοιχείων που αποτελούν το τοπόσημο για την πόλη μας, είναι το μήνυμα που εκπέμπουμε ως δημοτικό συμβούλιο ως προς τον συμπολίτη μας που θέλει να δωρίσει κομμάτι της περιουσίας του, ότι δηλαδή εδώ δεν πρόκειται να διαφυλαχθούν, δεν πρόκειται να προστατευτούν, είναι πολύ εύκολο να γίνει πλιάτσικο. Να σας θυμίσω το παράδειγμα του χαρακτηριστικό με τις ξερολιθιές του Πάρκου που βρέθηκαν σε σπίτι δημοτικού υπαλλήλου προκειμένου να φτιάξει τη μάντρα του”. Ενώ κατέληξε λέγοντας με νόημα πως “οι προθέσεις, τα ωραία λόγια ή και τα γραπτά κείμενα, όπως είναι οι επιστολές που μας διάβασε η κα Κατσαρή έχουν πολύ μικρή σημασία, όταν το αποτέλεσμα της διοίκησης τους είναι αυτό. Γιατί εν τέλει κρινόμαστε για τις πράξεις μας. Αν αυτοί νιώθουν υπερήφανοι, εγώ νιώθω ντροπή! Προφανώς εκτιμούν ότι αυτά δεν φέρνουν ψήφους, όπως και οι υποδομές είναι εκείνες που δεν φέρνουν ψήφους, ενώ μια πλακόστρωση ή ένα χορευτικό φαίνεται…”

Τέλος αναφορικά με το πως και το γιατί η παράταξή του “σκάλισε” αυτή την υπόθεση, ο Στ. Μερμίγκης εξήγησε ότι “για το “Ανυπότακτο Αγρίνιο” το ζήτημα της ανάδειξης της ταυτότητας περιοχής μας και της ιστορικής μνήμης αποτελούσε και αποτελεί μέγιστη προτεραιότητα και αυτό το έχουμε αποδείξει με ποικίλες δράσεις, όχι μόνο εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου, που είναι ο θεσμικός μας ρόλος αλλά και έξω στην κοινωνία. Να θυμίσω ότι ήμασταν αυτοί που βγάλαμε το 2017 το ημερολόγιο που αφορούσε το κατοχικό Αγρίνιο, σε μία καλαίσθητη θα έλεγα έκδοση και σε κόστος κατά πολύ λιγότερο από τα περίφημα λευκώματα που βγαίνουν οι κατά καιρούς από τις δημοτικές αρχές και με την παρουσία του Μανώλη του Γλέζου τον περασμένο Σεπτέμβρη, τιμώντας την απελευθέρωση της πόλης μας από το στρατό του ΕΛΑΣ. Θέλω να πω ότι για μας είναι μέγιστη προτεραιότητα, οτιδήποτε αφορά ζητήματα ταυτότητας της πόλης μας, ζητήματα που ανασύρουν την ιστορική μνήμη που κατά την εκτίμησή μας έχει θαφτεί για πολιτικούς λόγους, όχι από αμέλεια ή τυχαία, γιατί εκτιμούμε ότι ο κόσμος χωρίς τις ρίζες του, χωρίς ιστορική συνείδηση είναι ένας χυλός, είναι μία άμορφη μάζα που μπορεί να διαμορφωθεί και να χειραγωγηθεί”. Εξήγησε ακόμη πως η παράταξή του πληροφορήθηκε για την απώλεια του υλικού, αναφέροντας ότι “η αντιφασιστική έκθεση που κάναμε πέρυσι το Σεπτέμβριο είχε ως αποτέλεσμα να την επισκεφτεί πολύ κόσμος και ανάμεσά τους και η κα Μπάδα. Μας αποκαλύψε την ιστορία της περίφημης δωρεάς της οικογένειας Παναγόπουλου μετά την κατεδάφιση των καπναποθηκών, προκειμένου να αποτελέσουν το υλικό για τη δημιουργία Μουσείου Καπνού. Πήρα την πρωτοβουλία να φέρω το θέμα με μορφή αρχικά ερωτήματος προς το δημοτικό συμβούλιο, για να δούμε πού βρίσκονται αυτά τα υλικά. Εκεί εισπράξαμε την πρώτη κρυάδα με τον πιο επίσημο και εμφατικό τρόπο δηλώνοντας δια στόματος του αντιδημάρχου Αδάμη, ότι δεν έχουν βρει απολύτως τίποτα. Αυτό από μόνο του θεωρήσαμε ότι είναι αρκετά σοβαρό για να το αφήσουμε να περάσει έτσι, σαν να μη συνέβη κάτι, σαν να έχει χαθεί μία καρφίτσα. Προχωρήσαμε πλέον το Νοέμβριο του 2017 σε αίτημα να συζητηθεί αυτό το θέμα, προκειμένου να παρευρεθούν στο δημοτικό συμβούλιο, όσο το δυνατόν περισσότεροι από τους εμπλεκόμενους εκείνης της περιόδου και να βγάλει ο κόσμος τα συμπεράσματα του, γιατί εμείς δυστυχώς ή ευτυχώς δεν τρέφουμε αυταπάτες ότι μπορούν να βρεθούν πλέον αυτά τα υλικά. Αλλά κυρίως να προχωρήσουμε με αφορμή αυτό το γεγονός σε συγκεκριμένες αποφάσεις που θα αποτρέπουν στο μέλλον παρόμοια γεγονότα”.

Αναλυτικά όσα είπε ο Στ. Μερμίγκης στον ΑΕΡΑΣ FM: