Επιβεβαιώθηκε η χρηματοδότηση για έλευση φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα

Το χρηματοδοτικό μοντέλο για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα επιβεβαιώθηκε στη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 12 Ιουνίου 2018, στο υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης και συγκεκριμένα στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων Παναγιώτη Κορκολή, στην οποία συμμετείχε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας..

Και οι δύο πλευρές έχουν επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον τους για την έλευση του φυσικού αερίου στη Δυτική Ελλάδα. Σε πρώτη φάση για Πάτρα, Πύργο και Αγρίνιο και στη συνέχεια επέκταση και σε άλλες πόλεις.
«Το βλέμμα μας είναι στραμμένο στη στήριξη των νοικοκυρών και των επιχειρήσεων. Οι οικονομικές λύσεις στα νοικοκυριά, η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας. Τα φυσικό αέριο αποτελεί φθηνή και φιλική προς το περιβάλλον ενέργεια. Γι’ αυτό σχεδιάσαμε, τεκμηριώσαμε και καταθέσαμε την προμελέτη βιωσιμότητας με τη ΔΕΠΑ και τα Τεχνικά Επιμελητήριά μας. Προγραμματίζουμε τις ενέργειές μας, με σταθερά βήματα. Διεκδικούμε για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μας», σημείωσε ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας ζήτησε από το φορέα υλοποίησης του έργου, τη ΔΕΔΑ ΑΕ, αυστηρά χρονοδιαγράμματα για θέματα που αφορούν κυρίως τις μελέτες ωρίμανσης και τις αδειοδοτήσεις, ώστε η υλοποίηση να βρίσκεται εντός των χρονοδιαγραμμάτων της προγραμματικής περιόδου ΕΣΠΑ 2014 – 2020.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου, όπως σχεδιάζεται ανέρχεται σε 36,5 εκ. ευρώ, με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 18,52 εκ. ευρώ, μέρος του οποίου θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας 2014-2020 και το αντίστοιχο από το τομεακό πρόγραμμα του υπουργείου.Με σαφές πλέον το πλαίσιο του έργου, έτσι όπως συζητήθηκε επίσημα από τα Υπουργεία Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, καθώς και από τη ΔΕΔΑ, τις επόμενες ημέρες, θα πραγματοποιηθεί ευρεία σύσκεψη, στην οποία θα συμμετάσχουν και οι ωφελούμενοι Δήμοι.

Στην σύσκεψη μετείχαν η Εκτελεστική Γραμματέας της ΠΔΕ Διονυσία Μαράτου, εκ μέρους του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος οι συνεργάτες του Κατερίνα Μπούμπα και Σταύρος Ραυτόπουλος, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΑ Θεόδωρος τερζόπουλος, ο Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Ανάπτυξης της ΔΕΔΑ Κωνσταντίνος Διονυσόπουλος, η Προϊσταμένη της Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Γιάννα Νίκου, Ο Προϊστάμενος Επιτελικής Δομής ΕΣΠΑ Γιώργος Λογοθέτης, ο Προϊστάμενος Μονάδας Α Προγραμματισμού και Αξιολόγησης ΕΥΔ ΠΕΠ Δυτική Ελλάδα 2014-2020 Βαγγέλης Γεωργίου και ο Ειδικός Συνεργάτης της ΠΔΕ Βαγγέλης Καραχάλιος.