Εγκαταστάθηκε ο εργολάβος και ξεκινά η αποκατάστασης των γεφυριών Τέμπλας & Αυλακίου

Στην εγκατάσταση εργολάβου που πραγματοποιήθηκε χθες, 12/6, παρέστη η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά. Συνοδευόταν από τον Διευθυντή των Τεχνικών Υπηρεσιών Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κ. Αλεξόπουλο, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Συγκοινωνιακών Έργων κ. Κιτσοπάνο, τον Προϊστάμενο του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος κ. Μασίκα, την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος κ. Βικάτου, τον Προϊστάμενο της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Δυτικής Ελλάδας, Πελοποννήσου και Νοτίου Ιονίου κ. Παπανδρέου καθώς και από ειδικό κλιμάκιο των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας.
Παρόντες ήταν επίσης: ο Δήμαρχος Αργιθέας κ. Τσιβόλας, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αμφιλοχίας κ. Ζάγκας, η Περιφερειακή Σύμβουλος Αιτωλοακαρνανίας κ. Καρδάρα, ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Αργιθέας κ. Τσιάκαλος, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Περδικακίου κ. Καπούλας, εκπρόσωπος της Τ.Κ. Βρουβιανών κ. Μόσχος καθώς και εκπρόσωποι της κατασκευάστριας εταιρείας.

Τέμπλας και ΑυλακίουΤι προβλέπεται να κατασκευαστεί
Οι εργασίες αποκατάστασης που προβλέπονται να γίνουν στο γεφύρι της Τέμπλας είναι:
1. Η αποκατάσταση φθαρμένων αρμολογημάτων σε βάθος, σε όλα τα πλάτη και τα μήκη της των επιφανειών της γέφυρας.
2. Η εφαρμογή καθολικών ενεμάτων α. Βαρύτητας στο καταστρώματα και β. στα πλευρικά τοιχία (τύμπανα) της γέφυρας στα βάθρα και πεσσούς αυτής και πλην των θέσεων που είναι κατασκευασμένα τα φέροντα στοιχεία των τόξων (θολίτες) όπου και δεν είναι δυνατή η εφαρμογή ενεμάτων.
3. Το βαθύ αρμολόγημα στα σημεία των υφιστάμενων ρηγματώσεων που βρίσκονται στο εσωράχιο του κυρίως τόξου και που είναι ορατά στα πλευρικά τοιχώματα και στο εμφανές εξωράχιο του τόξου αυτού κάτω από το ανατολικότερο ανακουφιστικό τόξο της δυτικής όχθης του ποταμού και η εφαρμογή ενέματος ρητίνης στη συνέχεια.
4. Η συντήρηση των εξ αργολιθοδομής πτερυγότοιχων που βρίσκονται ανάντη και κατάντη των θεμελίων της γέφυρας.
5. Η αποκατάσταση του φθαρμένου στηθαίου και της λίθινης κουπαστής της γέφυρας.
Αντίστοιχα, οι εργασίες αποκατάστασης που προβλέπονται να γίνουν στο γεφύρι του Αυλακίου είναι:
1. Ανακατασκευή του καταστρώματος σε όλο το μήκος αυτού.
2. Ανακατασκευή του πλευρικού τοιχίου του στηθαίου και της λίθινης κουπαστής αυτού.
3. Αποκατάσταση φθαρμένων αρμολογημάτων σε βάθος σε όλα τα πλάτη και τα μήκη των επιφανειών της γέφυρας.
4. Απομάκρυνση των φερτών υλικών που φράσουν τις διόδους για το νερό της γέφυρας.
5. Ενέματα βαρύτητας στο κατάστρωμα και καθολικά ενέματα πλην των θολιτών της γέφυρας.

Η Αντιπεριφερειάρχης κ. Σταρακά μετά το πέρας της επίσκεψης δήλωσε σχετικά: «Προχωρούμε σήμερα στην αποκατάσταση των ζημιών των γεφυρών Τέμπλας και Αυλακίου που είχαν προκληθεί από τα ακραία καιρικά φαινόμενα τους προηγούμενους χειμώνες. Υλοποιείται έτσι η δέσμευση του Περιφερειάρχη μας κ. Απόστολου Κατσιφάρα για την διατήρηση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά ταυτόχρονα και για την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Οι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θα χρησιμοποιούν, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών, με ασφάλεια τα γεφύρια για τις καθημερινές μετακινήσεις τους. Τα ιστορικά γεφύρια τα οποία θα αποκαταστήσουμε είναι καίριο σημείο στο οποίο ενώνονται τρεις Περιφέρειες και μπορούν να αποτελέσουν έναν σύνδεσμο επισκέψιμο και ελκυστικό, με αναπτυξιακή προοπτική για όλη την δυτική Ελλάδα».